Kelebihan Push up untuk Kesihatan Badan

3 push up Siapa yang mempunyai badan yang ideal seperti model? tidak mahu? Tetapi sayangnya, banyak dari anda hanya menjadikannya hasrat tetapi malas menjalankan prosesnya, terutamanya untuk sukan! ayuh dong jangan malas. Sebenarnya, senaman dapat dilakukan dengan mudah di mana sahaja. Saya sendiri sering melakukan perkara kecil yang dapat melatih otot setiap hari, seperti tolak naik , duduk , skuad, dan berjalan pantas. Nah, dari pelbagai pergerakan nampaknya tolak naik menjadi salah satu aktiviti yang sering dilakukan oleh orang ramai , ya! hanya menonton dari kecil anda mungkin telah dilatih tolak naik semasa dihukum di sekolah. Ternyata faedahnya tolak naik untuk kesihatan badan cukup banyak, anda tahu, seperti membuat penampilan fizikal kelihatan lebih menarik pasti. Manfaat Tolak ke atas Tolak ke atas adalah jenis sukan atau aktiviti yang secara khusus melatih kekuatan dan daya tahan badan. Lebih tepat, tolak naik termasuk sukan daya tahan isometrik , Adakah anda tahu apa itu isometrik? Pergerakan dilakukan dengan menggunakan objek yang tidak bergerak untuk mencetuskan kontraksi pada otot dalam badan. Sukan seperti ini dapat melatih kekuatan bahagian atas badan, terutama di dada, belakang, perut, dan lengan. Bukan itu sahaja faedahnya tolak naik juga dapat melatih keseimbangan badan dan dapat menjadikan jantung lebih sihat. Apakah faedah melakukan senaman tolak naik ? Sebenarnya bagi saya ada banyak faedah tolak naik , tetapi apa yang sering saya alami adalah seperti di bawah;

  • Mengekalkan otot dan tulang yang sihat. Tolak ke atas Ini sangat penting untuk dilakukan untuk menjaga kesihatan otot dan tulang dada, terutamanya semasa baligh atau pada usia 20 tahun. Mengapa ia penting? Setiap tahun, manusia secara amnya akan kehilangan sekurang-kurangnya satu peratus kekuatan otot dan tulang. Oleh itu, anda perlu melakukan sukan yang dapat melatih kekuatan seperti: tolak naik.
  • Membina otot badan bahagian atas. Seperti yang saya katakan tadi, bergerak tolak naik gunakan lebih banyak otot atas, iaitu di trisep (otot di bahagian luar lengan atas) dan dada. Walaupun hanya tertumpu pada bahagian atas badan, faedahnya tolak naik apa yang anda juga dapat rasakan ialah dapat menguatkan bahagian badan yang lain, mengapa? Kerana semasa anda bergerak tolak naik dengan cara yang betul, otot dari bahagian atas hingga kaki juga akan aktif.
  • Kencangkan bahagian badan yang lain . Dengan membuat langkah tolak naik sebanyak 3 set , yang berada di 1 set Ini dapat dilakukan 12-15 kali sehari dan disokong oleh pergerakan lain, ia dapat membantu anda mengencangkan tangan, otot perut, punggung, dan kaki, jadi jika anda melakukannya dengan kerap badan anda akan kelihatan sebanding dan ideal.
  • Latih otot jantung. Ramai orang berpendapat bahawa tolak naik ia hanya akan menjadikan otot di dada menjadi lebih besar? Hmm… iaitu ini tidak salah, kerana tolak naik mendorong kekuatan otot dada, bahu, dan lengan untuk menjadi lebih kuat. Tetapi itu tidak bermaksud tolak naik tidak mempunyai faedah penting untuk otot dalaman badan seperti otot jantung. Sebenarnya, saya sering melakukannya sendiri tolak naik terbukti mempunyai otot jantung yang kuat. Pada mulanya saya sering cepat letih ketika melakukan tolak naik , tetapi sekarang saya dapat melakukan sebanyak 100 kali sehari, bahkan mungkin lebih banyak lagi. Pergerakan rutin dihidupkan tolak naik telah menjadikan otot jantung berfungsi lebih banyak sehingga aliran darah juga menjadi lebih kuat. Ia juga menjadikan sistem metabolisme dalam badan menjadi lebih baik. Oleh itu, cubalah rutin tolak naik jika anda mahukan jantung yang lebih sihat.

Pada mulanya, sebelum melakukan push up anda seharusnya sesuaikan cara tolak naik betul dengan kekuatan anda sehingga Jangan memaksa diri anda untuk mendapatkan hasil yang lebih pantas. Sebaiknya lakukan secara berkala. Ini adalah perkara menarik mengenai faedah push up untuk kesihatan badan. Cuba, siapa tahu anda akan mendapat badan yang lebih ideal dan berkadar.