Punca Pembuangan air kecil atau berterusan - Guesehat.com

Istilah kencing atau kencing yang kerap sudah biasa kita dengar. Ramai orang yang mengalami alias beser sering perlu kencing. Walaupun kedengarannya bukan keadaan yang serius, sukar untuk mencari penyebabnya pada setiap orang.

Sesungguhnya, beser juga boleh berlaku sekiranya tidak ada keadaan kesihatan yang serius. Walau bagaimanapun, keadaan kesihatan lain, minuman yang anda konsumsi, dan atau ubat yang anda ambil juga boleh mencetuskan kemarahan.

Baca juga: Kesan Warna Urin pada Keadaan Tubuh

Bagaimana kerosakan saraf menyebabkan beser?

Secara amnya, isyarat saraf mencetuskan pundi kencing untuk mengeluarkan air kencing apabila telah memenuhi organ. Walau bagaimanapun, saraf yang rosak dapat memaksa pundi kencing untuk membuang air kecil walaupun tidak kenyang. Kerosakan saraf juga dapat melonggarkan otot di sekitar uretra. Ia juga boleh menyebabkan anda kecewa.

Kerosakan saraf boleh disebabkan oleh:

 • Diabetes
 • strok
 • Sklerosis berbilang
 • penyakit Parkinson
 • Cakera Herniated
 • Pembedahan belakang atau pinggul
 • Sinaran

Baca juga: 10 Perkara Mengenai Diabetes Mellitus yang Perlu Anda Ketahui

Apakah perkara yang menyebabkan beser?

Otot lantai pelvis lemah

Otot lantai pelvis wanita seperti selempang yang menahan rahim dan pundi kencing. Kehamilan dan kelahiran boleh melonggarkan dan melemahkan otot-otot dasar pelvis. Sekiranya ini berlaku, maka kedudukan pundi kencing dapat diturunkan sedikit dari kedudukan awalnya. Pembukaan uretra juga akan menjadi besar sehingga air kencing keluar dari pundi kencing.

Ubat Diuretik

Beberapa ubat diuretik, yang biasanya digunakan untuk mengobati tekanan darah tinggi, dapat menyebabkan sembelit. Ubat ini akan membantu anda membuang garam dan air dari badan anda, sehingga pundi kencing anda dapat mengisi dengan cepat dan juga boleh bocor.

Baca juga: 5 Tanda Kehamilan Yang Dapat Dikenali

Penuaan dan Menopaus

Pundi kencing anda berubah selepas menopaus, menyebabkan sembelit. Walau bagaimanapun, doktor tidak tahu sama ada ia disebabkan oleh penurunan kadar estrogen, yang membentuk tisu pundi kencing.

Berat Badan

Peningkatan berat badan juga sering dikaitkan dengan keadaan beser atau apa yang biasa disebut dalam istilah perubatan sebagai inkontinensia kencing. Peningkatan berat badan menyebabkan tekanan berlebihan pada pundi kencing.

Baca juga: Elakkan Tabiat Yang Boleh Menambah Berat Badan

Petua Mudah Mengatasi Beser

Bagi sesetengah orang, perubahan gaya hidup dan senaman dapat mengurangkan gejala beser. Berikut adalah petua mudah bagi anda yang sering mengalami masalah:

 • Elakkan makanan dan minuman yang boleh memperburuk masalah pundi kencing, seperti sitrus, kafein, soda, dan tomato.
 • Selepas membuang air kecil, tunggu beberapa saat dan cuba buang air kecil lagi.
 • Cobalah untuk membuat keputusan dengan bijak dan bersabar ketika keinginan untuk kencing, tetapi jangan terlalu menahan diri.
 • Bersenam untuk mengetatkan dan mengendurkan otot yang digunakan semasa membuang air kecil.

Biasanya, jika anda memeriksa sendiri, doktor akan menetapkan ubat untuk mengawal pundi kencing.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk bersenam

Adakah sebab lain?

Gejala beser juga dapat dirasakan oleh orang dengan jangkitan saluran kencing, pembesaran prostat, dan barah pundi kencing. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya disertai oleh gejala lain. Sebagai tambahan, untuk maklumat, beberapa keadaan seperti darah dalam air kencing biasanya tidak berkaitan dengan beser. Nocturia, atau keadaan ketika anda bangun di tengah malam kerana anda perlu kencing, juga bukan gejala barah pundi kencing.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found