Dadah yang Selamat Dimakan oleh Ibu Hamil - guesehat.com

Ibu mesti gembira kerana mengetahui bahawa mereka akan menjadi ibu. Ya, kehamilan memang membawa kebahagiaan tersendiri, terutama bagi pasangan yang sudah lama merindui bayi.

Tidak hairanlah, secara naluri sebagai seorang wanita, tentunya Ibu akan sentiasa berusaha menjaga kesihatan janin di dalam kandungan. Ibu pasti berharap janin sihat, tumbuh dan berkembang secara normal. Pelbagai usaha dilakukan oleh Ibu untuk menjaga janin dalam kandungan, bermula dari memakan makanan berkhasiat, mengurangkan aktiviti yang membuat anda letih, dan sebagainya.

Bercakap mengenai tempoh kehamilan, ada kalanya anda mengalami gejala penyakit tertentu dan memerlukan ubat untuk mengubatinya. Sebagai ahli farmasi, saya sering menerima pertanyaan daripada rakan, saudara, dan pesakit hamil mengenai penggunaan ubat-ubatan semasa mengandung.

Dadah adalah bahan kimia yang boleh menyebabkan perubahan fungsi fisiologi di dalam badan, jadi adalah tepat bagi anda untuk berhati-hati dalam menggunakan ubat semasa mengandung.

Baca juga: Ubat-ubatan yang boleh disimpan oleh ibu dalam kotak ubat ketika hamil

Perubatan dan Kehamilan

Sebenarnya, apa yang dirisaukan mengenai penggunaan ubat pada wanita hamil adalah jika ubat ini dapat mempengaruhi pembentukan dan perkembangan janin. Sebilangan ubat boleh teratogenik, yang boleh menyebabkan gangguan perkembangan janin dan kecacatan kelahiran.

Oleh itu, jika anda hamil dan merancang untuk mengambil ubat-ubatan tertentu, selalu beritahu doktor yang menangani kehamilan anda, ya. Oleh itu, doktor boleh memutuskan sama ada ubat itu selamat atau tidak untuk digunakan semasa kehamilan.

Ubat yang boleh digunakan semasa kehamilan

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala penyakit ringan, seperti demam, sakit, mual, cirit-birit, selesema, dan batuk, terdapat beberapa ubat yang umumnya dikategorikan sebagai selamat untuk diminum semasa kehamilan dalam dos yang sesuai. Inilah senarai!

Paracetamol untuk demam dan sakit ringan

Paracetamol atau acetaminophen, adalah pilihan pertama yang disyorkan untuk wanita hamil untuk mengurangkan demam, sakit kepala, dan sakit ringan yang lain. Paracetamol di Indonesia tersedia dalam pelbagai tanda dagang dan produk generik, dan boleh dibeli secara bebas (tanpa preskripsi doktor) di farmasi atau kedai ubat. Bentuk parasetamol untuk orang dewasa umumnya berbentuk tablet atau kaplet.

Baca juga: Punca Demam pada Wanita Hamil

Dos parasetamol yang disyorkan adalah 500-1,000 mg setiap 6 jam, dan penggunaan harian maksimum ialah 4,000 mg. Paracetamol juga tersedia dalam bentuk dos gabungan dengan ubat lain, seperti kafein untuk sakit kepala, atau pseudoephedrine untuk selsema. Pastikan anda memilih ubat yang hanya mengandungi parasetamol untuk merawat demam dan sakit kepala.

Antasid untuk meneutralkan asid perut

Salah satu keluhan yang timbul semasa kehamilan adalah peningkatan pengeluaran asid perut. Saya sendiri mengalaminya dalam bentuk penyakit gastroesophageal reflux atau GERD. Gejala ini biasa berlaku semasa kehamilan. Untuk mengatasinya, pakar obstetrik saya pada masa itu mencadangkan pengambilan antasid yang berfungsi untuk meneutralkan asid perut. Dan, ubat ini selamat digunakan semasa mengandung!

