Asphyxia - Saya Sihat

Tahun 2020 masih separuh jalan, tetapi terdapat pelbagai perkara yang berlaku untuk mengisi separuh pertama tahun ini. Salah satu perkara yang masih dibincangkan akhir-akhir ini ialah hashtag #blacklivesmatter, di mana terdapat kematian seseorang Orang Afrika Amerika kerana penangkapannya oleh polis.

Hashtag #blacklivesmatter bermula dengan kejadian di Amerika Syarikat. Seorang bernama George Floyd, ditangkap kerana disyaki menggunakan wang palsu di sebuah kedai. Pada masa penangkapan George Floyd, polis menekan lututnya di leher George Floyd, dan tidak melepaskannya ketika George mengatakan dia tidak dapat bernafas.

Menekan dan menahan lutut di leher berlangsung selama kira-kira 8 minit, yang mengakibatkan George Floyd mati di tempat kejadian. Mampatan lutut juga berterusan ketika George Floyd didapati tidak bergerak dan tidak sedarkan diri. Selepas itu, George Floyd kemudiannya dinyatakan meninggal dunia di hospital.

Baca juga: Sesak nafas kerana asma

Apa itu Asphyxia?

Hasil autopsi yang dilakukan pada George Floyd juga memberikan beberapa hasil kontroversi. Autopsi boleh dilakukan untuk melakukan pemeriksaan dalaman dan menentukan punca kematian seseorang. Salah satu penyebab yang dipercayai penyebab kematian George Floyd adalah asfiksia, iaitu keadaan kekurangan oksigen yang boleh menyebabkan kehilangan kesedaran, atau bahkan kematian.

Hasil autopsi mengatakan bahawa terdapat perkara lain yang terdapat di dalam badan George Floyd, iaitu penggunaan ubat psikotropik, jangkitan atau sejarah jangkitan Covid 19 dengan keadaan asimtomatik atau asimtomatik, dan sejarah tekanan darah tinggi. Namun, dikatakan bahawa beberapa syarat ini bukan penyebab kematian.

Asfiksia adalah keadaan kekurangan oksigen yang dapat menyebabkan penurunan kesedaran, hingga situasi yang mengancam nyawa. Asfiksia dapat terjadi pada posisi terjerat, sesak nafas, sehingga udara tidak dapat memasuki saluran pernafasan dan menyebabkan kekurangan kadar oksigen.

Punca Asphyxia

Terdapat beberapa penyebab asfiksia, mulai dari keadaan perubatan hingga komplikasi kelahiran bayi pada bayi. Berikut adalah beberapa penyebab asfiksia:

1. Keadaan perubatan

Asfiksia boleh berlaku semasa sawan, asma yang mengancam nyawa, dan kekejangan atau kekejangan laring.

2. Makanan

Asfiksia juga dapat terjadi akibat aspirasi, yaitu adanya cairan atau makanan atau bahan yang memasuki saluran pernafasan, di mana saluran pernafasan hanya boleh mengandung udara. Asfiksia makanan ini adalah salah satu sebab mengapa kita tidak boleh memberi makanan kepada bayi sebelum waktunya, kerana risiko asfiksia masih besar.

3. Proses melahirkan anak

Asphyxia juga boleh terjadi pada bayi baru lahir, apabila terdapat gangguan dengan masuknya oksigen untuk pernafasan bayi. Contoh asfiksia pada bayi boleh berlaku disebabkan oleh kelainan atau gangguan pada tali pusat, serta proses persalinan yang panjang dan panjang.

4. Tekanan pada dinding dada

Asphyxia mampatan boleh berlaku apabila terdapat tekanan pada dinding dada seseorang, sehingga menyukarkan seseorang untuk mengembang dada untuk menarik nafas.

5. Ubat-ubatan tertentu

Selain itu, ubat dan bahan tertentu juga boleh menyebabkan asfiksia. Jenis ubat yang boleh menyebabkan asfiksia adalah opioid, yang boleh mengganggu refleks pernafasan, dan bahan yang boleh menyebabkan asfiksia adalah karbon monoksida dan sianida.

Baca juga: Ketahui Punca dan Kesan Hipoksia pada Bayi Baru Lahir

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Seseorang Menghidap Asfiksia?

Sekiranya orang itu berada di kemudahan kesihatan, pekerja kesihatan akan memberikan pertolongan cemas untuk kehidupan untuk memperbaiki saluran udara dengan pelbagai cara. Boleh diberikan bantuan pernafasan dengan alat, hingga melakukan pam jantung (resusitasi kardiopulmonari) jika sistem pernafasan dan pam jantung seseorang berhenti.

Sekiranya mangsa asfiksia berada di luar kemudahan kesihatan, lebih baik segera meminta bantuan perubatan, dan terus melakukan pam kardiopulmonari mengikut sokongan kehidupan asas. Pertolongan cemas adalah dengan meletakkan leher mangsa sehingga saluran udara terbuka. Lakukan pam kardiopulmonari jika mangsa tidak bernafas dan nadi tidak dapat dirasakan di kawasan leher.

Baca juga: Terdapat banyak penyebab sesak nafas, bukan hanya penyakit paru-paru


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found