Perut Kembung Selepas Melahirkan - GueSehat.com

"Kenapa perutnya masih buncit, ya?" Mungkin soalan ini menghantui Mums setelah melahirkan. Yup, walaupun anda telah melahirkan, perut anda tidak akan kempis secara automatik seperti dulu. Bentuknya akan tetap kelihatan bulat dan buncit, seolah-olah anda hamil 6 bulan.

Bukan hanya itu, banyak wanita masih mempunyai garis hitam di bawah perut, yang dikenali sebagai linea nigra, yang merupakan luka kecil yang disebabkan oleh peregangan kulit di bahagian perut. Dan bagi mereka yang melahirkan dengan pembedahan Caesarean, perut akan dihiasi dengan luka pembedahan yang belum sembuh. Keinginan ibu untuk kembali ke bentuk badan yang asal, terutamanya perut, tidak dapat direalisasikan dalam masa yang singkat.

Semasa bayi anda dilahirkan, akan ada perubahan hormon yang menyebabkan rahim berkontrak untuk kembali ke bentuk sebelum kehamilan. Namun, diperlukan sekitar 6-8 minggu untuk rahim kembali ke bentuk normal.

Sel-sel di dalam badan yang membengkak semasa kehamilan juga mula mengeluarkan cecair tambahan di dalamnya. Cecair akan disingkirkan oleh badan melalui air kencing, rembesan vagina, dan peluh. Begitu juga, lemak tambahan yang berguna sebagai pemakanan bayi di dalam rahim akan mula membakar. Tetapi sekali lagi tidak seketika, kerana anda harus menunggu beberapa minggu untuk melihat perbezaannya.

Malangnya, tidak seperti yang lain, stretch mark dan linea nigra akan bertahan lebih lama di perut anda. Berita baiknya adalah bahawa stretch mark biasanya akan berkurang 6-12 bulan selepas melahirkan. Jadi walaupun tekstur kulit akan tetap sama, warnanya akan sedikit lebih terang daripada kulit di sekitarnya. Walaupun warna gelap di linea nigra perlahan-lahan akan pudar 12 bulan kemudian, tetapi tidak akan hilang sepenuhnya.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk perut kembali normal?

Anda mungkin pernah mendengar kisah ibu-ibu baru yang perutnya kembali tegang dan tegas sejurus melahirkan. Walaupun boleh, jangan bersedih kerana jarang berlaku, Ibu! Bagi kebanyakan wanita, memerlukan masa berbulan-bulan untuk menghilangkan "kehamilan flakes".

Sebenarnya, kadang-kadang ini tidak dapat dihilangkan. Kesabaran adalah kuncinya. Bayangkan, perut memerlukan 9 bulan untuk meregangkan agar sesuai dengan si kecil. Oleh itu, jangan terkejut jika memerlukan masa yang lama untuk mengecilkannya, bukan?

Terdapat beberapa faktor yang dapat menentukan seberapa cepat perut anda dapat menyusut, termasuk ukuran badan normal anda, jumlah berat badan yang anda naiki semasa kehamilan, seberapa aktif anda, dan genetik. Sekiranya kenaikan berat badan anda semasa kehamilan kurang dari 13 kg, anda rajin bersenam semasa hamil, menyusu, dan anda baru mempunyai 1 anak, maka perut anda akan lebih langsing lebih cepat. Tetapi jika anda tidak menyusu, maka pasti anda harus memperhatikan diet anda untuk menurunkan berat badan.

Apa yang boleh dibuat?

Aktiviti penyusuan susu ibu sangat membantu mengecilkan perut, terutamanya jika dilakukan pada awal kelahiran si kecil. Kenapa? Kerana kalori akan membakar lebih banyak ketika tubuh menghasilkan susu ibu. Penyusuan susu ibu juga boleh mencetuskan kontraksi, yang dapat membantu mengecutkan rahim. Namun, ini tidak berlaku untuk semua ibu yang menyusui, ya, Ibu. Kerana sekali lagi, setiap badan berbeza.

Senaman juga akan menenangkan otot perut dan membakar kalori. Tetapi sebelum bersenam, berjumpa doktor terlebih dahulu sama ada badan anda sudah bersedia untuk bersenam dan jenis senaman apa yang sesuai untuk anda lakukan.

Pada sesetengah wanita, bahagian kiri dan kanan otot yang melindungi bahagian depan perut mungkin terpisah. Keadaan ini juga dikenali sebagai diastasis recti. Menurut Adianti Reksoprodjo, pelatih pranatal dan selepas bersalin serta pakar GueSehat, diastasis recti adalah pembesaran rektus abdominus, otot di bahagian tengah perut. Pelebaran ini biasanya berlaku ketika wanita hamil memasuki trimester terakhir dan cenderung lebih besar pada kehamilan kedua dan seterusnya.

Secara amnya, ini tidak menyakitkan dan selalunya tanda pertama adalah penebalan kulit dan penampilan tisu halus di bahagian depan perut. Selepas beberapa bulan, bahagian atas rahim kadang-kadang dapat dilihat menonjol dari dinding perut. Pakar obstetrik biasanya akan memberitahu Ibu sekiranya keadaan ini berlaku dan mencadangkan untuk melakukan latihan agar dapat kembali normal ketika si kecil dilahirkan.

Bolehkah Anda Menjalani Diet?

Sekiranya anda telah mendapat banyak berat badan semasa mengandung, maka menurunkan berat badan akan membantu mengecilkan perut anda. Tetapi walaupun diet rendah kalori dapat dilakukan, yang terbaik adalah menurunkan berat badan secara semula jadi dan bersenam. Tunggu sekurang-kurangnya 6 minggu untuk diet, atau beberapa bulan jika anda menyusu.

Biasanya, wanita memerlukan 1,600-2,400 kalori setiap hari untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda ingin menurunkan 0.5 kg dalam seminggu, anda boleh mengurangkan pengambilan 500 kalori sehari atau meningkatkan aktiviti anda. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan lebih dari 0.5 kg, anda takut bahawa anda akan merasa letih dan memberi kesan buruk kepada mood anda.

Jangan menjalani diet yang ketat kerana penurunan berat badan yang ketara dalam masa yang singkat akan memberi kesan kepada proses penyusuan. Diet yang melampau akan membuatkan badan berasa lapar. Apabila ini berlaku, tekanan dan keletihan akan meningkat, yang menyebabkan pengeluaran susu berkurang. Di samping itu, pengambilan nutrien yang sedikit akan menjadikan si kecil anda tidak mendapat cukup lemak dan vitamin dari susu ibu.

Jangan putus asa melihat perut yang masih buncit setelah melahirkan, Ibu. Ingat bahawa ia berlaku untuk memberi ruang yang selesa kepada anak kecil anda untuk tumbuh dan berkembang. Anda juga boleh meminta ibu bapa yang lain untuk mendapatkan petua penurunan berat badan yang sihat melalui Forum Rakan Hamil! (AWAK CAKAP)

Sumber:

BabyCenter: Perut pasca-bayi anda: Mengapa ia berubah dan bagaimana menenangkannya