Kolesterol Terlalu Rendah - Saya Sihat

Masalah kolesterol umumnya berkaitan dengan kolesterol tinggi. Kerana kolesterol tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung. Namun, ada juga yang disebut kolesterol terlalu rendah, anda tahu.

Adakah kolesterol terlalu rendah berbahaya? Sebelumnya, Gang Sihat harus tahu terlebih dahulu bahawa kolesterol adalah sebatian lemak yang jika kandungannya terlalu tinggi di dalam tubuh dapat menyumbat arteri dan menyebabkan serangan jantung atau strok kerana mengganggu aliran darah.

Walau bagaimanapun, keadaan di mana kolesterol terlalu rendah juga dapat terjadi, hanya lebih jarang daripada kolesterol tinggi. Sekiranya kolesterol tinggi berkaitan dengan penyakit jantung, maka kolesterol yang terlalu rendah dapat menjadi faktor penyakit lain, seperti barah, kemurungan, dan gangguan kecemasan.

Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai bahaya kolesterol yang terlalu rendah, baca penjelasan berikut, ya!

Baca juga: Buah Menurunkan Kolesterol untuk Diabetis

Kolesterol Terlalu Rendah

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya kolesterol yang terlalu rendah, anda perlu mengetahui terlebih dahulu mengenai kolesterol. Walaupun sering dikaitkan dengan masalah kesihatan, kolesterol diperlukan oleh tubuh.

Kolesterol penting dalam penghasilan beberapa hormon. Kolesterol juga diperlukan dalam penghasilan vitamin D, yang diperlukan tubuh untuk menyerap kalsium. Kolesterol juga terlibat dalam pembentukan beberapa sebatian yang diperlukan untuk mencerna makanan.

Kolesterol bergerak dalam darah dalam bentuk lipoprotein, molekul lemak kecil yang dilapisi protein. Terdapat dua jenis kolesterol utama, iaitu: lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL).

LDL biasanya dipanggil kolesterol jahat. Ini kerana kolesterol dapat menyumbat arteri. Sementara itu, HDL adalah kolesterol baik, yang membantu membawa kolesterol LDL dari saluran darah ke hati. Dari hati, kolesterol LDL yang tersisa dikeluarkan dari badan.

Hati mempunyai peranan lain dalam kolesterol. Sebilangan besar kolesterol dihasilkan di hati. Jumlah kolesterol yang lain berasal dari makanan yang anda makan. Kolesterol yang berasal dari makanan biasanya berasal dari produk haiwan, seperti telur dan daging. Kolesterol dari makanan hampir tidak ada pada produk tumbuhan atau sayur-sayuran.

Baca juga: Buah Menurunkan Kolesterol untuk Diabetes

Apakah Bahaya Kolesterol Terlalu Rendah?

Tahap LDL yang tinggi dapat diturunkan dengan minum ubat, bersenam secara teratur, dan makan makanan yang sihat. Apabila kadar kolesterol turun untuk ketiga-tiga sebab, biasanya tidak menimbulkan masalah. Sebenarnya, secara umum, kolesterol rendah lebih baik daripada kolesterol tinggi.

Namun, apabila kadar kolesterol turun secara mendadak tanpa sebab yang jelas, anda harus berjumpa doktor. Pada masa ini, kesan utama kolesterol rendah masih dikaji. Walau bagaimanapun, para pakar bimbang bahawa tahap kolesterol yang terlalu rendah mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan mental.

Kajian tahun 1999 di Duke University mengkaji wanita muda yang sihat. Dari penelitian tersebut ditemukan bahwa mereka yang memiliki kadar kolesterol yang terlalu rendah cenderung lebih berisiko mengalami gejala kemurungan dan kegelisahan.

Pakar percaya bahawa ini kerana kolesterol terlibat dalam proses pembuatan hormon dan vitamin D, yang jika tahap rendah dapat mempengaruhi bagaimana otak berfungsi.

Vitamin D penting untuk pengembangan sel-sel badan. Sekiranya sel otak tidak sihat, maka anda boleh mengalami gangguan kecemasan atau kemurungan. Hubungan antara kolesterol rendah dan kesihatan mental belum dikaji lebih lanjut.

Sementara itu, kajian 2012 yang diterbitkan oleh Sesi Ilmiah American College of Cardiology mendapati terdapat kemungkinan hubungan antara kolesterol rendah dan risiko barah.

