Prosedur Pemeriksaan Mata Minus

Sindrom mata minus benar-benar menjengkelkan. Keadaan ini menyebabkan penglihatan terganggu ketika cuba mengenali objek dalam jarak tertentu. Sebilangan orang tidak dapat melihat objek dengan dekat kerana penglihatannya kabur. Terdapat juga sebaliknya, yang jauh sehingga anda tidak dapat melihatnya.

Seperti apa mata minus dan bagaimana prosedur untuk memeriksanya?

Jenis-jenis Sindrom Mata Minus

Sindrom mata minus terbahagi kepada dua (2), iaitu:

 1. Rabun dekat atau rabun.
 2. Rabun dekat atau hipermetropia.

Rabun dekat atau rabun berlaku apabila mata mengalami kesukaran untuk melihat dan mengenali objek dari jarak jauh. Rabun dekat atau hipermetropia adalah sebaliknya. Objek mesti digerakkan lebih dari 30 cm sebelum mata dapat melihat dan mengenalinya.

3 Punca Sindrom Mata Minus

Nah, apa yang menyebabkan mata seseorang menjadi kurang (baik rabun jauh dan rabun jauh) bukan hanya kerana membaca buku terlalu dekat. Ditambah dengan era digital, berikut adalah tiga (3) penyebab sindrom minus mata:

 1. faktor keturunan.

Sekiranya lebih banyak keluarga memakai cermin mata kerana minus, jangan risau. Rawatan seperti LASIK dapat menyelesaikan masalah ini.

 1. Tabiat buruk.

Jika dulu, membaca sambil berbaring atau di bawah pencahayaan yang buruk adalah penyebab utamanya, sekarang tidak lagi. Tidak hanya menonton TV terlalu dekat, melihat layar di tempat yang gelap juga memudaratkan kesihatan mata.

 1. Corak pemakanan yang tidak sihat.

Tidak hanya makan lebih sedikit makanan yang mengandungi vitamin A. Makanan segera dan makanan ringan yang mengandungi vetsin juga berpotensi merosakkan mata secara beransur-ansur.

Prosedur Pemeriksaan Mata Minus

Sebelum berjumpa doktor untuk memeriksa mata anda, anda sebenarnya boleh melakukannya sendiri terlebih dahulu, anda tahu. Tetapi, selepas itu, anda masih harus terus berjumpa doktor, okey?

Inilah cara memeriksa sendiri mata sebelum pergi ke doktor:

 1. Apabila anda bangun, fokus pada objek yang jauh selama lima hingga sepuluh minit. Lakukan bersama regangan atau meregangkan badan untuk meningkatkan aliran darah.
 2. Lakukan senaman mata untuk menguatkan otot mata. Gerakkan bola mata ke atas, kemudian putar mengikut arah jam dan sebaliknya. Lakukannya lima kali sehari.
 3. Letakkan pen di depan mata anda pada jarak kira-kira 30 cm. Dengan pandangan anda tertumpu pada pen, gerakkan pen ke hadapan kira-kira 10 cm, sebelum kembali ke jarak asal. Ulangi sepuluh kali.
 4. Urut mata dari pelipis dan putar urutan mengikut arah jam 20 kali. Selepas itu, putar urut sekali lagi ke arah yang bertentangan, juga 20 kali. Lakukan perkara yang sama semasa meneruskan dari kawasan alis, sambil menamatkan latihan mata ini.
 5. Potong timun dan letakkan di kelopak mata sambil berbaring di tempat yang selesa. Diamkan selama lima hingga 10 minit untuk mengembalikan kesegaran mata.
 6. Lakukan diet yang sihat dan berkhasiat, seperti meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Vitamin A dalam lobak merah baik untuk kesihatan mata.
 7. Yang pasti, rajinlah melakukan pemeriksaan mata di pakar oftalmologi atau pakar optik terdekat.

Prosedur Pemeriksaan Mata Lain

Selain tujuh (7) perkara di atas yang boleh anda lakukan sendiri untuk memeriksa mata anda, beberapa prosedur di bawah juga harus dicuba:

 • Betapa letih mata anda setelah seharian bekerja? Sekiranya mata anda mula sukar melihat dengan jelas dan anda sering menggosok mata kerana letih, anda harus mula berjumpa doktor. Terutama apabila ini berlaku sepanjang masa.
 • Adakah anda sering merasa pening, mual, malah mahu muntah? Ini kemungkinan besar berkaitan dengan masalah penglihatan.
 • Berapa kerap anda perlu menyipit, terutama ketika anda melihat objek yang berada jauh? Ini juga berlaku jika anda berada di ruangan di mana pencahayaan redup atau terlalu terang.

Pakar oftalmologi biasanya akan melakukan beberapa ujian. Contohnya: ujian untuk membaca serangkaian huruf dari jarak yang berbeza hingga pemeriksaan mata. Selepas itu, doktor biasanya akan mendiagnosis jenis penglihatan rendah yang dihidapi dan jenis cermin mata yang diperlukan.

Ini adalah prosedur untuk memeriksa mata minus. Semoga mata anda sentiasa sihat.

Sumber:

//www.nvisioncenters.com/farsightedness/how-to-tell/

//www.mayoclinic.org/diseases-conditions/farsightedness/symptoms-causes/syc-20372495

//www.healthline.com/health/farsightedness

//www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556

//www.webmd.com/eye-health/nearsightedness-myopia#

//www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm