Rawatan Tatu Kekal - GueSehat.com

Ada yang berpendapat bahawa mendapatkan tatu tetap itu menyakitkan. Ada juga yang merasa normal. Intinya, pastikan anda benar-benar yakin sebelum membiarkan artis tatu mula melukis kulit anda. Jangan sekali-kali melakukannya untuk orang lain kerana ia berkaitan dengan keadaan kesihatan anda.

Jangan mudah percaya bahawa selepas tatu rawatannya hanya untuk waktu yang singkat. Sebaliknya, anda harus bersedia untuk menjaga badan anda setelah mendapat tatu sepanjang hayat anda. Tetapi tidak perlu takut, kerana ada yang perlu dan tidak perlu dilakukan setelah tatu tetap! Inilah 10 petua yang perlu dilakukan!

1. Minum banyak air malam sebelum mendapatkan tatu.

Inginkan proses menjadikan tatu anda lancar dan pantas? Malam sebelumnya, minum banyak air terlebih dahulu. Dengan cara itu, kulit akan terhidrat dengan baik. Kulit kering kerana kekurangan cecair akan menjadikan tinta tatu sukar digunakan pada kulit.

2. Semasa bertatu, jangan banyak bergerak.

Semasa bertatu, anda tidak boleh banyak bergerak. Selain tatu boleh rosak teruk, artis tatu secara tidak sengaja boleh mencederakan anda dengan meletakkan jarum tatu terlalu dalam. Tarik nafas secara normal dan jangan biarkan gelitik sampai kepada anda.

3. Jangan tanggalkan pembalut yang melindungi tatu sehingga tiba masanya untuk mengeluarkannya.

Selepas tatu selesai, lebih baik menutupnya dengan pembalut dan biarkan di sana selama 2 jam. Luka yang masih terbuka dari tatu walaupun tidak banyak berdarah boleh menjadi jangkitan jika tidak ditutup sehingga luka kering.

4. Bersihkan kulit tatu dengan air suam, bukan air panas.

Air yang terlalu panas akan mencederakan kulit dan menyebabkan jangkitan. Gunakan sabun ringan. Gosokkan kawasan tatu dengan lembut. Elakkan menggosok tatu dengan kain atau span.

5. Keringkan kulit tatu dengan kain lembut.

Sekiranya kulit tatu itu kelihatan kudis, keringkan dengan kain lembut. Jangan menggosoknya terlalu keras. Selain tatu boleh menjadi kabur, kulit akan cedera.

6. Setelah membersihkan kulit tatu, sapukan salap tanpa wangi dan tidak berminyak.

Kaedah ini dapat melembutkan kulit dan mengurangkan kerengsaan setelah tatu.

7. Rajin membersihkan dan melembapkan bahagian badan yang bertatu.

Proses pemulihan kulit setelah tatu mengambil masa lebih kurang 2 minggu. Bersihkan dan lembapkan kawasan kulit tatu sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Namun, jangan sapukan pelembap terlalu banyak kerana ia akan mempengaruhi kualiti tatu.

8. Jangan menggaru bahagian badan yang bertatu.

Sebagai tambahan kepada reaksi alahan, kulit akan kelihatan kudis ketika tatu perlahan mulai sembuh. Proses ini menyebabkan kegatalan. Daripada menggaru, lebih baik menepuk lembut untuk mengurangkan gatal.

9. Jangan rendam tatu sehingga kulit betul-betul sembuh.

Untuk seketika, elakkan berenang di kolam renang atau di laut. Sebenarnya, jangan rendam tab mandi jika anda tidak mahu tatu itu rosak dan pudar. Tunggu sehingga tatu kering sepenuhnya dan kulit sembuh.

10. Jangan biarkan tatu di bawah cahaya matahari langsung sebelum kering.

Walaupun tidak dapat memudar tatu, cahaya matahari dapat mengaburkan warna tatu segar. Oleh itu, pembalut untuk menutup kawasan tatu diperlukan untuk sementara waktu.

Itu adalah perkara yang harus dilakukan dan tidak boleh dilakukan untuk mempunyai tatu tetap. Sebelum membuat tatu, anda harus terlebih dahulu menguji alahan pada doktor. Juga, dengarkan nasihat dari artis tatu profesional yang mengendalikan tatu anda. (AS)

Makanan Sihat untuk Kulit - GueSehat.com

Sumber

Odyssey: Tato dan Dilarang Tatu

Hush: Tattoo Aftercare: Tidak boleh dan tidak boleh dilakukan