Bolehkah Belimbing Menurunkan Tekanan Darah?

Ramai orang bertanya adakah buah belimbing dapat menurunkan tekanan darah pada orang yang menderita hipertensi? Buah Belimbing (Averrhoa carambola) adalah buah yang berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan seperti Filipina, Indonesia, Malaysia, India, Bangladesh, dan Sri Lanka. Buah ini menyerupai bintang ketika dihiris melintang, maka namanya buah Belimbing.

Buah bintang memakan keseluruhan buah, termasuk kulit. Dagingnya rangup, sukar dan sangat berair. Buah belimbing mengandungi serat dan mempunyai tekstur dan konsistensi yang sama dengan anggur.

Buah belimbing masak rasanya manis tetapi tidak terlalu banyak, mempunyai aroma masam, dan berbau asam oksalat. Oleh itu, adakah buah belerang dapat menurunkan tekanan darah hanyalah mitos, atau adakah fakta? Mari meneroka!

Baca juga: Adakah Hipertensi Benar-benar Menyebabkan Rambut Gugur?

Khasiat buah belimbing untuk kesihatan

Sebelum menjawab sama ada buah belimbing dapat menurunkan tekanan darah pada orang yang menderita hipertensi, berikut adalah kelebihan buah belimbing untuk kesihatan yang perlu anda ketahui.

1. Membantu menurunkan berat badan

Kandungan serat dan air yang tinggi, rendah kalori, dan komposisi karbohidrat sederhana menjadikan buah bintang sesuai untuk membantu orang menurunkan berat badan. Buah ini dapat memenuhi keperluan pemakanan dan menjaga kesihatan anda. Makan buah belimbing dapat mengurangkan keinginan untuk makan berlebihan kerana cukup mengenyangkan.

2. Buah belimbing sihat untuk sistem pencernaan

Buah belimbing mempunyai banyak serat. Serat merangsang peristaltik dan meningkatkan rembesan cecair di perut, sehingga memudahkan pencernaan, mencegah sembelit, dan melindungi tubuh dari penyakit pencernaan yang lebih teruk, seperti barah kolorektal. Satu cawan buah belimbing mengandungi 4 gram serat.

Baca juga: Suka Kembung Selepas Makan? Mungkin 5 jenis makanan inilah yang menjadi penyebabnya!

3. Buah belimbing tidak menaikkan gula darah terlalu tinggi

Bagi penghidap diabetes, buah belimbing boleh menjadi pilihan yang baik. Ini kerana indeks glisemik (GI) buah belimbing tidak terlalu tinggi. GI adalah penilaian makanan dan minuman berdasarkan potensi mereka untuk meningkatkan gula darah.

Makanan dengan indeks glisemik tinggi seperti nasi putih dan roti putih akan meningkatkan kadar gula darah dan insulin dengan cepat setelah makan, yang diikuti dengan penurunan kadar gula darah yang cepat.

Selain indeks glisemik rendah, buah bintang diserap lebih perlahan ke dalam aliran darah, yang dapat membantu mencegah hipoglikemia.

4. Buah belimbing dapat membantu mengawal tekanan darah

Ini adalah faedah penting bagi penghidap hipertensi. Buah belimbing mengandungi kadar kalium dan kalium yang tinggi, tetapi kadar natrium rendah. Satu cawan buah bintang cincang mengandungi 176 miligram kalium, dan hanya 2.6 miligram natrium. Ini membantu saluran darah berehat dan mengekalkan tekanan darah.

Baca juga: 14 Perkara Tidak Dijangka Dapat Meningkatkan Tekanan Darah

5. Buah belimbing dapat melawan jangkitan

Satu cawan buah belimbing dapat memenuhi 76 peratus keperluan harian vitamin C. Vitamin C adalah antioksidan larut air yang semula jadi yang membantu tubuh melawan jangkitan. Selain melindungi dari jangkitan, buah belimbing mampu menghilangkan radikal bebas penyebab barah.

6. Buah belimbing menyuburkan rambut dan kulit

Pengambilan vitamin C yang mencukupi bukan sahaja dapat meningkatkan sistem imun tetapi juga dapat meningkatkan penghasilan kolagen, protein penting yang terdapat pada rambut dan kulit. Selain itu, buah belimbing mengandungi vitamin A untuk menjaga kelembapan rambut melalui peningkatan pengeluaran sebum.

7. Buah belimbing dapat membantu anda tidur lebih lena

Buah belimbing diketahui dapat membantu seseorang tidur nyenyak kerana kandungan magnesiumnya yang tinggi. Magnesium adalah mineral yang secara langsung berkaitan dengan peningkatan kualiti, tempoh, dan rehat tidur. Buah belimbing juga membantu mengatur metabolisme, untuk membantu mengurangkan gangguan tidur dan berlakunya insomnia.

Baca juga: Hebatnya Seledri Membantu Mengatasi Hipertensi

Bolehkah Belimbing Menurunkan Tekanan Darah?

Telah dijelaskan di atas bahawa kandungan kalium dalam belimbing adalah kunci mengapa buah belimbing baik untuk orang yang menderita hipertensi. Penyelidikan telah dilakukan dan diterbitkan dalam jurnal Hipertensi Semasa, bahawa diet tinggi kalium telah terbukti dapat mengurangkan tekanan darah secara signifikan, baik pada pesakit hipertensi dan bukan hipertensi.

Pada pesakit hipertensi, setiap kali pengambilan kalium 0.6 gram setiap hari mengakibatkan penurunan tekanan sistolik 1,0 mm Hg dan penurunan tekanan diastolik 0,52 mm Hg. Rata-rata penurunan tekanan darah dengan pengambilan kalium 4.7 gram sehari ialah 8.0 mmHg / 4.1 mm Hg, bergantung pada bangsa dan pengambilan mineral lain seperti natrium, magnesium, dan kalsium.

Sekiranya pengambilan garam tinggi, terdapat penurunan tekanan darah yang lebih besar dengan meningkatkan pengambilan kalium dari makanan. Kesimpulan kajian ini adalah bahawa kalium membantu mengurangkan tekanan darah dengan ketara sekali gus mengurangkan risiko strok, penyakit jantung koronari, dan serangan jantung.

Sebaiknya anda mengonsumsi 4,7 gram kalium setiap hari untuk mendapatkan faedahnya, terutama bagi mereka yang menghidap darah tinggi. Buah belimbing ini adalah makanan yang tinggi kalium, jadi diduga buah belimbing dapat membantu orang yang mengalami tekanan darah tinggi menurunkan tekanan darah mereka. Tidak betul untuk mengatakan bahawa buah belimbing dapat mengubati darah tinggi.

Hipertensi adalah penyakit kronik yang harus diatasi seumur hidup dengan menyesuaikan pola diet, senaman, dan mengambil ubat penurun tekanan darah. Sekiranya anda ingin mencuba terapi dengan buah belimbing, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Baca juga: Cegah Strok dengan Memeriksa Tekanan Darah Secara Rutin di Rumah

Rujukan:

NCBI.nlm.nih.gov. Kepentingan kalium dalam menguruskan darah tinggi.

Dovemed.com. 7 Khasiat Buah Belimbing.