Fakta mengenai Air mani - Saya Sihat

Sama seperti badan wanita, badan lelaki juga menyimpan banyak misteri. Salah satu perkara mengenai badan lelaki yang ingin diketahui oleh ramai wanita adalah air mani. Terdapat banyak fakta mengenai air mani yang mesti diketahui oleh wanita.

Semua orang pasti tahu bahawa air mani mengandungi sperma. Tetapi, apa lagi yang ada di dalamnya? Mengapa kadangkala warna dan bau berbeza? Dan adakah betul air mani baik untuk kulit?

Baca juga: Adakah Sandwich Seks Jika Pasangan Bosan Bercinta!

Fakta mengenai Air mani

Nah, untuk menjawab soalan-soalan ini, berikut adalah 9 fakta mengenai air mani yang mesti diketahui oleh setiap wanita!

1. Air mani tidak sama dengan sperma

Air mani dan sperma adalah dua perkara yang berbeza. Sperma adalah sebahagian daripada air mani. Fungsi sperma adalah menyuburkan telur. Untuk mencapai telur yang siap dibuahi, berjuta-juta sperma diangkut oleh air mani yang dihasilkan oleh organ seks lelaki.

Selain sperma, dalam air mani terdapat banyak zat. Cecair dari prostat ini mengandungi bahan kimia yang menjadikan air mani menjadi lebih cair, sehingga sperma dapat berenang dengan bebas.

Vesikel mani (sepasang kelenjar yang terletak di bahagian bawah pundi kencing lelaki), memberikan fruktosa pada air mani. Fungsi fruktosa di sini adalah untuk memberi tenaga kepada spermatozoa sehingga mereka dapat berenang dengan cepat ke telur betina.

2. Mengandungi nutrien

Kandungan nutrien dalam air mani adalah salah satu fakta mengenai air mani yang perlu anda ketahui. Menurut pakar, sperma mengandungi vitamin C, B12, asid askorbik, kalsium, asid sitrik, fruktosa, asid laktik, magnesium, zink, kalium, natrium, lemak, dan ratusan protein dari pelbagai jenis.

Walaupun kandungan nutriennya banyak, komponen dalam setiap nutrien yang terdapat dalam air mani sangat kecil. Sebahagian besar air mani adalah cecair.

3. Jumlahnya tidak terlalu banyak

Purata jumlah air mani yang keluar semasa ejakulasi adalah sekitar 2 - 5 ml, yang sama dengan satu sudu teh. Walaupun hanya sebilangan kecil, terdapat sekitar 15 juta hingga 200 juta sperma yang terkandung dalam satu milimeter air mani. Fakta mengenai air mani ini sangat menarik, ya!

4. Kualiti menurun seiring dengan usia

Nah, jika fakta mengenai air mani sangat penting. Memang benar, seorang lelaki dapat menghasilkan sperma sepanjang hayatnya. Walau bagaimanapun, kualitinya tidak selalu sama. Menurut satu kajian, sperma yang dihasilkan oleh lelaki berusia 52 tahun ke atas mempunyai kecenderungan yang tidak normal, dibandingkan dengan sperma dari lelaki yang lebih muda.

Lelaki muda juga menghasilkan lebih banyak sperma dengan setiap ejakulasi. Pengeluaran air mani berada pada tahap tertinggi ketika lelaki berusia 20-an. Kemudian, pengeluarannya menurun dengan perlahan seiring bertambahnya usia.

Baca juga: Mual Selepas Seks? Inilah 6 Sebab!

5. Cecair pra-ejakulasi yang berbeza

Tidak ramai yang mengetahui fakta mengenai air mani ini. Cecair yang keluar sebelum ejakulasi, yang biasanya keluar ketika gairah seksual lelaki terangsang, mengandung sedikit atau tidak ada sperma.

Walaupun terdapat sperma, ia biasanya tidak berkualiti. Lelaki dikatakan tidak subur jika menghasilkan sperma terlalu sedikit. Jadi, cecair pra-ejakulasi yang mengandungi sperma terlalu sedikit kemungkinan besar tidak akan menyebabkan kehamilan.

Kemudian, jika bukan air mani, apakah cecair pra-ejakulasi? Cecair itu adalah pelincir semula jadi. Cecair pra-ejakulasi dikeluarkan dari kelenjar Cowper. Cecair ini berfungsi melindungi sperma dari persekitaran berasid saluran kencing.

6. Tiada bau atau warna

Air mani berbau boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius. Biasanya, air mani berbau adalah gejala jangkitan kelamin. Penyakit kelamin juga boleh mengubah warna air mani menjadi kuning atau hijau.

Sementara itu, saluran darah yang pecah di saluran kencing atau prostat boleh menyebabkan air mani berubah menjadi coklat atau kemerahan. Ini adalah fakta mengenai air mani yang sangat penting untuk anda ketahui.

7. Membantu memanjangkan hayat sperma

Sperma dapat hidup hingga lima hari di saluran pembiakan wanita, menunggu telur muncul, sehingga dapat disenyawakan. Namun, jika berada di luar badan, air mani tidak dapat bertahan lama.

Sekiranya ejakulasi berlaku di kolam renang atau tab mandi panas yang mengandungi bahan kimia, sperma tidak dapat hidup lebih dari beberapa saat. Sekiranya terkena udara dan di permukaan yang keras, ia boleh hidup sehingga air mani mengering.

8. Muka air mani itu nyata

Fakta mengenai air mani ini agak aneh, tetapi benar. Sejak kebelakangan ini, air mani menjadi trend dalam dunia kecantikan. Menurut para pakar, walaupun selamat, kemungkinan air muka tidak akan memberikan manfaat yang besar pada wajah.

9. Alahan air mani adalah nyata

Menurut pakar, alahan air mani adalah nyata, tetapi agak jarang berlaku. Reaksi alahan ini biasanya menyebabkan kemerahan atau pembengkakan pada bahagian badan yang terkena air mani, biasanya pada vagina. Yang jelas, kandungan alergi dalam air mani yang mencetuskan reaksi alergi. (UH / AY)

Baca juga: Zakar Terlalu Besar, Bagaimana Mengatasinya?

Fakta mengenai air mani

Sumber:

Kesihatan.com. Perkara Mengejutkan Setiap Wanita Perlu Tahu Mengenai Air mani. April 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found