penyakit tiroid dan bahayanya - guesehat.com

Sejak 16 Disember 2013, anak perempuan pertama saya didiagnosis menderita hipertiroidisme dengan gejala yang tidak diketahui sebelumnya. Beberapa gejala ini, terdapat benjolan di kerongkong, tangan berpeluh, cepat marah, dan tidak tahan cuaca panas. Bentuk badannya kurus, berbeza dengan adiknya.

Saya membawanya ke pondok terdekat pada sebelah petang. Setelah diperiksa, doktor mencadangkan agar si kecil diperiksa lebih jauh ke hospital yang lebih besar dengan kemudahan yang lebih baik dan lengkap. Keesokan paginya, saya membawanya ke Hospital Husada yang paling dekat dengan rumah saya.

Kerana saya masih keliru, buat pertama kalinya, saya mendaftarkan anak kecil saya kepada doktor am. Sebelum memasuki bilik pemeriksaan, tekanan darah si kecil diukur terlebih dahulu. Hasilnya cukup mengejutkan, kerana tekanan darahnya mencapai 140/110 mmHg. Akhirnya anak perempuan saya dirujuk untuk berunding dengan pakar bedah. Pakar bedah juga menasihatkan untuk menjalani ultrasound. Dan sebagai hasilnya, ada ketulan 7 cm. Doktor menasihatkan untuk kembali ke doktor umum kerana tidak memerlukan pembedahan.

Kami kembali ke doktor umum dan dinasihatkan untuk melakukan ujian darah free T3, T4, TSH, jumlah darah lengkap, dan air kencing. Setelah hasilnya keluar, doktor menulis preskripsi tyrozol 2 × 3, propanol 1 × 3. Sehingga kini, anak perempuan saya masih mengambil tirosol dan propanol dalam dos yang dikurangkan sekali sehari. Dengan terus berjumpa doktor setiap bulan.

Hipertiroid

Hipertiroidisme, atau kelenjar tiroid yang terlalu aktif, berlaku apabila kelenjar tiroid melepaskan terlalu banyak hormon ke dalam aliran darah, mempercepat metabolisme tubuh. Hipertiroidisme cenderung berlaku kerana faktor keturunan dalam keluarga, dan sering berlaku pada wanita muda.

Penyakit Graves adalah jenis hipertiroidisme utama. Dalam keadaan ini, antibodi dalam darah mengaktifkan kelenjar tiroid, menyebabkan kelenjar membesar dan mengeluarkan hormon tiroid terlalu banyak. Jenis hipertiroidisme lain dicirikan oleh adanya nodul atau benjolan di kelenjar tiroid yang meningkatkan rembesan hormon tiroid dalam darah. Gangguan tiroid adalah penyakit yang paling biasa di dunia dengan 1.6 bilion orang berisiko di seluruh dunia.

Sekiranya seorang wanita muda menghidap hipertiroidisme, dikhuatiri sukar hamil. Oleh itu, jangan bosan untuk melakukan pemeriksaan berkala kepada doktor, kerana hormon tiroid selalu tidak stabil.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found