kesan berhenti merokok - guesehat.com

Nampaknya semua orang di dunia ini sudah tahu bahawa merokok boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, mulai dari masalah kulit, masalah paru-paru, dan bahkan masalah ke otak. Namun, walaupun diberi amaran tentang bahaya merokok, sebenarnya tidak sedikit orang yang terus menjalani kebiasaan buruk ini.

Bagi mereka yang ketagihan dengan nikotin, meninggalkan 'ritual' yang satu ini pasti akan terasa sangat berat. Tetapi, adakah anda ingin tahu apa yang berlaku sekiranya perokok aktif terpaksa berhenti merokok? Apa yang akan terjadi pada tubuhnya ketika berhenti merokok? Menurut AsapSCIENCE, dalam 20 minit pertama ketika seseorang berhenti merokok, sebenarnya terdapat kesan yang baik dalam tubuh, seperti degup jantung dan tekanan darah yang akan kembali normal. Seperti diketahui, nikotin dalam rokok memicu pembebasan hormon epinefrin dan norepinefrin di dalam badan. Kedua-dua hormon ini mempengaruhi saluran darah dan juga meningkatkan degupan jantung.

Selanjutnya, kira-kira 2 jam setelah berhenti merokok, perokok akan mula merasakan hujung jari dan jari kaki menjadi lebih panas. Ini adalah kerana peredaran darah periferi pulih secara beransur-ansur. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa ini, perokok juga sangat mudah mengalami keadaan "kekurangan" nikotin seperti mengidam, kegelisahan, ketegangan, kekecewaan, mengantuk atau insomnia, peningkatan selera makan, kesemutan di telapak tangan atau kaki, berkeringat dan sakit kepala semakin banyak. .

Kira-kira 8 hingga 12 jam selepas sedutan rokok terakhir anda, karbon monoksida yang anda nafas kerana rokok akan mula berkurang. Keadaan yang menurun ini juga disertai dengan peningkatan kadar oksigen dalam badan dan aliran darah.

Setelah tempoh 12 jam, kemudian dalam jangka waktu 24 jam atau 1 hari, anda mungkin mengalami batuk lebih dari biasanya disertai dengan masalah pernafasan lain seperti radang tekak. Tapi jangan risau, tidak perlu khawatir kerana ini menunjukkan bahawa tubuh anda sedang berusaha mengeluarkan racun yang telah terkumpul di paru-paru. Selain itu, jika anda telah berjaya untuk tidak merokok selama 24 jam, maka risiko anda terkena serangan jantung juga akan berkurang.

Dalam masa 48 jam atau 2 hari, ketagihan terhadap nikotin akan menjadi semakin banyak sehingga tidak jarang membuat beberapa deria, terutama rasa bau dan rasa menurun. Selepas 48 jam, ujung saraf akan tumbuh semula sehingga kedua deria akan berfungsi seperti biasa.

Memasuki hari ketiga, anda gembira kerana tahap nikotin dalam badan akan hilang sepenuhnya. Walau bagaimanapun, anda masih harus menyedari gejala "sakaw" yang masih cenderung timbul. Pada masa ini, anda juga akan mula merasa loya, kekejangan, dan pelbagai masalah emosi di samping gejala awal penarikan nikotin.

Pada minggu ke-2 hingga ke-12 setelah berhenti merokok, anda boleh mula melakukan rutin fizikal dan sukan lain tanpa merasa mudah sakit dan letih. Pemulihan tenaga ini disebabkan oleh proses regenerasi badan yang mula aktif kembali. Fungsi paru-paru dan pernafasan juga mula bertambah baik. Berita baik lain adalah bahawa pada fasa ini secara amnya gejala "sakaw" akan mula berkurang.

Beberapa bulan setelah bebas dari merokok, sekurang-kurangnya sekitar bulan ke-3 hingga ke-9, kesihatan badan akan bertambah baik. Masalah pernafasan seperti batuk, mengi, dan kesukaran bernafas kerana tabiat merokok, perlahan-lahan akan hilang seiring dengan proses pertumbuhan semula paru-paru. Pada peringkat ini gejala "sakaw" akan hilang sepenuhnya.

Selepas 1 tahun, pada ketika ini anda boleh dikatakan bebas rokok sepenuhnya. Risiko anda menghidap pelbagai penyakit jantung seperti penyakit jantung koroner, angina, dan strok juga akan berkurang hingga 50%. Ternyata, memilih untuk berhenti merokok mempunyai banyak kebaikan untuk tubuh, bukan? Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, segera tinggalkan tabiat merokok anda!