Apa Sebenarnya Diabetes Kering dan Basah? - Saya sihat

Di masyarakat, masih ada kepercayaan mengenai diabetes basah dan kering. Sedangkan dari segi perubatan, tidak ada istilah atau jenis diabetes basah dan kering yang diketahui. Dalam dunia perubatan, hanya diabetes jenis 1, diabetes jenis 2, diabetes kehamilan, dan jenis diabetes lain yang diketahui. Jenis diabetes lain diberikan untuk kes di mana diabetes disebabkan oleh penyakit atau keadaan lain, seperti tumor atau kesan sampingan dari rawatan lupus.

Sebenarnya, dari mana istilah diabetes basah dan kering? Kedua-dua istilah tersebut digunakan oleh masyarakat untuk menggambarkan kesan diabetes pada luka diabetes. Luka yang sukar dikeringkan, sering dikaitkan dengan diabetes basah. Sementara itu, jika luka kering, ini disebut sebagai diabetes kering. Apa yang perlu diketahui oleh Diabestfriend adalah, apakah punca luka di kaki yang sukar sembuh dan bagaimana mencegahnya? Baca lagi!

Baca juga: Ini adalah sebab luka pesakit diabetes sukar sembuh

Punca luka pada kaki pesakit kencing manis

Tahap gula yang berterusan, akan menyebabkan kerosakan pada saluran darah. Di samping itu, pesakit diabetes sering mempunyai kolesterol tinggi, yang menyebabkan penyumbatan saluran darah.

Apabila kecederaan kaki berlaku, aliran darah ke kaki tersumbat kerana kerosakan dan penyumbatan saluran darah ini. Walaupun darah ini membawa oksigen dan nutrien yang akan mempercepat penyembuhan luka. Pada mereka yang gula darahnya sangat teruk, lukanya akan mengembang dan selalu berbau. Inilah yang dipercayai sebagai diabetes basah.

Terdapat juga luka yang mengering dan menjadi kehitaman, kerana tisu mati. Ini kemudian disebut diabetes kering. Walaupun jauh di dalam luka kering ini, biasanya masih ada luka yang belum sembuh. Biasanya doktor akan membuang tisu mati atau nanah sehingga tinggal tisu sihat sahaja. Itulah sebabnya apabila tisu mati terlalu luas atau kering dan menghitam, maka satu-satunya jalan adalah amputasi.

Baca juga: Mengupas Mitos dan Fakta mengenai Cara Membersihkan Luka

Peraturan untuk Merawat Luka Diabetes

Kunci untuk merawat luka diabetes adalah dengan kerap berjumpa doktor. Kini terdapat klinik luka diabetes khas dengan jururawat terlatih khas untuk luka diabetes. Luka dapat disembuhkan dengan mudah jika:

  • Gula darah dapat diturunkan menjadi hampir normal.

  • Penjagaan luka yang betul dengan pembersihan dan penggunaan pembalut khas.

  • Menghilangkan semua jangkitan pada luka.

  • Kurangkan geseran atau tekanan di kawasan luka.

  • Mengembalikan aliran darah ke kaki untuk kembali lancar.

Pesakit kencing manis diminta melakukan perkara berikut untuk mengelakkan kecederaan atau luka menjadi lebih teruk:

1. Periksa kaki anda setiap hari

Cari luka, lecet, bintik merah, atau bengkak. Ini sangat penting, terutama bagi pesakit kencing manis yang mengalami komplikasi neuropati diabetes, di mana pesakit diabetes kehilangan sensasi di kaki mereka.

Lebih daripada 80 peratus amputasi bermula dengan bisul kecil di kaki. Jadikan ujian kaki sebagai rutin harian anda. Contohnya, sebelum tidur pada waktu malam. Sekiranya anda melihat sakit yang nampaknya tidak sembuh, atau kemerahan yang merebak, hubungi doktor anda secepat mungkin. Bagi mereka yang menghadapi masalah melihat atau mencapai kaki sendiri, minta bantuan pasangan atau keluarga. Atau, gunakan cermin untuk melihat telapak kaki anda.

Baca juga: Petua Mengelakkan Luka Semasa Bersenam

2. Jangan sekali-kali menggosok luka

Serahkan rawatan luka kepada pakar. Terdapat banyak jenis luka, dan ada yang memerlukan proses yang disebut "debridement," iaitu penyingkiran tisu mati. Bantuan debridement dalam penyaliran luka dan penyembuhan. Walaupun anda tergoda untuk menarik kulit kering di sekitar luka, mungkin dengan gunting atau kuku, anda tidak boleh melakukannya. Tisu yang anda tarik boleh merosakkan saluran darah dan membuat luka lebih teruk.

3. Mengurangkan berat kaki

Sekiranya pesakit kencing manis mengalami luka pada kaki, adalah perlu untuk melepaskan beban tekanan pada kaki. Sudah tentu ini tidak mudah kerana kaki adalah organ penting untuk aktiviti harian. Mintalah kasut khas yang akan menjadikan beban di kaki sama rata. Jangan memaksa diri untuk berjalan dengan kaki yang cedera, walaupun anda lemas. Tanya doktor anda untuk kasut atau sandal khas yang selesa dan selamat untuk kaki anda.

Baca juga: Ini Menyebabkan Kaki Bengkak kerana Diabetis

4. Jangan lupa menukar pembalut

Pembalut atau pembalut yang sesuai sangat penting untuk penyembuhan luka, kerana dapat membantu menjaga kelembapan yang diperlukan di kawasan luka, dan membiarkan luka kering dan sembuh. Malas menukar pembalut atau persalinan boleh menjejaskan keseimbangan kelembapan sehingga luka memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh.

Rakan diabetes juga perlu mengingatkan dan mengambil bahagian dalam memeriksa sebarang kecederaan, terutama pada kaki pesakit. Jangan biarkan pesakit diabetes terlibat dalam aktiviti yang berpotensi menyebabkan kecederaan. Sekiranya bersenam, sediakan kasut yang selesa dan kaus kaki yang tebal dan selesa. Kecederaan sedikit pun, pada pesakit diabetes, boleh menjadi bencana. Anda boleh mendapatkan artikel lain mengenai diabetes di Pusat Kesihatan Guesehat.com, lihat di sini! (AY)

Sumber:

Memajukan ubat dan pembedahan pergelangan kaki dan pergelangan kaki, Apa itu Ulser Kaki Diabetik?

Diabetesselfmanagement.com, Enam Perkara dan Tidak Perlu untuk Penjagaan Luka Diabetes