Kesan Urut ketika Terseliuh - GueSehat.com

Sejak beberapa tahun yang lalu, salah seorang ahli keluarga saya memulakan perniagaan urut refleksologi kesihatan. Urutan bertujuan untuk meningkatkan peredaran darah dan memberi tumpuan pada bahagian kaki dan tangan. Dikatakan bahawa pelbagai organ tubuh mempunyai titik peredaran darah yang dapat diurut melalui kaki. Jadi setelah melakukan urutan, badan diharapkan akan terasa lebih ringan dan peredaran darah lebih lancar.

Setelah mencuba refleksologi, saya mencuba beberapa teknik urutan badan yang lain, termasuk urutan badan penuh tradisional, urutan Bali, dan urutan Thailand yang dikatakan mempunyai pelbagai kesan kesihatan. Urut adalah salah satu perkara yang saya lakukan ketika saya letih dan memerlukan kesegaran. Semasa mengurut, saya boleh berehat selama 1-2 jam.

Saya sendiri mendapat urutan hanya apabila saya merasa letih dan otot saya sakit. Namun, Geng Sehat mungkin pernah mendengar bahawa beberapa orang melakukan urutan sebagai alternatif untuk mendapatkan penyembuhan.

Ketika berusia 7 tahun, saya terseliuh jari semasa bersenam. Kesakitan tidak bermain. Lebih-lebih lagi, pada masa itu keseleo adalah jari kelingking, yang pada pendapat saya adalah jari yang cukup lemah. Tambahan pada masa itu saya juga berlatih piano setiap minggu.

Oleh kerana proses penyembuhan semula jadi cukup lama, ibu bapa saya menyarankan agar urut saya diurut. Pasti Gang Sihat dapat membayangkan betapa sakitnya mengurut di jari kelingking, bukan? Saya ingat menangis dengan kuat kerana kesakitan. Walaupun selepas mengurut, masih memerlukan beberapa minggu untuk sembuh sepenuhnya, yang pada pendapat saya mungkin sama dengan proses penyembuhan semula jadi.

Pada masa itu, saya yakin tidak ada tulang yang patah di jari kelingking saya. Tetapi bagaimana dengan pembengkakan sendi atau keseleo, yang juga berlaku dengan patah tulang? Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat banyak orang yang memilih urut, kerana takut akan pembedahan tulang.

Akibatnya, banyak orang datang ke doktor dengan anggota badannya bengkak dan tidak terawat. Ini kerana urutan membuat keradangan di kawasan yang menyakitkan badan menjadi lebih teruk, kerana tekanan atau tarikan.

Sebenarnya, tidak semua jenis patah tulang memerlukan pembedahan. Sekiranya patah tulang bukan luka terbuka, hujung tulang masih bertemu, tidak ada patah tulang yang tersebar di dalamnya, dan tidak mengganggu keadaan saluran darah, biasanya tidak memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, kriteria ini hanyalah gambaran umum dan semestinya perlu dinilai lebih lanjut oleh doktor.

Jadi, bilakah urut disyorkan dan tidak digalakkan?

Urut badan boleh menjadi pilihan relaksasi dan dilakukan apabila tidak ada bahagian badan yang menyakitkan. Perlu diingat bahawa urut harus dilakukan oleh profesional, yang memahami teknik urut yang betul. Namun, apabila Gang Sihat diurut sebagai alternatif dari bidang perubatan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Langkah pertama yang mungkin diambil adalah sinar-X pada sendi atau badan yang terkena, untuk mengesampingkan kemungkinan patah tulang. Sekiranya tidak ada dan penyebabnya mungkin otot, ini dapat diatasi dengan aktiviti rehat dan berkurang, kompres sejuk untuk mengurangkan keradangan, menggunakan alas kaki untuk mengekalkan kedudukan yang lebih tinggi ketika berbaring, dan menggunakan ubat penahan sakit jika perlu. Keseleo atau kekejangan otot walaupun yang ringan masih memerlukan 2 minggu untuk pulih. Oleh itu, saya tidak mengesyorkan melakukan urutan di bahagian badan yang sakit.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found