Petua untuk Memelihara Kesihatan Lidah - Guesehat

Berbanding dengan gigi, lidah adalah bahagian mulut yang sering diabaikan untuk kebersihan dan kesihatan. Dipetik dari indiatimes.com, Dr. Puneet Ahuja, Perunding Kanan Pergigian Pembedahan di Institut Perubatan Aksi Sri Balaji, India mengatakan bahawa beberapa jangkitan boleh disebabkan oleh kebersihan lidah yang buruk. Penting bagi kita untuk mengetahui cara menjaga lidah yang sihat untuk mengelakkan sejumlah jangkitan yang boleh mengganggu kesihatan. Diringkaskan dari pelbagai sumber, lihat penjelasan lengkapnya, ayuh!

Lidah, seperti gigi, digunakan secara berterusan. Jadi, mengabaikan rawatan, sudah tentu boleh memberi kesan negatif. Kesihatan lidah boleh dicirikan oleh perubahan warna. Lidah yang sihat berwarna merah jambu dengan bintik-bintik kecil (papillae) dan mempunyai lapisan putih nipis di atasnya. Oleh itu, menurut Dr. Puneet Ahuja, jika lidah anda berwarna hitam, kuning, atau putih, lidah anda mungkin tidak bersih, geng. Dalam beberapa kes, lidah yang bermasalah juga disertai dengan rasa sakit atau ketidakselesaan. Lidah yang berubah warna atau menyakitkan dapat menandakan masalah kesihatan yang lebih serius.

Untuk mengelakkan pelbagai penyakit dan jangkitan yang mungkin berlaku, anda mesti menjaga lidah yang sihat dengan cara berikut:

Bersihkan Lidah dengan Pembersih Lidah Khas

Dilaporkan dari besthealthmag.ca, Dr. Euan Swan dari Persatuan Pergigian Kanada di Ottawa mengatakan bahawa permukaan lidah adalah tempat pembiakan bakteria. Pengumpulan kuman pada lidah boleh menyebabkan bau mulut. Bakteria yang terperangkap di lidah anda boleh bergerak ke bahagian lain mulut anda. Ini boleh menyebabkan penumpukan plak yang menyebabkan kerosakan gigi dan penyakit gusi.

Pertumbuhan bakteria boleh menjadikan lidah anda menjadi kuning, putih, atau bahkan hitam dan berbulu. Penyelidikan di University of Michigan's School of Medicine mendapati bahawa kira-kira satu pertiga spesies bakteria yang terdapat pada lidah manusia tidak tumbuh di permukaan lain di mulut mereka. Cara penting untuk menjaga kesihatan lidah adalah membersihkannya menggunakan pencuci lidah khas. Anda boleh menggunakannya dengan menariknya dari pangkal ke hujung lidah dan ulangi ini 2 hingga 3 kali semasa proses pembersihan lidah.

Dipetik dari womenshealthmag.com, Marc Lowenberg, seorang doktor gigi kecantikan di New York mengatakan bahawa anda harus membersihkan lidah anda sekurang-kurangnya sekali sehari. Gunakan pembersih lidah selepas menggosok gigi sama ada pada waktu pagi atau malam. Setelah menggunakan pembersih lidah, anda dinasihatkan untuk menggunakan ubat kumur atau berkumur dengan air suam.

Minum banyak air

Minum 2 liter air setiap hari agar badan sentiasa terhidrat. Kaedah ini dapat menjadikan lidah anda merah jambu dan sihat kerana air membantu membersihkan bakteria pada lidah dan menjaga lidah sentiasa lembap. Mengonsumsi air yang cukup juga mengelakkan mulut anda kering sehingga berisiko mendorong pertumbuhan mikroba di permukaan lidah.

Jangan Gunakan Aksesori di Lidah

Melakukan tindik badan membawa risiko jangkitan pada badan. Walau bagaimanapun, menurut Persatuan Pergigian Kanada, risiko jangkitan dari tindikan lidah jauh lebih tinggi. Selain itu, aksesori logam yang digunakan juga boleh merosakkan gigi dan gusi. Sebenarnya, prosedur menindik lidah itu sendiri boleh merosakkan saraf yang boleh membuat lidah kehilangan kepekaannya, anda tahu, geng.

Berkumur dengan Air Garam

Untuk mengekalkan lidah yang sihat, dipetik dari livestrong.comAnda boleh berkumur dengan air garam. Untuk melakukan ini, isi segelas setengah penuh dengan air suam dan tambahkan setengah sudu teh garam ke dalamnya. Kemudian, gunakan cecair untuk membilas mulut anda. Dalam artikel yang diterbitkan dalam British Dental Journal, bilas air garam mempunyai manfaat untuk meningkatkan pH di mulut sehingga dapat menghambat pertumbuhan bakteria.

Ayuh, mulakan kaedah di atas untuk memastikan lidah anda bersih, sihat dan rapi. Nasib baik, geng! (TI / AY)