Melukis dan Mewarna, Aktiviti yang Menyeronokkan dan Berguna untuk A

Melukis dan mewarnai selain menjadi aktiviti yang menyeronokkan bagi kanak-kanak, ia juga sangat berguna untuk mengembangkan kreativiti mereka. Dengan melukis, kanak-kanak dapat meluahkan pelbagai khayalan yang ada di kepala mereka. Aktiviti melukis dan mewarna penting untuk kanak-kanak. Kerana aktiviti ini melatih fungsi penting dalam perkembangan fizikal, emosi dan kognitif kanak-kanak. Membimbing kanak-kanak menggambar dan mewarnai sebenarnya tidak sukar, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mendorong kanak-kanak melukis dan mewarnai:

  • Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menyediakan bahan untuk anak anda lukis, seperti kertas khas atau buku lukisan, atau buku mewarna. Untuk alat pewarna, anda harus menggunakan yang tidak beracun supaya selamat untuk kanak-kanak. Walaupun alat yang digunakan selamat, lebih baik anda menemani anak anda ketika melakukan aktiviti menggambar dan mewarna kerana tidak jarang anak merasa penasaran dengan warna yang menarik dan cuba memasukkannya ke dalam mulut mereka.
  • Jadilah panutan bagi anak anda. Apa yang dimaksudkan dengan menjadi contoh dalam hal ini tidak berarti Anda memberikan contoh gambar yang harus dia ikuti, tetapi dengan menunjukkan semangat anda untuk aktiviti melukis dan mewarnai. Ini akan menjadikan anak anda lebih teruja untuk melakukan aktiviti melukis dan mewarna bersama anda.
  • Sokonglah usaha anak anda untuk menggambar dan mewarnai pujian, seperti "Sungguh indah, bunga merah yang digambar oleh kakak saya."

Baca juga: Cara Mengembangkan 8 Jenis Kecerdasan pada Kanak-kanak

  • Semasa kanak-kanak melukis, cuba tanyakan kepada kanak-kanak mengenai gambar yang dibuatnya. Tanyakan dengan kata-kata seperti, "Tolong beritahu saya tentang gambar dalam gambar anda." dan elakkan bertanya "apa yang anda gambar?". Ini kerana jika anda bertanya seperti pertanyaan kedua, anak itu akan menangkapnya dengan pertanyaan “Gambar apa itu? Ibu tidak faham. " Soalan seperti itu akan membuatnya merasa seperti membuat kesilapan ketika melukis dan kemungkinan akan membuatnya merasa malu untuk menarik kembali kerana dia merasa seperti dia gagal.
  • Jangan lupa mengajar teknik melukis asas, seperti tebal, nipis, lebar, sempit, gelap, terang, dan lain-lain.
  • Beri anak anda peluang untuk memilih subjek yang ingin dilukisnya dan lembaran mewarna yang dia mahukan. Anda boleh memuat turun beberapa watak kartun kegemaran anak anda dari laman internet atau sumber lain. Ini dapat mendorong kanak-kanak mempunyai keinginan untuk mewarnai.
  • Hargai lukisan atau pewarnaan anak anda dengan memuji atau membingkaikannya. Dengan menghargai karyanya, anak-anak akan merasa lebih yakin.

Sebenarnya sangat mudah untuk tidak membantu meningkatkan kreativiti anak-anak melalui aktiviti melukis dan mewarna, yang diperlukan adalah ketersediaan masa anda untuk menemani anak kecil anda ketika melakukannya. Jangan hadkan imaginasi dan kreativiti, dan jadikan aktiviti melukis dan mewarna ini sebagai aktiviti kegemarannya dengan anda!