Khasiat Kunyit untuk Kesihatan | saya sihat

Kunyit adalah salah satu rempah yang paling terkenal di Indonesia dan banyak digunakan sebagai campuran pelbagai makanan. Namun, adakah Gang Sihat sudah tahu apa faedah kunyit untuk kesihatan dan kecantikan?

Berikut adalah beberapa kebaikan kunyit untuk kesihatan dan kecantikan yang perlu diketahui oleh Gang Sihat!

Baca juga: Ingin Mempunyai Anak dengan Cepat? Makanan Ini untuk Meningkatkan Kesuburan Lelaki!

Khasiat Kunyit untuk Kesihatan dan Kecantikan

Kunyit adalah salah satu jenis rempah yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan ini:

1. Memberi Cahaya Semulajadi pada Muka

Kunyit membantu mengatur sistem imun dan melegakan keradangan kulit. Kulit adalah organ terbesar badan dan merangkumi bahagian luar. Banyak masalah kulit disebabkan oleh masalah dengan sistem imun.

Baru-baru ini, penyelidikan menunjukkan bahawa kunyit digunakan sebagai pelembap dan dapat mengurangkan garis dan kedutan pada wajah. Kunyit juga mengandungi mineral yang disebut mangan. Mineral ini menyokong pengeluaran kolagen.

Jadi, untuk memberi wajah anda cahaya semula jadi, cubalah sapukan topeng kunyit yang dicampur dengan madu.

2. Detoks Semula jadi

Salah satu faedah kesihatan kunyit adalah fungsinya sebagai detoks semula jadi. Kunyit dikenal sebagai pembersih darah, kerana rempah ini dapat membantu membuang toksin dari darah.

Penyelidikan yang diterbitkan oleh jurnal BMC Pelengkap dan Perubatan Alternatif menunjukkan bahawa pengambilan makanan tambahan pada orang yang mengalami peningkatan enzim di hati telah menurunkan kadar enzim ini.

Sebagai cadangan, anda boleh minum teh kunyit secara berkala untuk membantu meningkatkan kesihatan badan!

3. Membantu Mencegah Demam

Kunyit mengandung curcumin, yang merupakan antioksidan yang dapat membantu melawan radikal bebas. Radikal bebas boleh merosakkan sel tubuh yang sihat dan membuat anda lebih mudah terkena penyakit. Oleh itu, jika anda demam, cubalah minum susu suam yang dicampurkan dengan kunyit untuk membantu proses penyembuhan!

Baca juga: Katakan "Selamat tinggal" Inilah Cara Menghilangkan Perut Yang Buncit

4. Membantu Menurunkan Berat Badan

Salah satu faedah kesihatan kunyit adalah membantu mengatasi ketahanan insulin dan meningkatkan metabolisme. Kajian haiwan yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition mendapati bahawa tikus yang diberi pengambilan lemak tinggi bersama dengan suplemen kurkumin tidak mendapat berat badan terlalu banyak.

Oleh itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, makan kunyit secara berkala!

5. Meningkatkan Kesihatan Otak

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Psychopharmacology mendapati bahawa kurkumin, bahan dalam kunyit, dapat mengurangi keradangan dan meningkatkan aliran darah. Ia dapat meningkatkan fungsi otak. Oleh itu, untuk membantu meningkatkan kesihatan otak, biasakanlah memakan kunyit secara berkala!

6. Menurunkan Risiko Penyakit Jantung

Penyakit jantung adalah penyebab kematian nombor satu di dunia. Oleh itu, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga agar anda tidak mendapat penyakit kronik ini. Nah, kurkumin pada kunyit dapat melambatkan dan membalikkan proses penyakit jantung.

Salah satu faedah utama kurkumin yang berkaitan dengan penyakit jantung adalah meningkatkan fungsi endotelium, yang merupakan lapisan saluran darah. Jadi, secara automatik juga dapat meningkatkan kesihatan jantung.

7. Membantu Mengatasi Kemurungan

Manfaat kunyit untuk kesihatan bukan hanya untuk kesihatan fizikal, tetapi juga untuk kesihatan mental. Kunyit mengandungi curcumin, yang menunjukkan penyelidikan dapat membantu mengatasi kemurungan.

Penyelidikan dalam sekumpulan orang yang terkena kemurungan menunjukkan bahawa mengambil satu gram kurkumin dapat membantu mengatasi kemurungan, serta sekumpulan orang yang menggunakan Prozac (ubat antidepresan). (UH)

Baca juga: Wow, Saderi Boleh Meningkatkan Kesuburan Lelaki Anda tahu!

Sumber:

Womenshealthmag. Manfaat Kesihatan dan Kecantikan Kunyit. Jun 2016.

Garis Kesihatan. Manfaat Kesihatan Kunyit dan Curcumin yang Terbukti. Julai 2018.