ubat luka pembedahan - Saya sihat

Luka pembedahan adalah sayatan pembedahan pada kulit. Luka pembedahan juga boleh disebabkan oleh longkang atau tiub kecil yang menghubungkan tempat pembedahan dengan botol IV.

Luka pembedahan mesti dirawat dengan betul. Sebabnya, jika tidak dirawat dengan baik, Geng Sihat boleh mendapat jangkitan. Lalu, apakah risiko luka pembedahan? Adakah terdapat ubat untuk luka pembedahan untuk mempercepat pemulihan? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Berhubungan Seks Menyakitkan Selepas Bahagian C? Mungkin Ini Sebabnya!

Risiko Luka, Pembedahan, dan Perubatan

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai risiko, rawatan, dan ubat untuk luka pembedahan, anda mesti terlebih dahulu mengetahui jenis luka pembedahan. Luka pembedahan dikelaskan kepada empat kategori, mengikut tahap pencemaran atau kebersihan luka, risiko jangkitan, dan lokasi luka pembedahan:

Kelas I: yang termasuk kategori ini adalah luka pembedahan yang bersih. Ini bermaksud bahawa luka pembedahan tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan atau keradangan. Biasanya, luka pembedahan kelas I terletak di mata, kulit, atau sistem vaskular.

Kelas II: yang termasuk kategori ini adalah luka pembedahan yang tercemar bersih. Ini bermaksud bahawa walaupun luka tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan, ada risiko jangkitan kerana lokasinya. Contohnya, luka pembedahan pada saluran pencernaan mempunyai risiko jangkitan yang tinggi.

Kelas III: yang termasuk dalam kategori ini adalah apabila terdapat objek luaran yang bersentuhan dengan kulit di mana luka pembedahan berada. Keadaan ini menimbulkan risiko jangkitan yang tinggi dan dikategorikan sebagai luka yang tercemar.

Kelas IV: yang merangkumi kategori ini adalah luka pembedahan yang tercemar dan kotor. Kategori ini merangkumi luka pembedahan yang terkena najis atau najis.

Baca juga: Inilah cara merawat luka perineum selepas kelahiran normal

Punca Jangkitan pada Luka Pembedahan

Luka pembedahan berasal dari sayatan kulit yang dibuat oleh pakar bedah semasa pembedahan. Terdapat begitu banyak masalah kesihatan yang memerlukan pembedahan sebagai rawatan. Ukuran sayatan juga bergantung pada jenis prosedur dan lokasinya di badan.

Prosedur pembedahan pasti akan menyebabkan luka pembedahan. Risiko jangkitan luka selepas pembedahan adalah sekitar 1 - 3 peratus. Faktor risiko untuk mengembangkan jangkitan tapak pembedahan berkaitan dengan masalah kesihatan, seperti diabetes atau sistem imun yang lemah.

Perokok, orang tua, dan orang yang berlebihan berat badan juga berisiko mendapat jangkitan di tapak pembedahan. Selain itu, pembedahan kecemasan, pembedahan perut, dan pembedahan yang berlangsung lebih dari dua jam juga membawa risiko jangkitan yang tinggi.

Baca juga: Mengelakkan Penyakit Caesar? Anda boleh, bagaimana mungkin!

Gejala Jangkitan Luka Pembedahan

Luka pembedahan biasanya perlu dipantau oleh doktor secara berkala untuk memastikan pemulihan yang lancar. Tanda-tanda jangkitan luka pembedahan adalah:

  • Peningkatan kesakitan pada parut pembedahan
  • Kulit merah pada parut pembedahan
  • Pemulihan perlahan
  • Pelepasan nanah di tempat luka pembedahan
  • Demam

Bagaimana Merawat Luka Pembedahan?

Rawatan luka pembedahan biasanya bergantung pada lokasi operasi pada badan. Pembalut pembedahan biasanya perlu diubah secara berkala. Kulit di sekitar luka pembedahan juga harus dibersihkan secara berkala, biasanya menggunakan air garam dan sabun.

Selain itu, anda juga boleh mengambil ubat luka pembedahan untuk menghilangkan rasa sakit dan mempercepat proses pemulihan. Ini penting, kerana biasanya pesakit boleh pulang sebelum luka pembedahan sembuh.

Jadi, pengambilan ubat luka pembedahan adalah penting untuk keselesaan pesakit di rumah. Sebagai cadangan, anda boleh mengambil INBUMIN sebagai ubat luka pembedahan. Ubat luka pembedahan ini dibuat dari ekstrak ikan ular.

Ikan Snakehead terkenal dengan kandungan nutriennya, seperti albumin, asid amino, dan lain-lain. Albumin sendiri mempunyai peranan penting dalam proses penyembuhan luka.

Jadi, pengambilan INBUMIN sebagai ubat luka pembedahan dapat mempercepat proses pemulihan dan mempermudah rawatan luka pembedahan di rumah. (UH)

Baca juga: Menjalani Pembedahan Zakar, Pengusaha Berlian Ini Meninggal Dunia!

Sumber:

Garis Kesihatan. Luka Pembedahan. November. 2016.