Manfaat Lobak untuk Diabetes

Adakah wortel selamat untuk pesakit diabetes? Sebilangan orang percaya bahawa wortel dapat meningkatkan kadar gula dalam darah, sehingga tidak digalakkan untuk penderita diabetes. Bagaimanapun, ini tidak benar.

Dalam artikel ini, kita akan mengetahui apakah wortel selamat untuk pesakit diabetes. Rakan diabetes boleh memahami kesan wortel pada kadar gula darah, serta bagaimana wortel dapat bermanfaat bagi orang yang menghidap diabetes.

Baca juga: Gula Darah Terkawal, Tetapi Peningkatan Berat Badan. Apa Pencetus?

Adakah Lobak Selamat untuk Diabetes?

mengikut Persatuan Diabetes Amerika (ADA), kerana wortel adalah sayur-sayuran tanpa pati, pesakit diabetes bebas memakannya. Sebenarnya, wortel mengandungi beberapa nutrien dan antioksidan yang baik untuk diabetes, iaitu:

Karotenoid

Lobak adalah sumber karotenoid yang baik. Karotenoid adalah sejenis pigmen yang dapat membantu mencegah kerosakan retina. Beberapa kajian menunjukkan bahawa retinoid dapat mencegah retinopati diabetes, yang merupakan salah satu komplikasi diabetes yang paling biasa.

Lobak kaya dengan karotenoid, terutamanya karotena alfa dan beta. Menurut penyelidikan, alpha dan beta karoten membantu menurunkan risiko diabetes jenis 2. Seberat 100 gram lobak mengandungi 8,285 mikrogram beta karoten, dan 3,477 mikrogram alpha karoten.

Karbohidrat Sihat

Bagi penghidap diabetes, tujuan utama rawatan adalah mengekalkan tahap gula darah yang normal dan stabil. Karbohidrat sangat mempengaruhi kestabilan. Sekiranya anda makan lebih banyak karbohidrat daripada had selamat, ia dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Lobak mentah bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 5.84 gram karbohidrat. Walaupun jumlahnya tidak rendah, wortel dianggap sebagai sumber karbohidrat yang sihat. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), karbohidrat rata-rata perlu memenuhi 45% pengambilan kalori pesakit diabetes.

Vitamin A

Menurut satu artikel dalam jurnal Pengurusan Diabetes pada tahun 2015, mempunyai kandungan vitamin A yang rendah dalam tubuh adalah salah satu faktor risiko diabetes. Artikel lain yang diterbitkan dalam Sasaran Ubat Gangguan Endokrin, Metabolik & Imun mengatakan bahawa orang yang mempunyai penyakit kronik yang berkaitan dengan pengambilan karbohidrat, termasuk diabetes, harus memastikan pengambilan vitamin A.

Vitamin A mempunyai peranan penting dalam pankreas dan dalam penghasilan sel beta. Lobak adalah sumber vitamin A yang baik, dengan 835 mikrogram per 100 gram.

Serat

Pengambilan serat dapat membantu meningkatkan kawalan gula darah dan meningkatkan kepekaan insulin, menjadikannya baik untuk penderita diabetes. Pesakit kencing manis disarankan untuk mengambil 20-35 gram serat setiap hari, yang berasal dari sayur-sayuran dan buah-buahan. Lobak mengandungi 2.8 gram serat setiap 100 gram.

Baca juga: Petua untuk mengawal gula darah semasa berpuasa

Apakah Nilai Indeks Glikemik Carrot?

Untuk menjawab persoalan sama ada wortel selamat untuk pesakit kencing manis, kita perlu mengetahui nilai indeks glisemik wortel. Makanan yang mempunyai nilai indeks glisemik tinggi akan meningkatkan kadar gula darah lebih banyak daripada makanan yang mempunyai nilai indeks glisemik rendah.

ADA mengkategorikan makanan dengan nilai indeks glisemik 55 dan ke bawah sebagai makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah. Lobak rebus mempunyai indeks glisemik 33, sementara wortel mentah mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah.

ADA mengesyorkan memakan sekurang-kurangnya 3-5 hidangan sayur setiap hari. Jumlah satu hidangan kira-kira:

  • 1/2 cawan sayur yang dimasak
  • 1 cawan sayur mentah

Memilih sayur-sayuran bukan berkanji yang mempunyai nilai indeks glisemik di bawah 55, seperti wortel, dapat membantu orang yang menghidap diabetes mengawal kadar gula dalam darah.

Bagaimana Makan Lobak dengan Sihat untuk Diabetes?

Nilai indeks glisemik wortel berbeza-beza, bergantung pada cara penyediaannya:

Bagaimana untuk menyediakanHidangan (gram)Nilai indeks glisemikBilangan karbohidrat setiap hidangan (gram)
Direbus80335
Dadu dan rebus80495
Mentah dan potong dadu80356
Mentah dan dalam bentuk keseluruhan80168
Jus lobak merah2504323
Kek lobak merah dengan tepung kelapa603623
Baca juga: Herba dan Makanan Tambahan yang Selamat untuk Diabetes

Jadi, adakah wortel selamat untuk pesakit kencing manis? Jawapannya tentu selamat. Pengambilan sayur-sayuran bukan berkanji, termasuk wortel, baik untuk pesakit diabetes, tetapi pengambilannya dalam had selamat dan tidak berlebihan.

Makan wortel mentah atau dimasak sebentar akan menjadi lebih baik, kerana nilai indeks glisemik lebih rendah, sehingga tidak terlalu banyak mempengaruhi kadar gula darah.

Sekiranya rakan diabetes mahu makan wortel secara berkala, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, supaya anda mengetahui had selamat. Sebabnya, keperluan dan keadaan setiap pesakit diabetes boleh berbeza. (UH)

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Adakah wortel baik untuk mereka yang menghidap diabetes ?. April 2020.

Persatuan Diabetes Amerika. Sayuran Tidak Berkanji.