Antasid adalah gabungan magnesium dan aluminium hidroksida. Biasanya, simethicone juga ditambah untuk mengurangkan kembung. Dijual dalam pelbagai jenama dan boleh dibeli secara percuma. Biasanya, ubat ini dijual dalam bentuk sirap atau tablet kunyah. Untuk dos penggunaan, anda dapat melihat pada bungkusan setiap jenama ubat. Secara amnya, dalam sehari boleh digunakan hingga 3 sachet atau tablet.

Semburan hidung Oxymetazoline dan garam fisiologi untuk selesema dan kesesakan hidung

selesema atau selsema adalah gejala lain yang sering muncul, termasuk semasa kehamilan. Kesesakan hidung dan lendir tentu sangat mengganggu. Sebelum menggunakan ubat oral atau minum ubat, anda boleh mencuba penyembur hidung, sama ada mengandungi garam (garam alias NaCl yang bersifat isotonik) atau mengandungi oksimetazolin.

NaCl fisiologi dalam bentuk semburan atau titisan hidung boleh digunakan untuk membersihkan hidung lendir yang mengganggu. Walaupun oxymetazoline bertindak sebagai dekongestan, melegakan hidung tersumbat. Oxymetazoline biasanya digunakan 2 kali sehari, pagi dan malam, 1-2 kali semburan di setiap lubang hidung. Manakala NaCl fisiologi boleh digunakan hingga 6 kali sehari.

Dextromethorphan Hbr dan guaiaphenesin untuk batuk

Keluhan lain yang sering muncul semasa mengandung adalah batuk. Saya pernah mengalaminya ketika memasuki bulan ke-7 kehamilan. Rasanya sangat tidak selesa! Batuk membuatkan badan goyah. Saya sangat takut bahawa janin di rahim saya akan merasa tidak selesa. Sukar untuk tidur kerana perut yang cukup besar, ditambah dengan batuk. Tidur semakin teruk dan teruk.

Sekiranya batuk yang anda alami adalah batuk dengan kahak, ubat batuk yang mengandungi guaiaphenesin boleh menjadi pilihan. Sementara itu, jika batuk adalah batuk tanpa kahak, maka dextromethorphan adalah penawarnya. Tetapi kesukarannya adalah bahawa kedua-dua ubat ini biasanya digabungkan dengan molekul ubat lain yang tidak semestinya selamat untuk kehamilan.

Oleh itu, sangat penting bagi Ibu untuk berjumpa doktor sebelum memilih ubat. Terapi bukan ubat, seperti berkumur dengan air garam hangat atau minum jus kapur ditambah madu, boleh menjadi pilihan untuk mengatasi batuk semasa kehamilan.

Klorfeniramin dan krim calamine untuk alahan

Beberapa orang mempunyai sejarah alergi, yang boleh berulang ketika terdedah kepada pencetus. Sekiranya ibu yang hamil mengalami ini, maka chlorpheniramine maleate boleh menjadi salah satu ubat anti-alergi yang paling selamat.

Perlu diingat bahawa ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk, jadi anda harus berhati-hati jika anda akan melakukan pekerjaan yang memerlukan tumpuan, seperti memandu kenderaan. Sekiranya alergi yang muncul muncul sebagai ruam merah gatal pada kulit, krim yang mengandungi bahan aktif calamine boleh digunakan untuk mengurangkan gatal dan kemerahan yang terjadi.

Ibu, itu adalah ubat-ubatan bebas yang dikategorikan sebagai selamat digunakan semasa mengandung. Seperti namanya, iaitu ubat bebas, ubat ini biasanya boleh dibeli tanpa preskripsi doktor di kedai ubat atau farmasi.

Walau bagaimanapun, masih penting bagi Ibu untuk selalu berunding terlebih dahulu dengan pakar obstetrik yang mengendalikan rahim anda, atau dengan ahli farmasi di farmasi tempat anda membeli ubat. Salam sihat!