Kelebihan Secang Wood untuk Kesihatan - GueSehat.com

Gang sihat pernah dengar Caesalpinia sappan atau dalam bahasa Indonesia yang dikenali sebagai kayu sappan? Tumbuhan herba ini, yang sering digunakan sebagai ubat dan sebagai pewarna, telah lama dikenali dalam perubatan tradisional Cina.

Sejak kebelakangan ini, tanaman herba ini menjadi semakin popular kerana banyak faedah yang ditawarkannya. Ingin tahu apa faedah kayu sappan untuk kesihatan? Inilah ulasannya.

Apa itu Kayu Sappan?

Secara perubatan, kayu sappan adalah kayu kering yang mempunyai nama Latin Caesalpinia sappan L. Ia adalah spesies pokok berbunga yang tergolong dalam kekacang atau keluarga fabaceae. Ia juga saudara dari Brazilwood (Caesalpinia echinata) yang berada dalam genus yang sama. Oleh itu, kayu nilas juga mempunyai nama umum lain seperti Sappanwood, Suou, Chekke Sappanga, Sumu, Sappan lignum, dan sebagainya.

Pada mulanya, tanaman ini dijumpai di Kepulauan Melayu dan Asia Tenggara. Di China sendiri, kayu sappan ditanam di wilayah Guangxi, Guangdong, Yunnan, dan Taiwan.

Kayu Secang boleh dihasilkan sepanjang tahun. Untuk digunakan, batang sappan akan dipotong, kemudian kulitnya dikeluarkan dan bahagian tengahnya diambil. Bahagian tengah ini akan dipotong setiap segmen dan dikeringkan di bawah sinar matahari. Semasa memprosesnya menjadi ubat, kayu sappan kering perlu dihiris terlebih dahulu menjadi kepingan nipis atau potong kecil setelah mendidih.

Baca juga: 5 Ubat Herba Berkhasiat yang Mesti Anda Miliki di Rumah

Apakah Bahan-bahan dalam Kayu Secang?

Pelbagai khasiat kayu sappan tentunya disokong oleh isi kandungannya. Kayu Secang mengandungi beberapa sebatian penting untuk tubuh, termasuk brazilin, brasilein, alkaloid, flavonoid, saponin, tanin, terpenoids, cardenolin, phenyl, propane, dan anthraquinone.

Selain itu, kayu sappan juga mengandungi asam galat, delta-a phellandrene, oscimene, resin, resorcin, dan minyak pati di dalamnya. Kayu Secang juga mengandungi bahan khas yang sesuai dengan namanya, yaitu: sappanchalcone dan Caesalpin P.

Apa Kegunaan Secang Wood?

Terdapat 2 kegunaan utama kayu sappan, iaitu sebagai pewarna dan juga sebagai ubat. Apabila kayu sappan dicampurkan dengan bahan lain, seperti besi, aluminium, tembaga, atau timah, pewarna merah yang diekstrak dapat digunakan dalam perkadaran yang sesuai dengan pewarna sayuran lain seperti indigo, untuk menghasilkan pelbagai warna, seperti kuning, merah, ungu , coklat, hijau., merah keunguan, merah gelap, merah jambu, dan seumpamanya.

Kedua, manfaat kesihatan utama kayu sappan adalah peredaran darah untuk menghilangkan darah yang statik. Manfaat ini menjadikan kayu sappan sebagai ramuan yang berkesan untuk merawat gangguan ginekologi dan masalah lain. Dalam perubatan dalam perubatan barat, kayu sappan juga dapat digunakan sebagai obat antibakteria dan antioksidan.

Baca juga: Perubatan Herba atau Perubatan Kimia, Mana Yang Lebih Baik?

Apa Manfaat Kayu Secang untuk Kesihatan?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, manfaat kayu sappan untuk kesihatan tidak dapat dipertikaikan. Berikut adalah beberapa kebaikan kayu sappan untuk kesihatan:

1. Mempunyai sifat antimikrob

Merebus air dari kayu sappan mempunyai sifat antimikroba. Ini kerana kayu sappan mengandung metanol yang dapat menghambat bakteria Staphylococcus aureus tahan methicillin. Bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan kulit, keracunan makanan, dan jangkitan sendi.

2. Dapat mengurangkan jerawat

Mencuci muka menggunakan secawan air rebus boleh menjadi rawatan jerawat yang berkesan. Brazilein, pigmen merah yang terdapat dalam ekstrak kayu sappan, terbukti melawan Propionibacterium acnes, bakteria yang menyebabkan jerawat dan keradangan pada kelopak mata.

