Menyembuhkan Luka Bersalin dengan Protein Ikan Snakehead - GueSehat

Ibu mesti biasa dengan ikan ular, bukan? Banyak hidangan Indonesia yang enak yang bahan utamanya menggunakan ikan gabus. Ternyata, selain enak, ikan ular juga mempunyai sejumlah manfaat kesihatan.

Sebilangan faedah kesihatan ini sangat berguna untuk anda, terutama bagi mereka yang dalam proses pulih setelah melahirkan. Apakah faedah yang dimaksudkan? Inilah penjelasan lengkap mengenai faedah kesihatan ikan ular!

Baca juga: Ini adalah tanda bahawa badan anda kekurangan protein!

Penyembuhan Luka selepas Bersalin

Manfaat ikan snakehead dianggap luar biasa kerana ikan ini mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi daripada jenis ikan lain. Salah satu jenis protein dalam ikan snakehead adalah albumin. Albumin adalah protein yang mempunyai peranan penting dalam proses penyembuhan luka. Protein ini membantu pembentukan sel dan tisu baru di dalam badan yang telah rosak akibat kecederaan.

Itulah sebabnya mengapa ikan snakehead baik untuk penggunaan ibu, terutamanya jika anda dalam proses pulih setelah melahirkan. Albumin diketahui dapat mempercepat proses pemulihan luka setelah pembedahan, termasuk kelahiran caesar. Bukan hanya itu, protein juga membantu penyembuhan luka kerana prosedur episiotomi dalam proses kelahiran normal.

Itulah sebabnya mengapa doktor biasanya mengesyorkan wanita untuk makan makanan dengan kandungan protein albumin yang tinggi (termasuk ikan snakehead) setelah melahirkan. Kemudian, adakah anda perlu makan ikan ular setiap hari?

Tidak perlu, anda boleh mengambil protein yang diperlukan dalam bentuk makanan tambahan vitamin. Sebagai cadangan, anda boleh mengambil Posafit. Makanan tambahan vitamin ini mengandungi protein pembentuk albumin, seperti yang terdapat pada ikan ular. Cukup untuk Ibu mengambil 1 tablet Posafit dua kali sehari untuk membantu mempercepat proses pemulihan luka selepas bersalin, sama ada secara sesar atau normal.

Baca juga: Pengambilan Penting dalam Kehamilan Awal untuk Masa Depan Anak yang Cerah

Manfaat Pengambilan Ikan Gabus untuk Wanita Hamil

Bukan sahaja bermanfaat untuk Ibu yang sedang pulih setelah melahirkan, ikan ular juga bagus untuk Ibu yang sedang hamil. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ikan ular mempunyai kandungan protein yang lebih tinggi daripada kebanyakan ikan lain.

Protein adalah nutrien yang sangat penting untuk pertumbuhan janin. Dalam perkembangannya, janin memerlukan protein untuk membina sel-sel badannya. Itulah sebabnya, doktor akan mengesyorkan wanita hamil makan diet yang dapat memenuhi semua protein yang diperlukan oleh janin. Jadi, jika ibu hamil mengalami kekurangan protein, janin akan terjejas secara negatif.

Menurut portal LiveStrong, kerana janin tumbuh lebih cepat semasa trimester kedua dan ketiga, tahap protein pada kehamilan ke-4 hingga akhir lebih penting daripada semasa perkembangan janin selama 3 bulan pertama. Pada trimester akhir, pengambilan protein yang mencukupi akan menyokong perkembangan otak janin. Oleh itu, pengambilan protein yang kurang dalam jangka masa ini boleh mempengaruhi fungsi otak dan mental bayi ketika ia dilahirkan.

Selain itu, menurut penyelidikan, ikan ular juga mempunyai kandungan asam lemak omega-3 tak jenuh yang tinggi. Beberapa jenis asid lemak omega-3 tak jenuh adalah asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA), yang juga berguna dalam menyokong perkembangan otak janin sehingga usia 2 tahun. Jadi, pengambilan ikan snakehead untuk ibu hamil sangat bermanfaat untuk perkembangan otak janin, kerana ia memenuhi keperluan proteinnya dan juga mengandungi asam lemak omega-3.

Baca juga: Makanan yang Baik untuk Ibu Bersalin dan Menyusui

Berdasarkan penjelasan di atas, tidak menghairankan bahawa doktor mengesyorkan pengambilan ikan snakehead untuk ibu-ibu yang sedang menjalani pemulihan selepas bersalin atau sedang hamil. Protein yang terdapat dalam ikan ini sangat berguna untuk menyembuhkan luka.

Oleh itu, bagi ibu-ibu yang baru melahirkan, makanlah ikan ular dengan kerap. Atau mungkin, sebagai cadangan, anda boleh mengambil suplemen vitamin Posafit secara berkala untuk mendapatkan protein pembentuk albumin yang anda perlukan dengan kerap! (UH / OCH)