Billie Eilish menghidapi Sindrom Tourette - GueSehat.com

Siapa yang tidak kenal dengan Billie Eilish? Penyanyi dari Amerika dengan gaya eksentrik ini, lagunya sangat digemari ramai orang. Mungkin beberapa Geng Sihat segera bergumam pada diri mereka sendiri, "Saya orang jahat .. saya orang jahat .. "

Tetapi tahukah anda bahawa Gang Sihat, Billie Eilish, harus hidup berdampingan dengan gangguan saraf yang dihidapinya? Dalam satu acara rancangan bual bicara dihoskan oleh Ellen DeGeneres, Billie mengakui bahawa dia telah menderita gangguan saraf sindrom Tourette sejak kecil. Kelainan ini membuat Billie sering melakukan pergerakan terhadap kehendaknya, yang sering menjadi bahan ketawa orang-orang di sekelilingnya.

Apakah sindrom Tourette?

Sindrom Tourette adalah gangguan neurologi, yang dicirikan oleh pergerakan atau pertuturan berulang, tidak terkawal, atau dikenali sebagai tics. Gangguan ini dinamakan sempena penemuannya, iaitu Dr. Georges Gilles de la Tourette, pakar neurologi Perancis yang pertama kali menemui keadaan ini pada tahun 1885.

Sindrom Tourette lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita, dengan nisbah 4.3: 1. Biasanya, gejala sindrom Tourette muncul pada masa kanak-kanak, iaitu pada usia 3-9 tahun.

Apakah simptomnya?

Gejala sindrom Tourette yang paling jelas adalah tics. Tik itu sendiri terbahagi kepada dua kategori, iaitu tik tik sederhana dan tik tok kompleks. Berdasarkan jenisnya, tics boleh dibahagikan kepada tics motor dan tics suara atau vokal.

Gejala motorik adalah pergerakan yang mudah hingga kompleks yang berlaku secara tiba-tiba dan di luar kawalan, seperti menyeringai, menggerakkan kepala atau bahu, berkelip, menyentak lengan, dan sebagainya.

Tics motor yang kompleks melibatkan lebih banyak otot dan terdiri daripada serangkaian pergerakan, seperti melompat dan berpusing. Sebenarnya, tics motor boleh membahayakan jika pergerakan yang berlaku adalah kecederaan diri, seperti memukul kepala ke dinding.

Sementara tika vokal adalah suara yang dikeluarkan secara tiba-tiba, seperti menjerit atau mengeluarkan kata-kata tertentu yang umumnya tidak sopan (koprolalia). Biasanya, orang menganggap kutu suara bercakap. Walaupun begitu, itu adalah dua perkara yang berbeza. Bercakap biasanya muncul apabila ada pencetus, misalnya dari kejutan. Berbeza dengan percakapan, kutu boleh berlaku kapan saja dan di mana sahaja tanpa pencetus.

Sebilangan orang dengan sindrom Tourette mengatakan bahawa kutu itu seperti urgensi yang mesti diselesaikan secepat mungkin dan mereka akan merasa lega apabila tanda itu telah selesai, sebelum urgensi itu muncul kembali. Tics secara amnya akan berkembang secara progresif pada masa remaja hingga dewasa muda. Apabila anda semakin tua, tics akan semakin berkurang dan menjadi lebih terkawal.

Gejala tics akan berlaku lebih kerap apabila orang dengan sindrom Tourette berasa cemas atau terlalu teruja. Namun, ia akan menurun ketika berada dalam keadaan tenang atau fokus pada pekerjaan.

Adakah Geng Sihat pernah bertemu atau melihat orang yang melakukan pergerakan secara tiba-tiba atau membuat bising? Mungkin orang itu menghidap sindrom Tourette, di sini. Orang seperti itu tidak boleh dijauhi atau ditertawakan, ya!

Apa yang menyebabkan sindrom Tourette?

Sehingga kini, penyebab sindrom Tourette belum dijumpai. Walau bagaimanapun, kajian yang dilakukan pada orang dengan sindrom Tourette menunjukkan kelainan pada beberapa bahagian otak, seperti ganglia basal, lobus frontal, korteks, litar yang menghubungkan ketiga-tiga bahagian ini, dan neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk komunikasi antara sel saraf (dopamine, serotonin , dan norepinefrin).). Melihat gejala kompleks sindrom Tourette, sangat mungkin jika penyebabnya juga sangat kompleks.

Bolehkah sindrom Tourette diwarisi?

Berdasarkan beberapa kajian yang telah dilakukan, memang benar bahawa sindrom Tourette adalah penyakit yang dapat diwarisi, walaupun dengan corak dan mekanisme yang sangat kompleks.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa terdapat beberapa gangguan mental dan tingkah laku yang berkaitan dengan sindrom Tourette, iaitu ADHD dan OCD. Namun, kerana gen untuk sindrom Tourette sangat kompleks, itu tidak bermaksud setiap gen yang diwarisi menyebabkan gangguan tersebut. Mungkin pewarisan gen hanya menyebabkan kutu ringan, kelakuan OCD, atau bahkan tidak berpengaruh.

Walaupun hingga kini tidak ada penawar untuk sindrom Tourette sepenuhnya, gejala tics akan menjadi lebih ringan dan lebih terkawal pada usia 20 tahun ke atas. Sebenarnya, sebilangan orang yang menghidapi sindrom Tourette dapat menjalani hidup mereka tanpa ubat. Sindrom Tourette bukanlah penyakit degeneratif, tidak mempengaruhi kecerdasan, dan tidak mengurangkan jangka hayat penghidapnya.

Sekiranya Geng Sihat telah berjumpa atau mengenali orang yang mengalami sindrom Tourette, teruskan menyokong mereka, OK! Sebaiknya jangan ketawa atau menghina kerana mereka sangat memerlukan sokongan untuk memperjuangkan hidup.

Sekiranya Geng Sihat adalah salah satu penghidap sindrom Tourette, jangan takut dan putus asa! Terdapat banyak kisah kejayaan orang dengan sindrom Tourette, misalnya Billie Eilish. Juga, jangan malu meminta sokongan dan bergabung dengan komuniti sindrom Tourette! (AS)

Sumber

Lima Perkara Yang Mungkin Anda Tidak Ketahui Mengenai Sindrom Tourette. www.cdc.gov. 2019.

Mengenal Sindrom Tourette Billie Eilish. www.tirto.id. 2019

Lembaran Fakta Sindrom Tourette. www.ninds.nih.gov. 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found