Adakah pesakit diabetes boleh menjalani pembedahan plastik - GueSehat.com

Anda yang menghidap diabetes mungkin akan berfikir semula mengenai pembedahan plastik. Bolehkah penghidap diabetes menjalani pembedahan plastik? Apakah perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum melakukan pembedahan?

Salah satu risiko terbesar bagi pesakit diabetes yang menjalani pembedahan plastik adalah kadar gula darah tinggi, sehingga mengganggu proses penyembuhan. Dalam kajian yang diterbitkan pada tahun 2013 di Jurnal Pembedahan Plastik dan Rekonstruktif , didapati bahawa pesakit dengan gula darah yang sangat tinggi atau melebihi 200 mg / dl lebih cenderung mengalami komplikasi pada luka pembedahan dan tidak sembuh setelah pembedahan.

Kejadian seperti luka luka 44% pesakit diabetes dengan kadar gula darah di atas 200 mg / dl mengalami jahitan atau sayatan pembedahan yang dibuka semula. Sementara itu, orang yang kadar gula darahnya normal (kira-kira 100 mg / dl atau hasil gula darah ketika diuji setelah makan adalah 140 mg / dl) mempunyai risiko jahitan atau sayatan dibuka hanya sekitar 19%.

Seperti dipetik dari drclevens.com , peningkatan kadar Hemoglobin A1c (HbA1C) juga dapat meningkatkan risiko pesakit mengalami luka diabetes yang sukar untuk sembuh. Tahap HbA1C yang tinggi menunjukkan bahawa pesakit menghadapi kesukaran menguruskan diabetes mereka. Luka yang dibuka semula selepas pembedahan pada orang dengan tahap HbA1C tinggi boleh menjadi 3 kali lebih besar daripada pada orang yang sihat.

Kesan Pembedahan Pada Tahap Gula Darah

Tekanan boleh mempengaruhi tahap gula dalam darah. Semasa tekanan, badan cenderung menghasilkan lebih banyak gula dalam darah. Operasi, saya tidak tahu facelift atau pembedahan berdasarkan prosedur menyelamatkan nyawa, dapat memberi tekanan kepada tubuh secara fizikal dan mempengaruhi kadar gula dalam darah.

Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh akan menghasilkan lebih banyak hormon daripada biasa. Hormon yang dihasilkan merangkumi insulin dan kortisol. Sementara itu, apabila tekanan mereda, hormon akan menyerap semula sumber tenaga dan kadar gula darah akan kembali ke tahap normal. Apabila pesakit diabetes terkena sumber tekanan, seperti prosedur pembedahan, tahap gula yang dihasilkan oleh insulin meningkat dan tidak diserap oleh sel-sel tubuh.

Bolehkah Diabetes Mengalami Pembedahan Plastik?

Semua jenis pembedahan, termasuk pembedahan plastik, memerlukan sayatan yang kemudian menjadi luka. Pada orang tanpa diabetes, sayatan kecil yang berubah menjadi luka mungkin berisiko mengalami komplikasi. Terutama pada pesakit diabetes yang mungkin lebih mudah terkena luka.

Pembedahan plastik boleh dilakukan pada penghidap diabetes selagi orang-orang ini memantau dan mengawal tahap gula darah mereka dengan teliti. Dipetik dari Sangat Baik, penghidap diabetes juga perlu menjalani ujian HbA1c terlebih dahulu, untuk mengetahui tahap glukosa jangka panjang, terutamanya pada 2 atau 3 bulan sebelumnya.

Hasil ujian mesti menunjukkan angka kurang dari 7% jika anda ingin menjalani pembedahan plastik. Sekiranya melebihi jumlah itu, kadar glukosa darah dalam 2 hingga 3 bulan terakhir terlalu tinggi dan tidak terkawal, yang boleh meningkatkan risiko komplikasi.

Di samping itu, pembedahan plastik dapat mempengaruhi tindak balas badan terhadap insulin. Oleh itu, pakar bedah plastik mesti bekerjasama dengan doktor yang merawat diabetes anda. Ini dilakukan untuk mengurangkan komplikasi yang mungkin berlaku. Memberi ubat diabetes secepat mungkin selepas pembedahan dapat mengurangkan risiko luka pembedahan yang tidak sembuh. (TI / AS)

Tanda-tanda Awal Diabetes - GueSehat


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found