ciri dan gejala gangguan ovari wanita - guesehat.com

Salah satu organ pembiakan wanita yang mempunyai peranan penting dalam sistem pembiakan adalah ovari atau ovari. Seperti namanya, ovari mempunyai peranan untuk menghasilkan dan juga melepaskan telur setiap bulan. Sel telur yang dihasilkan oleh sepasang organ berbentuk kacang kecil, kemudian diperlukan dalam proses persenyawaan. Selain menghasilkan dan melepaskan telur, ovari juga berperanan dalam menghasilkan hormon seks wanita, iaitu estrogen dan progesteron.

Oleh kerana peranan ovari sangat penting, gangguan sedikit pun yang berlaku pada ovari boleh mempengaruhi keseluruhan sistem pembiakan seorang wanita. Gangguan yang berlaku di ovari biasanya dapat dikenali dari permulaan kesakitan di sekitar kawasan di mana ovari berada, iaitu di perut bawah, di sekitar pelvis, dan di bawah pusar.

Gangguan yang berlaku di ovari adalah akut, berlaku dengan cepat, dan hilang seketika. Tetapi ada juga yang kronik yang menyebabkan kesakitan secara beransur-ansur dan berterusan dalam jangka masa yang lama. Gangguan ovari dapat dibezakan dalam beberapa jenis bergantung kepada gejala yang disebabkan. Gangguan ini termasuk:

1. Kista ovari

Kista ovari sangat biasa berlaku pada wanita semasa mengandung. Keadaan ini boleh berlaku kerana telur tidak dilepaskan atau kantung yang memegang telur tidak meleleh setelah telur dilepaskan. Kista ini, yang biasanya terbentuk semasa ovulasi, biasanya akan hilang sendiri, dan bahkan tidak akan menyebabkan gejala. Walaupun begitu, masalah sista ovari masih berisiko menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung pada waktu-waktu tertentu.

Pada masa ini terdapat dua jenis gangguan sista ovari yang boleh terjadi pada wanita, iaitu sista ovari berfungsi yang merupakan sebahagian daripada kitaran haid dan dianggap tidak berbahaya. Satu lagi adalah sista ovari patologi yang disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak normal.

Beberapa gejala yang disebabkan oleh gangguan sista ovari termasuk mual dan muntah, perut kembung, sakit ketika membuang air besar atau semasa hubungan seksual, kitaran haid yang tidak teratur, dan sakit di pelvis pada awal dan akhir haid.

2. Tumor ovari

Tumor ovari yang berlaku pada wanita boleh menjadi ganas atau jinak. Kanser ovari pada umumnya lebih kerap berlaku pada wanita yang telah memasuki menopaus. Gejala yang mungkin muncul dan dapat menjadi petunjuk bahawa seorang wanita mempunyai tumor ovari termasuk masalah gangguan pencernaan, sembelit atau cirit-birit, kehilangan selera makan, tekanan perut atau kembung, dan kenaikan atau penurunan berat badan tanpa alasan yang jelas.

Untuk membuat diagnosis keadaan tumor ovari ini, beberapa proses seperti MRI atau ujian darah dapat dilakukan untuk mengesan protein CA-125 yang secara amnya meningkat apabila seorang wanita mengalami tumor ovari. Di samping itu, doktor biasanya juga akan melakukan proses pemeriksaan menggunakan ultrasound atau ujian pengimbas lain untuk mengesahkan diagnosis.

3. Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan di mana tisu dari lapisan rahim, atau endometrium, berkembang di bahagian lain badan. Tisu ini akan mengalami pembengkakan dan pendarahan setiap bulan dan juga semasa proses haid. Walau bagaimanapun, pada orang yang mengalami endometriosis, tisu yang tumbuh di luar menyebabkan darah yang mereput dan tidak dapat keluar. Keadaan ini akhirnya menyebabkan kecederaan dan kesakitan.

Terdapat beberapa gejala yang boleh anda gunakan sebagai penunjuk endometriosis, termasuk tempoh haid yang terlalu lama dan dalam jumlah besar, haid menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung, sakit semasa atau selepas hubungan seksual, dan kemandulan.

Untuk mengesahkan keadaan endometriosis, anda boleh berjumpa doktor dengan segera dan melakukan beberapa siri pemeriksaan seperti ultrasound, MR, dan laparoskopi.

Itu adalah beberapa jenis gangguan yang mungkin berlaku pada wanita yang berkaitan dengan ovari yang mereka alami. Memandangkan beberapa gejala yang ditunjukkan oleh gangguan di atas boleh menjadi sangat umum, sangat penting bagi anda untuk segera berjumpa doktor jika anda merasa sakit atau sesuatu yang tidak normal.