Ketahui Jenis Transfusi Darah - Guesehat

Healthy Gang, tahukah anda bahawa 14 Jun 2020 disambut sebagai Hari Penderma Darah Sedunia Hari Penderma Darah Sedunia? Ini adalah kempen yang dimulakan oleh salah seorang dari mereka Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sebagai agensi kesihatan dunia.

Derma darah sangat penting untuk menjaga ketersediaan darah yang selamat. Transfusi darah adalah salah satu perkara terpenting dalam dunia kesihatan, terutamanya untuk rawatan dan campur tangan sekiranya berlaku kecemasan perubatan.

Pemindahan darah sebagai rawatan digunakan pada pesakit dengan gangguan darah seperti anemia, sel sabit, hemofilia, atau pesakit barah yang menjalani kemoterapi. Darah juga digunakan sebagai menyelamatkan nyawa keadaan seperti kemalangan dan bencana alam.

Sebagai pekerja hospital, saya sering melihat pesakit diberi pemindahan darah. Bercakap mengenai pemindahan darah itu sendiri, mungkin perkara yang biasa kita ketahui adalah pemindahan sel darah merah. Namun, ternyata terdapat pelbagai jenis pemindahan darah bergantung kepada petunjuk perubatan.

Baca juga: Makanan yang Dimakan Sebelum dan Selepas Menderma Darah

Jenis Transfusi Darah

Secara umum, transfusi darah diberikan dalam bentuk transfusi sel darah merah, platelet, dan plasma. Apakah perbezaan antara ketiga-tiganya? Mari lihat perbincangan!

1. Pemindahan sel darah merah

Pemindahan sel darah merah juga dikenali sebagai sel darah merah yang dibungkus atau RRC. RRC disiapkan dengan mengeluarkan kira-kira 250 mL komponen plasma (cecair) dari keseluruhandarah atau darah penderma keseluruhan. Satu pek PRC mengandungi kira-kira 10 gram hemoglobin seliter. Hemoglobin adalah protein penting yang terdapat dalam sel darah merah yang bertindak sebagai 'kenderaan' untuk menyampaikan oksigen ke seluruh bahagian badan.

Transfusi sel darah merah digunakan dalam keadaan pendarahan (kehilangan darah sekitar 1500 hingga 3000 mL) serta pada pasien dengan kadar hemoglobin rendah, untuk meningkatkan pengiriman oksigen ke tisu.

Baca juga: 6 Cara Meningkatkan Tahap Hemoglobin dalam Badan Semasa Kehamilan

3. Transfusiplatelet

Platelet atau platelet atau platelet adalah bahagian darah yang berperanan dalam proses pembekuan darah. Pesakit dengan jumlah platelet yang rendah (trombositopenia) lebih cenderung mengalami pendarahan, termasuk pendarahan pada organ dalaman atau saluran darah pendarahan dalaman. Keadaan trombositopenia sering dijumpai, antara lain, pada pesakit barah.

Oleh itu, pesakit dengan trombositopenia memerlukan pemindahan platelet untuk mengelakkan pendarahan. Dalam amalan perubatan seharian, transfusi platelet dikenali sebagai TC atau pekat trombosit.

TC diperoleh dengan kaedah apheresis. Semasa proses apheresis, darah keseluruhan akan diambil dari penderma dan ke mesin apheresis. Ini dilakukan untuk memisahkan platelet dari darah keseluruhan. Platelet akan dikumpulkan dan sisa darah keseluruhan akan masuk ke dalam badan penderma. Produk TC yang dipindahkan biasanya berwarna kekuningan.

4. Pemindahan plasma

Plasma adalah bahagian darah di mana sel darah, termasuk sel darah merah dan platelet, berada. 70% plasma adalah cecair. Plasma darah mengandungi komponen yang berperanan dalam pembekuan darah atau disebut juga faktor pembekuan.

Dalam bahasa perubatan sehari-hari, transfusi plasma juga dikenal sebagai transfusi FFP.segarbekuplasma). FFP diperoleh dengan memisahkan komponen sel darah dari darah keseluruhan sehingga hanya tinggal plasma darah. Warna FFP juga kekuningan seperti halnya transfusi platelet atau TC.

Transfusi plasma digunakan, antara lain, dalam keadaan jangkitan teruk yang menyebabkan gangguan pembekuan darah (koagulopati), dan untuk mencegah pendarahan dalam keadaan tertentu di mana pesakit sebelumnya telah menerima terapi penipisan darah, seperti warfarin.

Lelaki, ada tiga jenis pemindahan darah yang sering diberikan dalam amalan perubatan. Transfusi sel darah merah, transfusi platelet, dan transfusi plasma mempunyai indikasi atau kegunaan masing-masing bergantung pada keadaan klinikal pesakit.

Pemindahan darah diperlukan terutamanya untuk keadaan kritikal dan mengancam nyawa. Dan kerana sumber utama pemindahan darah adalah pendermaan darah, jadi pada Hari Penderma Darah Sedunia ini mari kita menyedari pentingnya pendermaan darah, dan mari kita menderma darah untuk ketersediaan darah untuk pesakit yang memerlukan!

Baca juga: 8 Fakta Penting Tentang Derma Darah

Rujukan:

Sharma S, Sharma P, Tyler LN. Transfusi darah dan produk darah: petunjuk dan komplikasi. Am Fam Physician. 2011;83(6):719‐724.

WHO, 2020. Hari Penderma Darah Sedunia 2020.