Prosedur Pemeriksaan Pertumbuhan Bayi - GueSehat.com

Mengunjungi pakar pediatrik adalah rutin yang mesti dilakukan oleh semua ibu selepas kelahiran anak kecil mereka. Lawatan ini bertujuan untuk memeriksa keadaan kesihatan bayi secara keseluruhan.

Hampir setiap kanak-kanak yang melawat pakar pediatrik pasti akan ditimbang dan diukur ketinggiannya. Kedua-dua perkara ini diperlukan untuk memantau status pemakanan si Kecil.

Kanak-kanak dengan standard pemakanan yang baik menunjukkan bahawa mereka umumnya tidak menghadapi masalah kesihatan. Sebaliknya, jika anak anda didiagnosis kekurangan zat makanan, doktor akan berusaha mencari penyebabnya.

Terdapat lima status pemakanan kanak-kanak, iaitu status pemakanan yang buruk, status pemakanan yang buruk, status pemakanan yang baik, status pemakanan dengan berat badan berlebihan, dan status pemakanan obesiti. Umumnya, ramai ibu bapa berpendapat bahawa penentuan status pemakanan dilakukan berdasarkan pengiraan berat badan bayi (BB) berbanding panjang badan bayi (PB).

Sebenarnya, ada juga yang anda tahu, Ibu, perkara penting lain yang mesti dipertimbangkan semasa mengukur pertumbuhan bayi. Lihat penjelasan lebih lanjut mengenai perkara apa yang dijadikan rujukan oleh doktor untuk mengetahui perkembangan dan pertumbuhan si Kecil.

Baca juga: Petua Memilih Pediatrik yang Betul

Mengukur Berat Badan Ideal Bayi

Dalam dunia perubatan, kaedah pengukuran fizikal disebut pengukuran antropometri. Nombor yang disenaraikan dari hasil pengukuran yang berkaitan dengan keadaan fizikal si Kecil akan dicatat dalam buku rekod kesihatan bayi. Salah satu perkara yang paling penting untuk mengukur adalah berat badan bayi.

Formula untuk mengira berat badan yang ideal untuk bayi dan balita pada dasarnya cukup mudah. Inilah formula berat yang boleh anda gunakan sebagai rujukan:

  • Formula untuk bayi berumur 1-6 bulan: berat semasa lahir (dalam gram) + (umur x 600 gram)
  • Formula untuk bayi berumur 7-12 bulan: (Umur / 2) + 3 (unit hasil dalam Kg)

Contoh:

Bayi anda berumur 4 bulan dan beratnya 6,500 gram. Semasa kelahiran, anak kecil anda mempunyai berat 3.900 gram.

Berat Badan Ideal = 3,500 + (4 × 600 gram) = 3,500 + 2,400 = 6,300 gram = 6,3 Kg

Hasil pengiraan ini menunjukkan bahawa Si Kecil sudah mempunyai berat badan yang ideal. Ibu hanya perlu menjaga pengambilan nutrien dengan betul agar berat badan si kecil tetap stabil.

Baca juga: 5 Cara Menambah Berat Bayi

Mengukur Panjang Tubuh Bayi

Istilah panjang badan biasanya digunakan untuk mengukur ketinggian kanak-kanak berumur kurang dari 1 tahun yang tidak dapat berdiri. Untuk mengukur panjang badan bayi, digunakan alat ukur yang disebut a lpanjang board atauinfantometer. Inilah cara mengukur menggunakan infantometer:

  • Letakkan infantometer di atas meja atau permukaan rata.
  • Letakkan infantometer dengan panel kepala di sebelah kiri dan gelangsar di sebelah kanan. Panel kepala adalah bahagian yang tidak tergelincir.
  • Tarik bahagian panel yang tergelincir ke had yang dianggarkan cukup untuk mengukur panjang badan bayi.
  • Letakkan bayi anda dalam posisi terlentang dan pastikan kepala bayi dilekatkan pada panel yang tidak dapat digerakkan.
  • Satukan kaki dan tekan lutut bayi sehingga lurus. Pastikan kedua kaki berada di atas meja atau di mana meletakkan infantometer. Tekan kedua-dua lutut bayi dan luruskan telapak kakinya, kemudian geser panel yang tergelincir sehingga betul-betul pas di kaki si kecil.
  • Baca skala nombor terbesar yang tertera di infantomenter untuk menunjukkan panjang badan bayi. Jangan lupa, tuliskan hasil pengukuran ini dalam buku rekod kesihatan anak.
  • Setelah pengukuran selesai, si kecil anda dapat diangkat dari infantometer.