3. Kaya dengan antioksidan

Pencinta teh mesti tahu bahawa teh mempunyai kandungan antioksidan yang sangat tinggi. Namun, teh juga mempunyai tahap keasidan yang tinggi dan boleh menyebabkan ketagihan kafein. Nah, bagi anda yang menginginkan pilihan sumber antioksidan selain teh, maka tanaman herba seperti kayu sappan boleh menjadi pilihan yang tepat. Teh kayu Secang dapat memberikan manfaat antioksidan yang tidak kurang hebatnya daripada teh tanpa kesan sampingan yang sama.

Satu kajian menunjukkan bahawa kayu sappan mampu memberikan lebih banyak antioksidan dan perlindungan dari radikal bebas daripada quercetin yang terdapat dalam makanan kaya antioksidan seperti blueberry.

4. Mempunyai sifat anti-alahan

Bagi anda yang mempunyai alahan, cubalah minum air rebusan kayu sappan lebih kerap. Kajian menunjukkan bahawa sebatian dalam kayu sappan, terutama jenis kapur sappan, mempunyai sifat anti-alergi yang sangat kuat.

5. Membantu melawan kejang

Bagi mereka yang sering mengalami sawan, seperti orang yang menghidap epilepsi dan masalah kesihatan lain, harus mencuba khasiat kayu sappan. Kajian telah membuat kesimpulan bahawa ekstrak patimugam dapat meningkatkan aktiviti anticonvulsant atau anticonvulsant.

6. Baik untuk kesihatan jantung

Secawan air kayu sappan sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung. Kajian menunjukkan bahawa brazilein, pigmen merah pada kayu sappan, mempunyai kesan positif terhadap kesihatan jantung.

7. Merawat barah dan tumor

Kayu Secang mengandungi kloroform, n-butanol, dan metanol air yang bersifat antikanker. Kandungan sebatian ini dapat menghambat dan menghentikan pertumbuhan sel barah dan tumor. Sebilangan sebatian ini memang beracun untuk sel barah dan tumor.

8. Meningkatkan imuniti

Kayu Secang juga mempunyai sebatian fenolik dan flavonoid yang merupakan antioksidan. Sebatian antioksidan ini dapat mencegah sel tubuh dari kerosakan oksidatif. Selain itu, kandungannya juga dapat menghambat pembentukan berbagai radikal bebas.

9. Mengubati gout atau gout

Kandungan sappanchalcone dan Caesalpin P. dalam kayu sappan sangat baik untuk merawat gout atau gout. Kedua-dua bahan ini bersifat anti-radang, sehingga dapat mengatasi keradangan yang terjadi pada sendi, seperti gout.

10. Merawat cirit-birit

Sebilangan kandungan kayu sappan, seperti gallate, brazilin, oscimene, resin, resorcin, dan tanin, dapat mengatasi cirit-birit.

11. Mengatasi diabetes

Kayu Secang mengandungi brazilin yang dapat menurunkan gula darah, jadi sangat baik untuk pesakit diabetes. Selain itu, kayu nilam juga mengandungi beberapa sebatian penting, seperti kaesalpin P, sappankalkon, dan protosappanin A, yang bertindak sebagai penghambat atau penghambat enzim aldose reduktase yang mencetuskan komplikasi diabetes.

Adakah larangan memakan kayu sappan?

Pada dasarnya, kayu sappan adalah tanaman herba yang selamat untuk dimakan. Namun, ada syarat-syarat tertentu yang mesti dipertimbangkan. Wanita yang sedang hamil atau seseorang yang berada dalam keadaan kekurangan darah tanpa statik tidak digalakkan mengambil kayu sappan.

Kayu Secang adalah tumbuhan herba yang banyak terdapat di Asia, termasuk Indonesia. Manfaat kayu sappan untuk kesihatan juga tidak perlu diragui. Jadi, adakah anda berminat untuk mencuba kayu sappan ini, geng?

Sekiranya anda telah mencubanya, mari cuba beritahu faedah menggunakan kayu sappan ini kepada Geng Sihat lain dengan menulis artikel di GueSehat melalui Ciri Menulis Artikel di laman web atau aplikasi GueSehat! (AS)

Baca juga: Memilih Perubatan Herba Pintar

Sumber

Penyembuhan Herba Cina. "Kayu Sappan Caesalpinia (Su Mu)".

Laman Kesihatan. "6 faedah kesihatan kayu nilam atau patimugham".