Makanan yang tidak membuat anda gemuk

Geng Sihat, pernahkah anda merasa bersalah setelah memakan sejumlah besar makanan? Yup, bersalah kerana jumlah yang ada di skala terus meningkat. Sekiranya anda mempunyai ini, anda dijamin akan segera memikirkan diet. Selalunya, rancangan diet hanya bercakap kerana anda sebenarnya tidak melakukannya.

Baiklah, jangan risau. Sharon Zarabi, ahli diet dan pengarah Lenox Hill Hospital, New York City, mengatakan, "Makanan yang kebanyakannya mengandung air dan rendah kalori tidak akan meningkatkan kadar gula anda."

Tetapi, itu tidak bermakna anda hanya makan sepinggan saderi dan timun semasa anda lapar, anda tahu! Agar tidak pening dengan berat badan yang terus meningkat, anda harus memilih makanan yang tepat untuk tetap kenyang.

Baca juga: Makan Diet Sekali Sehari untuk Menurunkan Berat Badan, Adakah Selamat?

Makanan yang tidak membuat anda gemuk

Berikut adalah 7 makanan yang boleh anda makan sesuai dengan isi hati dan tidak menjadikan anda gemuk.

1. Brokoli kukus

Walaupun brokoli dimakan mentah paling baik, sudah pasti tidak semua Geng Sihat menyukainya. Jadi, lebih baik anda kukus terlebih dahulu. Brokoli mengandungi sulforaphane, yang merupakan bahan antikarsinogenik atau antikanker.

Sebagai tambahan kepada vitamin A, C, E, dan K, satu hidangan brokoli kukus mengandungi kira-kira 20 peratus keperluan serat harian anda. Satu hidangan brokoli kukus mengandungi hanya 31 kalori.

2. Kembang kol

Sayuran berkhasiat yang mengandungi banyak khasiat. Ini kerana, kembang kol mengandungi antioksidan dan fitokimia yang membantu melawan penyakit kronik. Sebagai tambahan, kembang kol adalah sumber folat, serat, vitamin C, dan K. yang baik. Satu hidangan kembang kol mengandungi 25 kalori.

3. Selada

Sebilangan besar selada hanya mempunyai kira-kira 10 hingga 20 kalori untuk satu hidangan. Walaupun selada tidak memiliki banyak protein, ia mengandungi vitamin dan nutrien seperti folat, zat besi, vitamin C, dan A.

4. Telur

Makanan sihat yang mengandungi beberapa nutrien penting. Sebilangan besar nutrien terdapat dalam kuning telur. Bukan hanya mengisi, telur mempunyai protein lengkap kerana mengandungi sembilan asid amino penting.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang makan telur untuk sarapan pagi merasa lebih kenyang. Kesannya memakan lebih sedikit kalori sepanjang hari berbanding mereka yang makan roti untuk sarapan. Kajian lain mendapati bahawa orang yang makan telur untuk sarapan menurunkan indeks jisim badan mereka (BMI) dan kehilangan lebih banyak berat badan.

Baca juga: Satu Telur Sehari Boleh Mengurangkan Risiko Diabetes

5. sup sup

Cecair sering dianggap kurang mengisi daripada makanan pejal. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa sup kaldu lebih mengenyangkan daripada makanan pejal dengan ramuan yang sama.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan sup kaldu secara berkala dapat mengurangkan pengambilan kalori, mengisi badan anda, dan membuat anda menurunkan berat badan. Ini kerana, sup kaldu cenderung lebih rendah kalori daripada sup krim.

6. Epal

Buah-buahan adalah bahagian penting dalam diet yang sihat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa buah dikaitkan dengan pengambilan kalori yang lebih rendah. Boleh menyumbang kepada penurunan berat badan.

Epal adalah buah yang dapat mengisi Anda kerana mengandung pektin, serat larut yang secara semula jadi memperlambat pencernaan. Selain itu, epal mengandungi lebih dari 85 peratus air, yang memberikan rasa kenyang tanpa menambahkan kalori.

Tetapi, anda mesti makan keseluruhan epal, bukan jus. Menurut penyelidikan, orang yang makan keseluruhan epal memakan 150 kalori lebih sedikit daripada mereka yang memakan epal dengan jus.

7. Ikan

Makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3. Kerana ia boleh diisi, ikan sesuai untuk dimakan oleh anda yang gemuk dan ingin menurunkan berat badan. Makanan ini sarat dengan protein berkualiti tinggi. Sebenarnya, ikan mempunyai nilai tertinggi berbanding makanan yang kaya dengan protein.

Satu kajian menunjukkan bahawa ikan memberikan kesan kenyang lebih tinggi daripada ayam dan daging lembu. Kajian lain mendapati orang yang makan ikan menggunakan 11 peratus lebih sedikit kalori pada makanan seterusnya berbanding mereka yang makan daging lembu.

Baca juga: Makan Ikan Mentah Berbahaya Tidak, Ya?

Rujukan:

Garis Kesihatan. 12 Makanan yang Anda Boleh Makan Banyak Tanpa Lemak

MDLinx. Makanan yang anda boleh makan dan tidak menambah berat badan

msn. 14 makanan yang anda boleh makan seberapa banyak yang anda mahukan dan tidak menambah berat badan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found