Faraj dan Faraj

Sebagai wanita, vagina adalah bahagian penting untuk menjaga dan memberi perhatian. Jadi, wajarlah Ibu tidak cuai dalam merawat organ intim ini, kerana sangat sensitif terhadap pelbagai kuman dan bakteria. Ayuh, lihat apa yang boleh berlaku pada keputihan seperti wanita pada wanita-dan bagaimana merawatnya dengan betul.

Keadaan Faraj

Tahukah anda bahawa kawasan betina (faraj) mempunyai mekanisme pertahanan tersendiri dalam bentuk suasana berasid? Suasana berasid ini dihasilkan oleh flora normal (biasanya dalam bentuk bakteria) dari vagina, jadi kuman dari luar tidak dapat tumbuh dengan baik? Mengapa perkara ini berlaku?

Pada wanita usia reproduktif, hormon estrogen akan menyebabkan penyimpanan glikogen dalam sel epitelium, yang merupakan makanan untuk Lactobacillus doderlein, itu dia flora normal faraj dan mengakibatkan penebalan epitel dinding faraj. Lactobacillus ini kemudian akan menukar glikogen menjadi asid laktik dan mewujudkan suasana berasid di kawasan faraj, sehingga tahap pH menurun menjadi 3.8-4.2.

Sebagai tambahan, Lactobacillus ini akan melepaskan hidrogen peroksida yang akan membunuh kuman anaerobik (kuman yang tidak memerlukan oksigen untuk hidup). Pada wanita pascamenopause, kadar estrogen telah menurun, sehingga deposit glikogen berkurang. Ini boleh mengganggu metabolisme Lactobacillus, sehingga keasidan vagina berkurang.

Begitu juga pada kanak-kanak perempuan dan wanita pra-hamil yang mengandung, tahap estrogen yang rendah menjadikan jangkitan cenderung berlaku. Bukan sahaja Lactobacillus doderlein yang merupakan flora normal vagina, terdapat juga Staphylococcus (selain S. Aureus), Corynebacterium, Haemophillus, Clostridium, Enterococcos, Gardenella vaginalis, Streptococcus, Bacteroides, dan kulat seperti Candida. Walau bagaimanapun, Dalam keadaan normal jumlah koloni bakteria ini hanya sedikit, sedangkan flora normal dikuasai oleh Lactobacillus doderlein. Dalam keadaan tertentu, dominasi Lactobacillus dapat digantikan oleh mikroorganisma lain (kulat atau bakteria lain), yang mengakibatkan keluhan.

Kemasukan Mikroorganisma Patogen ke dalam Faraj

Seperti yang dijelaskan di atas, bahawa keasidan dalam vagina adalah salah satu bentuk mekanisme pertahanan tubuh terhadap kuman atau mikroorganisma patogen. Mikroorganisma ini boleh masuk dari luar faraj, misalnya disebabkan oleh jangkitan yang ditularkan melalui hubungan seksual atau kuman oportunistik seperti: Escherichia coli, jumlahnya menjadi berlebihan kerana ekosistem terganggu.

Gangguan ekosistem ini boleh berlaku kerana kerosakan pada ekosistem kawasan vagina dan sekitarnya, kerana penggunaan antibiotik jangka panjang, kebersihan yang buruk, atau kebiasaan mencuci kawasan wanita dengan antiseptik alkali. Sekiranya keasidan ini terganggu, flora vagina yang normal dapat terganggu. Dalam kes ini, Lactobacillus digantikan oleh mikroorganisma lain, baik mikroorganisma yang sebelumnya wujud tetapi ditekan oleh kehadiran Lactobacillus, atau mikroorganisma patogen lain yang masuk dari luar.

Penyebab Keputihan pada Wanita

Dalam beberapa keadaan, lendir serviks didapati meningkat kerana pengaruh hormon, misalnya semasa kehamilan, semasa subur, atau sekitar haid. Pada dasarnya, jika tidak berwarna, tidak berbau, dan tidak menyebabkan gatal, maka itu adalah perkara biasa dan tidak perlu dirawat.

