Apakah garis gelap yang muncul di perut semasa mengandung?

Pernah dengar istilah linea nigra, Mums? Adakah anda mengalami kemunculan garis-garis hitam pada perut semasa mengandung? Garis gelap ini, yang disebut linea nigra, biasanya muncul secara menegak di bahagian tengah perut ketika usia kehamilan mula membesar. Apa maksud garis hitam ini dan mengapa ia muncul?

Jadi, apa itu linea nigra?

Linea nigra adalah garis lurus di bahagian perut, terutamanya secara menegak di bahagian bawah perut. Garis ini adalah bahagian kulit perut yang juga merupakan tempat pertemuan tisu penghubung otot perut dan dipanggil linea alba. Perbezaan antara linea alba dan linea nigra adalah warnanya. Linea alba bermaksud putih dan linea nigra berwarna lebih gelap dan cenderung kehitaman. Bilakah linea nigra muncul? Garis ini sangat mudah muncul ketika kulit perut diregangkan secara drastik. Dengan kata lain, semasa anda hamil, pertumbuhan janin yang menjadikan perut membesar boleh mencetuskan penampilan linea nigra ini. Perkataan linea alba dan nigra diambil dari bahasa Latin. Linea bermaksud garis, alba bermaksud putih, dan nigra bermaksud hitam. Linea nigra itu sendiri biasanya muncul di kawasan tulang kemaluan ke arah perut dan akhirnya ke tulang rusuk.

Mengapa linea nigra terbentuk?

Linea nigra umumnya berlaku pada wanita hamil, kerana ketika wanita hamil menghasilkan lebih banyak melanin kerana peningkatan pengeluaran hormon estrogen. Melanin sendiri adalah pigmen yang dapat menjadikan kulit lebih gelap, seperti kawasan puting yang menghitam semasa kehamilan. Tetapi pada hakikatnya, tidak semua wanita hamil sedar ketika linea nigra terbentuk. Biasanya mereka hanya melihat garis hitam pada trimester kedua dan ketika garis kira-kira 0,5 - 1 cm. Selain itu, kehadiran linea nigra itu sendiri hanya akan diketahui setelah usia kehamilan meningkat kerana warna garis yang lebih gelap.

Malangnya, penampilan garis hitam atau linea nigra ini tidak dapat dicegah. Kerana linea nigra adalah tanda kehamilan yang semula jadi. Terutama selepas proses kelahiran, garis ini tidak akan hilang dengan cepat, tetapi hanya akan memudar. Beberapa petua untuk Ibu yang sedang bercuti, anda harus mengelakkan pendedahan cahaya matahari dan pelindung matahari kerana ia hanya akan menjadikan warna kulit anda lebih gelap. Jadi, anda harus menutup perut anda dengan pakaian semasa mengandung dan selepas melahirkan.

Mitos dari Linea Nigra

Terdapat kajian yang mengatakan terdapat hubungan antara penggunaan asid folik dan pembentukan linea nigra. Dikatakan bahawa kekurangan pengambilan asid folik dapat menambah ketebalan warna garis kehamilan ini. Namun, jangan risau ibu. Linea nigra biasanya hilang selepas bersalin. Pada ibu yang menyusu, biasanya proses menghilangkan linea nigra sedikit lebih lama, kerana dipengaruhi oleh hormon.

Mitos mengatakan linea nigra boleh menjadi petunjuk untuk seks janin. Sekiranya haris hitam yang muncul membentang dari tulang kemaluan ke pusar, maka jantina janin adalah wanita. Sekiranya garisan itu sampai ke bahagian bawah tulang rusuk, dikatakan anda akan mendapatkan anak lelaki. Mitos lain mengatakan bahawa jika linea nigra muncul, maka anak anda akan menjadi anak lelaki.

Ini hanya mitos, Ibu. Kerana tidak ada kajian perubatan yang berjaya menghubungkan linea nigra dengan jantina janin. Ibu mempunyai peluang yang sama untuk mengandung bayi perempuan atau lelaki dalam setiap kehamilan. (BD / OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found