Kajian itu mendapati bahawa proses yang mempengaruhi kadar kolesterol dapat mempengaruhi risiko barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan perkara ini.

Kebimbangan lain mengenai kolesterol yang terlalu rendah berkaitan dengan wanita hamil. Sekiranya anda hamil dan mempunyai kadar kolesterol yang terlalu rendah, maka anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk melahirkan bayi sebelum waktunya atau melahirkan bayi dengan berat lahir rendah.

Baca juga: Bukan Hanya Perasa, Manfaat Ketumbar untuk Jantung dan Kolesterol!

Gejala Kolesterol Terlalu Rendah

Bagi orang yang mempunyai kolesterol LDL yang tinggi, umumnya tidak ada gejala khusus sehingga serangan jantung atau strok berlaku. Sekiranya terdapat penyumbatan yang serius pada arteri koronari, maka anda cenderung mengalami sakit dada kerana pengurangan aliran darah ke otot jantung.

Sementara itu, dalam keadaan kolesterol yang terlalu rendah, tidak ada gejala sakit dada akibat penumpukan kolesterol di arteri. Satu kemungkinan gejala kolesterol yang terlalu rendah adalah kemurungan dan kegelisahan, walaupun mereka juga boleh disebabkan oleh pelbagai perkara.

Gejala kemurungan dan gangguan kecemasan adalah:

  • Putus asa
  • Takut
  • Kekeliruan
  • Tidak tenang
  • Sukar untuk membuat keputusan
  • Perubahan di dalam mood, tidur, dan diet

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, berjumpa doktor. Biasanya doktor akan melakukan ujian darah.

Faktor Risiko Kolesterol Terlalu Rendah

Faktor risiko untuk kolesterol yang terlalu rendah merangkumi sejarah keadaan keluarga. Selain itu, faktor risiko lain adalah mengambil ubat statin atau program rawatan tekanan darah, dan mengalami kemurungan yang tidak dirawat.

Satu-satunya cara untuk mendiagnosis tahap kolesterol adalah dengan ujian darah. Sekiranya tahap kolesterol LDL anda kurang dari 50 mg / dL atau jika kolesterol total anda kurang dari 120 mg / dL, maka anda mempunyai kolesterol yang terlalu rendah.

Jumlah kolesterol ditentukan dengan menambahkan kadar LDL dan HDL dan 20 peratus tahap trigliserida. Kolesterol LDL antara 70-100 mg / dL sangat sesuai.

Merawat Tahap Kolesterol Terlalu Rendah

Tahap kolesterol yang terlalu rendah umumnya disebabkan oleh diet atau keadaan fizikal. Untuk merawat kolesterol terlalu rendah, bukan dengan memakan makanan yang mengandung kolesterol tinggi.

Biasanya doktor terlebih dahulu akan mengambil sampel darah dan melakukan penilaian kesihatan mental, sebelum menentukan perubahan diet dan gaya hidup untuk merawat tahap kolesterol yang terlalu rendah.

Sekiranya kolesterol rendah anda mempengaruhi kesihatan mental anda, doktor anda mungkin menetapkan ubat antidepresan. Ada kemungkinan tahap kolesterol anda terlalu rendah kerana mengambil statin. Sekiranya itu penyebabnya, mungkin doktor anda akan menurunkan dosnya.

Baca juga: 7 Ubat Yang Dapat Menurunkan Kolesterol

Tahap kolesterol yang terlalu rendah juga dapat dikaitkan dengan komplikasi kesihatan yang serius. Keadaan ini merupakan faktor risiko untuk pendarahan intraserebral primer, yang secara amnya mempengaruhi orang tua.

Selain itu, kolesterol yang terlalu rendah juga meningkatkan risiko kelahiran pramatang pada wanita hamil. Yang penting, kolesterol yang terlalu rendah adalah faktor risiko pemikiran bunuh diri dan tingkah laku ganas.

Sekiranya doktor mendiagnosis Gang Sihat mempunyai tahap kolesterol yang terlalu rendah, berjumpa lebih lanjut mengenai rawatan yang sesuai untuk keadaan Gang Sihat. (UH)

Sumber:

Garis Kesihatan. Bolehkah Kolesterol Saya Terlalu Rendah? November 2017.

Kesihatan Duke. Wanita dengan kolesterol rendah mungkin berisiko lebih tinggi untuk mengalami kemurungan dan kegelisahan. Januari 2016.