Prosedur Rawatan Akar Gigi - Guesehat

Sekiranya gigi anda berlubang, sering disebut karies gigi, maka rawatannya tidak semudah mengisi rongga dan semua masalah diselesaikan. Terdapat beberapa jenis rawatan gigi yang mesti dilakukan sebagai sebahagian daripada rawatan rongga, salah satunya adalah rawatan saluran akar (PSA).

Gigi kita mempunyai akar yang sampai ke tulang gigi. Saluran akar gigi melewati pulpa, yang merupakan rongga semula jadi di tengah gigi yang mengandungi saluran darah, saraf dan tisu penghubung. Sekiranya tisu pulpa terdedah kerana karies kerana kebersihan mulut dan gigi yang buruk, pulpa boleh menjadi radang dan menyebabkan kesakitan.

Pada akhirnya, ini juga dapat mencetuskan perkembangan bakteria yang mencetuskan jangkitan atau abses gigi yang menyebabkan kesakitan. Rawatan saluran akar bertujuan membersihkan saluran ini dari jangkitan.

Semasa prosedur saluran akar, saraf dan pulpa akan dikeluarkan dan bahagian dalam gigi dibersihkan, untuk mencegah pembentukan abses di sekitar tisu gigi yang dijangkiti. Bagi Geng Sihat yang memerlukan maklumat lebih terperinci mengenai penjagaan akar gigi, mari lihat penjelasan lengkapnya!

Baca juga: Apakah Zaman Ideal untuk Memasang Pendakap?

Rawatan Saluran Akar untuk Menyelamatkan Gigi

Rawatan saluran akar adalah tindakan yang dilakukan pada rongga gigi yang dijangkiti, sehingga rongga masih dapat diselamatkan tanpa perlu mengeluarkannya. Rongga sering dijangkiti kerana serpihan makanan terperangkap di rongga gigi, menjadi tempat pembiakan bakteria. Gigi juga sakit ketika disentuh oleh makanan dan minuman, terutama ketika mengunyah.

Rawatan saluran akar dilakukan sebelum rongga diisi. Setelah saluran akar bersih dan bebas dari jangkitan, maka rongga diisi. Dengan cara itu, tidak ada lagi jangkitan yang akan menyebabkan kesakitan, ketika gigi ditutup dengan tampalan.

Baca juga: 5 Petua Mencegah Rongga

Berapa lama masa yang diperlukan untuk merawat akar gigi?

Rawatan saluran akar, dilakukan beberapa kali, terutama untuk geraham. Ini kerana terdapat lebih dari satu saluran akar di geraham, jadi memerlukan masa untuk membersihkan semuanya. Ketika satu saluran akar dibersihkan dan diberi ubat untuk mematikan saraf, gigi kemudian diisi dengan pengisian sementara dan pesakit diminta untuk kembali lagi seminggu kemudian. Prosedur diulang beberapa kali, sehingga seluruh saluran akar dibersihkan dan dimatikan.

Tidak hairanlah, untuk rawatan saluran akar ini, pesakit boleh datang 3-4 kali ke doktor gigi. Walau bagaimanapun, prosedur rawatan setiap lawatan sahaja tidak lama. Semasa prosedur saluran akar, pesakit akan diberi anestetik tempatan. Tujuannya adalah mematikan saraf gigi dan mengurangkan kesakitan yang dirasakan oleh pesakit. Namun, ada satu perkara yang mesti diperhatikan, bahawa tempoh pemulihan yang diperlukan oleh pesakit setelah menerima rawatan akar gigi berbeza-beza. Secara amnya, pesakit memerlukan sekitar 1 hari untuk melegakan sakit saluran akar selepas rawatan. Namun, ada juga yang mengambil masa lebih dari 1 hari.

Apa yang Biasanya Berlaku Semasa Pemulihan

Jangan terkejut, jika beberapa hari selepas rawatan saluran akar, gigi anda mungkin lebih sensitif. Biasanya, ia disebabkan oleh keradangan yang berlaku pada tisu gigi. Ini adalah sebahagian daripada proses pemulihan biasa.

Untuk menjangkakan, doktor gigi biasanya akan memberi ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau naproxen. Sehingga gigi anda pulih sepenuhnya, sebaiknya elakkan makan makanan keras buat sementara waktu, ya. Langkah ini adalah untuk mengelakkan gigi anda rapuh dan tidak mencemarkan akar gigi anda yang belum sembuh sepenuhnya.

Sebenarnya, ada langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk melindungi kesihatan akar gigi anda. Cara? Jaga gigi dengan baik. Ini termasuk menggosok gigi secara berkala sekurang-kurangnya 2 kali sehari, menggunakan benang gigi jika perlu, dan memeriksa kesihatan gigi anda secara berkala sekurang-kurangnya setiap 6 bulan. Awas jika anda merasakan gejala yang tidak selesa di gigi anda. Segera kunjungi doktor gigi untuk rawatan saluran akar, jika terdapat jangkitan pada pulpa. Ini kerana, jangkitan pulpa tidak dapat disembuhkan begitu sahaja. Selain itu, kerosakan pada akar gigi yang tidak dirawat dengan baik dapat menyebabkan pembengkakan pada kawasan muka dan leher, atau kerusakan pada tulang di sekitar hujung akar gigi yang terkena. (TA / AY)

Baca juga: 10 Petua untuk Menjaga Kebersihan Gigi