Sekiranya janin tidak berkembang semasa kehamilan

Apabila janin tidak berkembang, atau sering disebut sebagai kehamilan anggur, ia tidak wujud dalam istilah perubatan. Keadaan ini sering dialami oleh beberapa ibu yang juga merupakan mimpi buruk bagi mereka. Namun, jangan panik Ibu! Pertama, ketahui sebab dan petua cepat untuk kembali ke "isi". Sebenarnya, apakah keadaan sebenar apabila janin tidak berkembang?

Janin Tidak Mengembangkan VS Janin Berkembang Lambat

Setelah menguji dan mendapat keputusan positif, rasanya sungguh indah. Terutama bagi wanita yang telah lama menunggu untuk melahirkan anak atau wanita pada kehamilan pertama mereka. Namun, bagaimana jika perut tidak membesar kerana janin tidak berkembang?

Istilah kehamilan kosong berlaku pada keadaan ibu yang sudah mempunyai kantung kehamilan, tetapi tidak ada embrio di dalamnya. Walaupun telur telah disenyawakan di rahim, dan inilah yang menghasilkan tanda positif pada kit ujian. Walau bagaimanapun, terdapat juga keadaan di mana janin benar-benar tumbuh dengan perlahan, dan berbeza dengan keadaan di mana janin tidak berkembang.

Perkembangan perlahan sebenarnya merupakan gejala dan pencetus kelahiran yang tidak sempurna atau pertumbuhan fizikal yang tidak sempurna. Dalam sains perubatan, kehamilan dengan pertumbuhan janin yang perlahan seperti ini juga dikenali sebagai IUGR (Intrauterine Growth Restriction). Pada dasarnya, janin beratnya kurang dari persentil kesepuluh bawah atau berat kurang dari 90% dari semua janin pada usia yang sama. Namun, jangan panik, Ibu! Janin dengan perkembangan yang perlahan masih boleh dilahirkan dengan berat badan normal atau sama dengan bayi pada usianya.

Kenali Tanda-Tanda Janin Tidak Berkembang

Trimester pertama adalah tahap penting yang perlu diperhatikan dan dijaga oleh wanita hamil, kerana perkembangan janin juga ditentukan pada tahap ini. Jadi, apa simptom yang perlu diperhatikan untuk risiko kehamilan kosong?

  • Tidak menunjukkan kemajuan yang ketara. Bila-bila masa untuk melihat perkembangan janin memang menarik. Lebih-lebih lagi, perkembangan dalam tiga peringkat trimester menunjukkan perbezaan yang ketara. Untuk itu, adalah lebih baik jika anda terus memantau perkembangan janin, terutama pada trimester pertama. Ini akan mengurangkan risiko kehamilan kosong.
  • Tahap HCG sangat rendah. Wanita hamil yang mempunyai masalah atau komplikasi pada kehamilan mereka boleh dicirikan oleh tahap HCG dalam badan mereka. Biasanya keadaan kehamilan kosong ini juga dapat dijumpai melalui ujian HCG. Terutama apabila tahap HCG dalam air kencing sangat rendah, pemeriksaan berkala yang lebih serius akan dilakukan.
  • Vlek dan pendarahan berlaku. Bintik-bintik coklat yang biasanya terjadi pada trimester pertama berbeza dengan bintik-bintik yang terjadi sebagai tanda masalah pada kehamilan. Kehamilan yang bermasalah, akan menyebabkan bintik-bintik darah dan berlaku secara berkala. Hubungi doktor anda dengan segera jika bintik semakin kerap dan jumlah darah yang dilalui semakin meningkat, atau berdarah.
  • Sakit dan sakit di sekitar pelvis. Kemunculan masalah dalam perkembangan janin dapat dijumpai melalui tanda ini, terutama ketika tiba-tiba sakit dan sakit disertai dengan tekanan di pelvis bawah. Segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca dan rawatan yang tepat.
  • Tiada kenaikan berat badan. Memang, tidak semua wanita hamil gemuk, tetapi itu tidak bermakna mereka tidak mengalami kenaikan berat badan. Sebenarnya, ini adalah salah satu tanda gangguan kehamilan yang paling pasti. Sekiranya ragu-ragu, anda mesti berjumpa doktor dengan kerap, ya!

Ketahui Cara Mencegah Kejadian Janin Tidak Berkembang

Tidak ada kesan tanpa sebab, tetapi masih ada pencegahan sebelum kesannya berakhir dengan teruk. Begitu juga dengan kehamilan kosong ini. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah janin daripada berkembang, terutamanya apabila anda mengetahui dan merasakan simptom seperti di atas.

  • Sukan pilihan. Menjadi hamil tidak bermaksud tidak bersenam, sebaliknya. Anda harus melakukan senaman secara teratur agar ibu dan janin dapat tumbuh dengan sihat sehingga melahirkan. Walau bagaimanapun, perhatikan jenis sukan. Pastikan memilih sesuatu yang selamat dan selesa semasa anda melakukannya, seperti melakukan latihan kehamilan dan yoga untuk wanita hamil.
  • Pengambilan makanan dan minuman yang sihat. Sebenarnya, bukan hanya semasa kehamilan kita perlu memperhatikan jenis pengambilannya, tetapi kesihatan juga diperlukan setiap saat. Salah satu perkara yang perlu dihindari oleh wanita hamil adalah mengurangkan atau menghentikan sementara kebiasaan mengambil kafein. Kerana, adakah anda tahu bahaya kafein pada kehamilan? Beberapa kesan yang akan dialami adalah loya berlebihan, sakit kepala, degupan jantung yang lebih cepat, dan keletihan.
  • Sentiasa minum ubat dengan preskripsi doktor. Di samping mengelakkan risiko buruk, ubat-ubatan dengan preskripsi doktor lebih terjamin keaslian dan kualiti. (BD / OCH)