Infantometer adalah alat pengukuran yang lebih tepat daripada mengukur panjang badan dari aluminium biasa dengan sistem manual.

Mengukur Lingkaran Kepala

Secara amnya, selain menimbang dan mengukur panjang badan, keliling kepala bayi juga mesti diukur. Mengapa lilitan kepala juga digunakan sebagai petunjuk yang menunjukkan bayi tumbuh dengan sihat atau tidak? Ini kerana keadaan kekurangan protein, pengambilan susu ibu yang tidak mencukupi, dan kekurangan zat makanan kronik dapat dilihat dari ukuran kepala bayi.

Selain itu, lilitan kepala yang kecil juga dapat menunjukkan bahawa bayi mungkin mengalami masalah kesihatan yang disebut microcephaly. Myrcocephalus adalah gangguan otak dengan ukuran kepala yang terlalu kecil daripada ukuran standard kepala bayi pada umumnya.

Dalam keadaan ini, otak bayi tidak berkembang dengan baik, sehingga dapat mempengaruhi kemampuan otak hingga dewasa. Walaupun lilitan kepala yang terlalu besar dapat menjadi petunjuk masalah kesihatan yang membimbangkan, seperti hidrosefalus.

Hydrocephalus adalah keadaan di mana cairan CSF menumpuk di tengkorak, menyebabkan otak membengkak dan kepalanya lebih besar daripada kepala manusia normal.

Hydrocephalus boleh mempengaruhi tahap perkembangan fizikal dan intelektual penderita. Sekiranya bayi mempunyai ukuran lilitan kepala yang tidak normal, ia harus segera dibincangkan dengan pakar pediatrik.

Mengukur Lingkaran Lengan Atas

Pentingnya mengukur keliling lengan atas bayi setiap bulan mungkin masih merupakan maklumat yang kadang-kadang melupakan perhatian ibu bapa. Pengukuran ini juga mesti dilakukan untuk mengetahui sama ada anak anda mempunyai masalah kekurangan zat makanan yang kronik.

Mengapa mengukur lilitan lengan atas bayi penting? Senjata adalah bahagian badan yang menyimpan simpanan lemak. Jadi untuk mengetahui sama ada bayi mempunyai pengambilan lemak dan nutrien yang mencukupi, ia dapat dilihat dari ukuran lilitan lengan.

Lingkaran lengan atas yang kecil adalah tanda bahawa anak kecil anda tidak mempunyai simpanan lemak yang mencukupi. Ini bermaksud bahawa bayi masih memerlukan pengambilan protein dan kalori tambahan.

Biasanya, pengukuran ini dilakukan jika Si Kecil telah dikesan mengalami keadaan kekurangan zat makanan ketika berat ditimbang dan panjang badan diukur. Sebaliknya, jika keliling lengan anak anda melebihi ukuran normal, ini bermakna dia mempunyai simpanan lemak yang berlebihan. Cadangan lemak yang berlebihan dapat ditafsirkan sebagai gejala kegemukan atau masalah kesihatan tertentu yang harus segera dikonsultasikan dengan pakar pediatrik.

Carta Pertumbuhan Bayi

Di Indonesia, carta pertumbuhan yang digunakan berdasarkan NCHS (Pusat Statistik Kesihatan Nasional) dari Amerika Syarikat. Grafik ini digunakan dalam Kad Menuju Kesihatan (KMS) atau buku rekod kesihatan anak yang diberikan kepada ibu bapa.

Grafik terdiri daripada grafik pertumbuhan berat badan, lilitan kepala, dan panjang badan mengikut umur dan jantina bayi. Selain itu, Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI) juga mengesyorkan penggunaan kurva WHO untuk kanak-kanak berumur 0-5 tahun dan kurva CDC untuk kanak-kanak berumur 5-18 tahun. Biasanya, keluk pertumbuhan sudah termasuk dalam buku kesihatan bayi untuk diisi oleh doktor dan kakitangan perubatan setiap kali mereka memeriksa keadaan kesihatan bayi.

Seboleh-bolehnya, selalu pantau tahap pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda secara berkala. Dengan rajin memeriksa keadaan kesihatan mereka, anda dapat menjangka perkara-perkara yang tidak diharapkan dari si kecil dengan lebih baik. Semoga anak anda sentiasa membesar dengan sihat, Ibu! (FY / AS)

Baca juga: Tahap Perkembangan Bayi 0-12 Bulan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found