Bau Badan pada Kanak-kanak | Saya sihat

Keringat dan bau badan adalah dua perkara yang biasanya berlaku bersama pada orang dewasa. Bau badan atau bromhidrosis biasanya berpunca daripada aktiviti bakteria pada peluh.

Berbanding dengan orang dewasa, kanak-kanak biasanya mengalami kurang bau badan kerana mereka tidak mempunyai cukup asid lemak dan amonia dalam peluh mereka. Keadaan ini menghalang aktiviti bakteria, sehingga bau badan tidak muncul.

Walau bagaimanapun, bau badan di kawasan seperti ketiak pada kanak-kanak boleh menjadi tanda kemungkinan penyakit tertentu. Pada beberapa kanak-kanak, bau ketiak mungkin disebabkan oleh pengumpulan sejumlah bakteria. Untuk maklumat lebih lanjut, mari kita ketahui apa yang menyebabkan bau badan pada kanak-kanak dan bagaimana cara mencegahnya.

Adakah Bau Badan Biasa untuk Kanak-kanak?

Bau badan pada kanak-kanak yang belum mencapai usia baligh sebenarnya tidak biasa. Walau bagaimanapun, kajian penyelidikan mengenai kanak-kanak prasekolah dengan bau badan adalah terhad. Oleh itu, American Academy of Pediatrics mengesyorkan agar ibu bapa memberi perhatian lebih kepada bau badan yang berlaku pada anak-anak pada usia sebelum baligh.

Baca juga: Kuiz: Dari manakah bau badan?

Apa yang Menyebabkan Bau Badan pada Kanak-kanak?

Selain daripada jangkitan bakteria, beberapa faktor lain boleh menyebabkan bau badan pada kanak-kanak, termasuk:

1. Sebilangan balita mungkin mengalami bau badan setelah memakan makanan tertentu, seperti produk tenusu bukan organik, daging, telur, dan makanan pedas.

2. Kehadiran parasit di dalam badan.

3. Sebilangan balita mungkin mempunyai kelenjar peluh hiperaktif, kerana keadaan yang disebut hiperhidrosis. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak menghasilkan lebih banyak peluh yang menyebabkan bau badan berlebihan.

4. Keadaan yang jarang disebut "sindrom bau ikan". Keadaan ini boleh menyebabkan bau amis pada nafas, air kencing, dan peluh pesakit. Sindrom ini disebabkan oleh gangguan genetik dan bau mungkin tidak muncul sejurus selepas kelahiran.

5. Penyebab bau badan yang jarang berlaku adalah ketoksikan logam berat. Doktor neuropatik boleh melakukan ujian mineral dan ujian ketoksikan logam untuk mengetahui kemungkinan keracunan logam pada kanak-kanak.

6. Gangguan metabolik yang jarang berlaku. Keadaan ini boleh menyebabkan bau ketiak pada anak-anak pra-remaja, kerana tubuh mungkin tidak dapat menghasilkan enzim yang diperlukan untuk memecah bahan kimia di dalam badan. Beberapa gangguan metabolik ini, seperti:

- Phenylketonuria, keadaan di mana tubuh tidak dapat memecah fenilalanin, asid amino yang terdapat dalam makanan. Phenylalanine yang terkumpul boleh menyebabkan bau badan yang kuat. Makan sedikit protein dapat membantu mengawal bau badan.

- Trimethylaminuria, keadaan yang menyebabkan anak kecil berbau seperti ikan busuk.

- Tirosinemia jenis 1 atau penyerapan metionin (7), kanak-kanak kecil mungkin mempunyai bau seperti kubis busuk.

- Ketoasidosis diabetes, yang membuat kanak-kanak kecil bernafas.

Bagaimana Mencegah Bau Badan pada Kanak-kanak?

Ibu pasti tidak menginginkannya jika si kecil yang masih comel dan comel sebenarnya mempunyai bau badan yang tidak menyenangkan. Nah, untuk mengelakkan keadaan ini, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

- Sentiasa ajar anak-anak mengenai kebersihan asas dan bantu mereka untuk menjaga kebersihannya.

- Mandi anak setiap pagi dan petang

- Basuh tempat tidur dan pakaian secara berkala untuk mengelakkan penumpukan mikroba yang menyebabkan bau badan.

- Elakkan menawarkan makanan seperti susu bukan organik, daging, makanan pedas yang mengandungi bawang putih, cili, dan bawang untuk mengurangkan masalah bau pada si kecil.

- Gunakan antiperspirant aluminium klorida khas pada kaki si kecil untuk mengurangkan peluh.

- Rujuk dengan pakar pemakanan untuk jenis makanan yang boleh dimakan oleh si kecil anda.

Bagaimana Mengatasi Bau Badan pada Kanak-kanak?

Apabila anda sudah mengetahui punca bau badan dari kanak-kanak, rawatan akan lebih mudah dilakukan.

- Sekiranya bau badan anak anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik untuk membantu membunuh bakteria penyebab bau.

- Doktor juga boleh memeriksa parasit pada balita. Setelah jenis parasit yang menyebabkan bau badan dikenal pasti, doktor akan mengesyorkan rawatan selanjutnya.

Walaupun jarang berlaku, bau badan pada kanak-kanak boleh berlaku. Menjaga kebersihan si kecil boleh menjadi kaedah termudah untuk mengelakkan kemungkinan bau badan. Namun, jika bau badan anak kecil anda tidak hilang walaupun anda telah menjaga kebersihannya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. (TAS)

Sumber:

Persimpangan Ibu. "Bau Badan Pada Kanak-kanak: Apa Itu Normal Dan Apa Yang Tidak?".