Perbezaan antara Otak Wanita dan Otak Lelaki - guesehat.com

"Pemikiran positif lebih baik daripada pemikiran negatif. Kerana dengan pemikiran positif, kita terbiasa mendapatkan hasil yang baik."

Manusia adalah ciptaan Tuhan yang paling sempurna. Komponen yang membentuk tubuh manusia, dari hujung rambut hingga telapak kaki, mempunyai bentuk dan fungsi yang sempurna. Dan salah satu komponen utama dalam tubuh manusia adalah otak.

Otak manusia, seperti yang dijelaskan di halaman Wikipedia, adalah struktur peraturan pusat yang mempunyai isipadu sekitar 1350 cc dan terdiri dari 100 juta sel saraf atau neuron. Otak juga berfungsi mengatur dan mengkoordinasikan kebanyakan pergerakan, perilaku, dan fungsi dalam tubuh, seperti detak jantung, tekanan darah, keseimbangan cairan tubuh, dan suhu tubuh.

Di samping itu, otak bertanggungjawab untuk mengatur aktiviti anggota badan dan pemikiran manusia. Ini menunjukkan bahawa terdapat hubungan erat antara otak dan cara berfikir. Salah satu fungsi otak lain bertanggungjawab untuk fungsi mengenali emosi, ingatan, dan semua yang berkaitan dengan pembelajaran.

Walaupun pada umumnya fungsi otak pada lelaki dan wanita adalah sama, tahukah anda bahawa terdapat perbezaan antara otak lelaki dan wanita? Dalam artikel yang disiarkan di friendsnestle.co.id, menjelaskan bahawa hasil kajian menunjukkan bahawa otak lelaki dan wanita memang mempunyai perbezaan.

Adapun satu bahagian otak yang berbeza adalah bahagian otak yang disebut corpus callosum. Corpus callosum adalah bahagian otak yang berfungsi menghubungkan otak kanan dengan otak kiri manusia.

Setelah meneliti, ternyata bahagian otak ini cenderung lebih kecil pada lelaki berbanding wanita. Tidak seperti kes dengan bahagian otak yang disebut amigdala. Di bahagian otak ini, lelaki mempunyai ukuran yang lebih besar daripada wanita.

Dalam bukunya yang bertajuk Lepaskan Kekuatan Otak Wanita, Daniel Amen, MD., Menyatakan bahawa secara umum otak lelaki mempunyai ukuran 10 peratus lebih besar daripada otak wanita. Walau bagaimanapun, ini tidak secara automatik menjadikan lelaki lebih pintar daripada wanita.

Perbezaan ini mengakibatkan munculnya sifat yang berbeza pada lelaki dan wanita. Seperti pada wanita, mereka mempunyai daya ingatan yang lebih kuat terhadap segala yang berkaitan dengan peristiwa emosi jika dibandingkan dengan lelaki.

Ini adalah hasil daripada kajian yang dilakukan oleh Ragini Verma, Ph.D., seorang pensyarah di University of Pennsylvania, Philadelphia, bahawa otak wanita lebih mampu mengaitkan ingatan dan situasi sosial, sehingga menjadikan mereka lebih bergantung pada perasaan.

Di samping itu, dalam kajian yang dilakukan oleh Universiti Tel Aviv, dinyatakan bahawa wanita dapat menyerap maklumat 5 kali lebih cepat daripada lelaki. Ini juga menyebabkan wanita lebih mudah dan pantas untuk membuat kesimpulan.

Tidak seperti wanita yang mengutamakan aspek emosi dan perasaan, ketika menghadapi sesuatu, lelaki cenderung ingin mengatasinya sendiri tanpa memberitahu orang lain, bahkan yang paling dekat dengan mereka.

Di samping itu, dari segi kemahiran motor, lelaki jauh lebih kuat daripada wanita. Itulah sebabnya untuk pekerjaan dan aktiviti yang memerlukan koordinasi tangan-mata, lelaki lebih unggul, seperti halnya dalam permainan melempar bola.

Dengan semua perbezaan di atas, antara lelaki dan wanita tidak selalu menjadi konflik. Namun, dengan adanya perbezaan ini, diharapkan dapat wujud rasa saling melengkapi antara lelaki dan wanita, terutama bagi pasangan.