Ranitidine ditarik - Saya sihat

Baru-baru ini, Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) menarik sejumlah produk ranitidine dari peredaran. Apa sebabnya ranitidine ditarik dari peredaran?

Melalui laman web rasminya, BPOM menjelaskan bahawa terdapat maklumat mengenai pencemaran sebatian kimia yang dinamakan N-Nitrosodimethylamine (NDMA) dalam produk perubatan yang mengandungi ranitidine. Penemuan ini dikemukakan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA AS) dan Agensi Perubatan Eropah (EMA). NDMA dianggap mencetuskan barah.

Apakah kesan penarikan ranitidan dan bagaimana memilih ubat gastrik yang selamat? Lihat penjelasan BPOM di bawah!

Baca juga: Atasi Perut Kembung dengan Ubat-ubatan yang Selamat, Praktikal dan Mudah dicerna!

Ranitin, Perubatan Perut yang Popular

Ranitidine adalah ubat yang digunakan untuk rawatan gejala penyakit ulser peptik dan ulser usus. Salah satu daripadanya digunakan untuk merawat apa yang orang awam katakan pedih ulu hati.

Ranitidine bukan ubat baru. POM telah meluluskan ranitidine sejak tahun 1989 setelah melalui kajian keselamatan, keberkesanan, dan penilaian kualiti. Ranitidine boleh didapati dalam bentuk tablet, sirap, dan suntikan. Ubat ini merangkumi ubat-ubatan yang sangat kerap diresepkan oleh doktor.

Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran asid perut. Dengan cara ini, gejala seperti sakit di perut yang tidak hilang, atau kesukaran menelan akibat luka di tekak dapat dikurangkan. Ranitidine tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai penyekat H2.

Pencemaran NDMA di Ranitidine, Bagaimana Berbahaya?

BPOM menjelaskan bahawa penarikan ranitidin dilakukan kerana kajian mengenai pencemaran N-Nitrosodimethylamine (NDMA) dalam produk perubatan yang mengandungi ranitidine.

Pada mulanya, laporan NDAM pencemaran ranitidin dilakukan oleh FDA dan EMA. Penarikan itu dimulakan oleh penyelidikan oleh FDA dan agensi kesihatan antarabangsa terhadap Zantac, jenama ranitidine.

Siasatan dilakukan setelah penemuan kemungkinan pencetus barah dari ranitidine. NDMA adalah derivatif nitrosamin yang berlaku secara semula jadi. NDMA sering dijumpai di pelbagai industri, terutamanya pemurnian air bersih dan air sisa sebagai klorin.

Kajian global memutuskan bahawa ambang yang dibenarkan untuk pencemaran NDMA adalah 96 ng / hari (pengambilan harian yang boleh diterima). Ini kerana NDAM bersifat karsinogenik jika dimakan di atas ambang berterusan untuk jangka masa yang panjang.

Atas sebab keselamatan ini, BPOM menarik 5 ubat ranitidine dari peredaran. Ini adalah senarai ubat-ubatan yang mengandungi ranitidin yang ditarik oleh BPOM:

  1. Ranitidine Injection Liquid 25 mg / mL diedarkan oleh PT Phapros Tbk.

  2. Zantac Injection Liquid 25 mg / mL diedarkan oleh PT Glaxo Wellcome Indonesia.

  3. Rinadin Syrup 75 mg / 5mL diedarkan oleh PT Global Multi Pharmalab.

  4. Cairan Suntikan Indoran 25 mh / mL diedarkan oleh PT Indofarma

  5. Ranitidine Injection Liquid 25 mg / mL diedarkan oleh PT Indofarma.

Untuk 4 produk ubat Ranitidine terakhir, BPOM meminta pengeluaran mereka secara sukarela. Sementara itu, untuk ubat Ranitidine yang diedarkan oleh PT Phapros, BPOM telah memerintahkan penarikannya.

Baca juga: Ulser, Bolehkah Anda Selalu Mengandalkan Dadah Awam?

Memilih Perubatan Gastrik dengan Selamat

Sekiranya Geng Sihat mempunyai simptom penyakit ulser, atau GERD, anda tidak boleh merawat diri sendiri. Sekiranya gejala pedih ulu hati terus muncul, anda tidak boleh hanya bergantung pada ubat ulser yang dijual bebas. Lebih baik berjumpa dengan doktor untuk mengetahui sebab yang tepat, supaya rawatan yang tepat dapat diputuskan.

Ulser bukan penyakit kronik yang kekal. Gejala ulser atau dispepsia dapat disembuhkan dengan mengurangkan tekanan, mengubah diet, dan menerapkan gaya hidup yang sihat. Oleh itu, anda tidak perlu selalu menggunakan ubat!

Sekiranya anda sudah mengambil ranitidine, jangan panik. "Orang ramai disarankan untuk tidak khawatir menanggapi berita tersebut, jika masyarakat memerlukan informasi lebih lanjut, mereka dapat menghubungi ahli farmasi, doktor dan pekerja kesihatan lain," kata Badan POM.

Baca juga: Berhati-hati, Keluhan di Perut Tidak Selalu Sakit Perut

Rujukan:

Pom.go.id. Penjelasan BPOM RI mengenai penarikan produk ranitidin.

Rxlist.com. Ranitidine untuk pengguna

WHO.int. Ringkasan NDMA