Kesan Sampingan Dadah Hipertensi

Hampir semua ubat mempunyai kesan sampingan. Ubat tekanan darah tinggi (antihipertensi) tidak terkecuali. Walau bagaimanapun, reaksi terhadap kesan sampingan ubat pada pesakit hipertensi tidak sama. Ada yang mengalami kesan sampingan yang ringan, tetapi ada yang teruk. Apa pun kesan sampingannya, orang yang menghidap darah tinggi dan keluarga mereka perlu diberi maklumat dengan betul dan bekerjasama dengan doktor untuk menguruskan kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Kesan Sampingan Dadah Hipertensi

Sebagai pesakit hipertensi, anda harus mengetahui jenis ubat yang anda ambil dan kemungkinan kesan sampingannya. Anda boleh meminta doktor anda sepenuhnya atau membaca arahan untuk ubat antihipertensi.

Sebagai permulaan, berikut adalah kemungkinan kesan sampingan ubat antihipertensi yang boleh anda alami, bergantung pada jenis antihipertensi yang anda ambil. Harap maklum, bahawa senarai di bawah adalah kesan sampingan yang paling biasa, jadi di luar senarai berikut tentunya masih terdapat kesan sampingan yang lain, tetapi kesnya kurang biasa.

Baca juga: Kenali dan Cegah Komplikasi Hipertensi
  • Terus kencing

Sekiranya anda, atau salah seorang ahli keluarga anda, mengambil antihipertensi dan kemudian mengeluh menjadi pening, kemungkinan anda mengambil jenis antihipertensi diuretik. Contoh diuretik dengan nama generik adalah bumetanide, spironolactone, furosemide, theophylline, dan semua jenis "thalazides". Cara kerja diuretik adalah dengan membuang lebihan air dan garam dari badan. Kemudian kekerapan membuang air kecil menjadi lebih kerap.

Oleh kerana kekerapan membuang air kecil menjadi lebih kerap, ubat ini disarankan untuk diminum pada waktu pagi agar tidak mengganggu tidur pada waktu malam, kerana anda harus berulang-alik ke bilik mandi. Akibat kerap membuang air kecil, kandungan kalium dan kalium, salah satu mineral yang diperlukan oleh tubuh, juga terbuang. Kekurangan mineral ini boleh menyebabkan kesan sampingan lain dalam bentuk kekejangan dan keletihan, terutama pada kaki.

  • Gangguan irama jantung

Ubat hipertensi jenis Beta-Blockers dapat membuat jantung berdegup lebih cepat atau lebih perlahan. Kesan sampingan penyekat beta sebenarnya bukan sahaja gangguan pada degupan jantung dan irama, tetapi sesak nafas seperti gejala asma, tangan dan kaki yang sejuk, dan insomnia. Contoh ubat dari kelas beta blocker, untuk membuatnya lebih mudah diingat, umumnya diakhiri dengan "lol" seperti acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol dan lain-lain.

Baca juga: Apakah Bahaya Hipertensi?
  • Batuk

Ini adalah kesan sampingan yang sering dirasakan dengan mengambil ubat antihipertensi dari kelas ACE Inhibitor. Cara ubat tekanan darah tinggi ini berfungsi adalah menyekat pembentukan hormon yang menyebabkan saluran darah menjadi sempit. Diharapkan dengan mengambil inhibitor ACE, saluran darah menjadi santai dan tekanan darah menurun. Dadah dari kelas perencat ACE umumnya berakhir dengan "pril" seperti enalapril, ramipril, quinapril, perindopril, lisinopril, dan benazepril.

Batuk jenis ini kerana kesan sampingan ACE inhibitor adalah batuk kering yang degil. Sekiranya anda tidak tahan dengan kesan sampingan ini, tanyakan kepada doktor anda untuk menetapkan jenis ubat lain. Selain batuk, penghambat ACE juga dapat menyebabkan ruam kulit dan mati rasa.

  • Pening

Pening adalah keluhan yang sering dinyatakan oleh pengguna ubat antihipertensi Angiotensin II Receptor Blockers (ARB). Ubat tekanan darah tinggi kelas ini berfungsi dengan melindungi saluran darah dari hormon yang menyebabkan saluran darah menjadi sempit.

Ini untuk mendorong saluran darah tetap terbuka. Walau bagaimanapun, salah satu kesan sampingan ARB yang paling biasa adalah pening. Ubat antihipertensi dari kelas ARB mempunyai nama yang berakhir dengan "tan" seperti losartan, irbesartan, valsartan, candesartan, olmesartan, telmisartan, dan eprosartan.

  • Bengkak di kaki

Adakah anda tahu amlodipine? Ia adalah antihipertensi yang paling banyak digunakan dalam kelas Calcium Channel Blockers (CCB). Selain amlodipine, ubat antihipertensi dari kelas CCB termasuk bepridil, cilnidipine, felodipine, isradipine, nicardipine, nifedipine, nimodipine, dan nisoldipine.

Ubat ini menghalang kalsium memasuki sel otot jantung dan sel saluran darah sehingga saluran darah menjadi rileks. Kesan sampingan CCB yang sering diadukan adalah pembengkakan kaki atau edema. Sekiranya anda mengalami edema yang teruk, terutama pada kaki, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan makmal lengkap termasuk fungsi buah pinggang, ECG, dan sinar-X untuk mengetahui punca sebenar edema.

Bagaimana Mengatasi Kesan Sampingan Ubat Antihipertensi?

Jangan berhenti menggunakan ubat antihipertensi dengan segera, geng! Kerana hipertensi yang tidak dirawat jauh lebih berbahaya. Tanya doktor anda bagaimana mengurangkan kesan sampingan atau minta doktor anda menukar kepada jenis ubat lain.

Dalam beberapa kes, kesan sampingan seperti keletihan atau cirit-birit biasanya bersifat sementara. Sekiranya kesan sampingan berterusan, doktor anda mungkin mengurangkan dosnya atau menetapkan ubat tekanan darah tinggi yang lain. Gabungan ubat kadang-kadang berfungsi lebih baik daripada satu ubat sahaja. Selain meningkatkan kawalan tekanan darah tinggi, ia juga dapat mengurangkan kesan sampingan.

Baca juga: Kepentingan Penggunaan Rutin Dadah Hipertensi

Ingat ini!

  1. Jangan berhenti mengambil ubat antihipertensi tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda. Dalam beberapa kes, menghentikan ubat boleh menjadi sangat berbahaya, menyebabkan lonjakan tekanan darah yang besar yang dapat memicu strok atau serangan jantung.

  1. Sekiranya anda hamil atau merancang untuk hamil, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan ubat antihipertensi yang paling selamat untuk kehamilan. Inhibitor ACE atau penyekat reseptor Angiotensin (ARB) boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya bagi wanita hamil dan janin.

  1. Sekiranya anda juga pesakit diabetes yang mengambil insulin, berbincanglah dengan doktor anda. Kerana ubat antihipertensi diuretik atau beta blocker dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah.

  1. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan ereksi semasa hubungan seks, berbincanglah dengan doktor anda. Ini kerana beberapa ubat tekanan darah tinggi boleh menyebabkan kesan sampingan ini. (AY / WK)