Sementara itu, keputihan patologi / abnormal adalah keputihan kerana vaginosis bakteria, trichomoniasis, dan kandidiasis. Vaginosis bakteria berlaku kerana kehilangan keasidan dari kawasan faraj, boleh disebabkan oleh tabiat douche / gurah faraj, penggunaan antiseptik untuk kewanitaan, merokok, pelbagai pasangan, atau seks oral. Dalam kes ini, flora normal digantikan oleh pertumbuhan bakteria anaerob yang berlebihan seperti Mobiluncus sp., Bacteroides sp., Dan Gardenella vaginalis.

Gejala Keputihan

Pada wanita yang mengalami keputihan akibat vaginosis bakteria, biasanya mengadu banyak keputihan, bau busuk, warna kelabu, dan kadang-kadang disertai dengan gatal. Jangkitan bakteria vaginosis tidak termasuk dalam kumpulan jangkitan seksual. Keputihan jenis ini dapat dirawat dengan memberi Metronidazole 2x500mg selama 7 hari.

Selain vaginosis bakteria, jangkitan yis juga sering terjadi, terutama pada wanita yang gemuk atau hamil, kerana kawasan vagina lembab. Terdapat satu kulat, iaitu Candida albicans yang sebenarnya merupakan salah satu flora normal di dalam vagina. Dalam keadaan biasa, bilangan Candida ditekan oleh kehadiran Lactobacillus. Sekiranya keadaan vagina lembap, maka pertumbuhan Candida akan berlipat ganda dengan cepat dan menyebabkan keradangan di kawasan vulva dan vagina.

Mencegah Keputihan

Dalam keadaan ini, pesakit akan mengadu terbakar dan gatal di kawasan sekitar alat kelamin, sehingga kawasan tersebut akan kelihatan merah dan meradang. Selain itu, pertumbuhan Candida yang terlalu banyak ini akan mengeluarkan bau masam, dengan rembesan kental seperti kepala santan.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jamur ini akan tumbuh subur kerana kelembapan, jadi biasakan menukar pakaian anda jika basah, keringkan area kemaluan dengan tisu atau tuala setelah buang air kecil, dan jangan gunakan seluar yang tidak menyerap peluh atau seluar yang ketat dan berlapis. mencegah keputihan pada wanita. Kadang-kadang memperoleh keputihan yang berbau amis, dengan warna kuning kehijauan dan berbuih. Pelepasan ini sering menimbulkan rasa sakit semasa persetubuhan atau semasa kencing dan merupakan penyakit kelamin yang disebabkan oleh protozoa, iaitu Trichomonas vaginalis. Dalam kes ini, rawatan juga harus dilakukan pada pasangan untuk mencegah kesan ping-pong, kerana Trichomoniasis pada lelaki tidak menyebabkan gejala tetapi dapat menular ke pasangannya.

Sama seperti vaginosis bakteria, keputihan jenis ini juga dapat dirawat menggunakan Metronidazole 2x500mg selama 7 hari. Sementara itu, adakah perlu membersihkan kawasan feminin menggunakan sabun antiseptik? Jawapannya tidak perlu. Penggunaan antiseptik yang berlebihan akan mengubah keasidan faraj sehingga memudahkan jangkitan berlaku. Sekiranya diperlukan, anda boleh menggunakan sabun feminin dengan pH yang serupa dengan pH vagina yang normal.

Walaupun begitu, kebersihan kawasan wanita sebenarnya cukup mudah, anda tahu. Ibu hanya mencuci vagina menggunakan air bersih, dan jangan biarkan dalam keadaan lembap kerana akan mempercepat pertumbuhan kulat.

Baca juga: 7 fakta mengenai keputihan yang mesti diketahui oleh wanita.