ASD pada Bayi | Saya sihat

ASD atau Atrial Septal Defect adalah keadaan kecacatan kelahiran pada bayi, di mana terdapat lubang di dinding (septum) yang membelah ruang atas (atrium) jantung. Keadaan tidak normal ini agak biasa, malah menduduki tempat ketiga untuk jumlah kes penyakit jantung kongenital tertinggi.

Apa itu ASD?

ASD adalah keadaan di mana terdapat lubang di septum, yang merupakan dinding otot yang memisahkan dua ruang atas jantung (atria). Ukuran lubang yang berlaku boleh berbeza-beza dan mungkin ditutup sendiri, tetapi ada yang memerlukan pembedahan.

Biasanya, ketika jantung bayi berkembang semasa kehamilan, biasanya terdapat beberapa lubang di dinding yang membelah ruang atas jantung. Lubang ini kemudian akan ditutup semasa proses kehamilan atau sejurus selepas kelahiran.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, salah satu lubang di septum akan tetap terbuka. Pembukaan membuat jumlah darah yang mengalir melalui paru-paru meningkat dengan cepat. Keadaan ini dari masa ke masa akan menyebabkan kerosakan pada saluran darah di paru-paru.

Kerosakan saluran darah di paru-paru boleh menyebabkan masalah pada masa dewasa, seperti tekanan darah tinggi di paru-paru dan kegagalan jantung. Selain itu, beberapa masalah lain yang mungkin disebabkan oleh keadaan ini adalah degupan jantung yang tidak normal dan peningkatan risiko strok.

Baca juga: Murmur jantung pada bayi, adakah ia berbahaya?

Apa yang Menyebabkan ASD?

Sebilangan besar kecacatan jantung kongenital disebabkan oleh gabungan genetik dan faktor yang melibatkan ibu semasa mengandung, seperti penggunaan alkohol dan ubat-ubatan, serta diabetes, lupus, dan rubella. Kira-kira 10% masalah jantung kongenital disebabkan oleh kecacatan genetik tertentu.

Apakah Gejala ASD?

Ukuran ASD dan lokasinya menentukan gejala yang ditimbulkannya. Sebilangan besar kanak-kanak dengan ASD kelihatan sihat dan tidak mempunyai gejala. Sebilangan besar dari mereka juga tumbuh dan menambah berat badan normal.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan kes ASD yang lebih besar dan lebih teruk mungkin menunjukkan gejala berikut:

- Selera makan yang teruk.

- Pertumbuhan yang buruk.

- Keletihan yang luar biasa.

- Sukar bernafas.

- Masalah dan jangkitan paru-paru, seperti radang paru-paru.

Baca juga: Denyutan Jantung Bayi yang Tidak Dengar? Jangan panik!

Adakah ASD Boleh Diubati?

Rawatan ASD bergantung pada usia, ukuran, lokasi, dan keparahan anak. ASD yang sangat kecil mungkin tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang berbeza, pakar kardiologi juga boleh mengesyorkan lawatan susulan untuk pemerhatian.

Selanjutnya, jika ASD belum ditutup sendiri ketika anak memasuki sekolah, pakar kardiologi secara amnya akan mengesyorkan memperbaiki lubang dengan melakukan kateterisasi jantung atau pembedahan jantung.

1. Kateterisasi jantung

Sebilangan besar kes ASD boleh dirawat dengan kateterisasi jantung. Dalam prosedur ini, tiub nipis dan fleksibel (kateter) dimasukkan ke dalam urat di kaki yang menghala ke jantung. Ahli kardiologi kemudian akan memantau kateter untuk mengukur aliran darah, tekanan, dan tahap oksigen di ruang jantung.

Selain penyisipan kateter, implan khas juga akan diletakkan di dalam lubang dan dirancang untuk meratakan septum di kedua sisi. Tujuan tindakan ini adalah untuk menutup ASD secara kekal.

Pada awal penempatan implan, tekanan semula jadi pada jantung akan menahannya di tempat. Dari masa ke masa, tisu jantung normal akan tumbuh di atas implan dan merangkumi semua itu. Teknik bukan pembedahan ini tidak parut di dada dan mempunyai masa pemulihan yang lebih pendek daripada pembedahan jantung.

Walaupun begitu, kateterisasi jantung masih mempunyai risiko kecil, di mana pembekuan darah akan terbentuk di alat penutup ketika tisu baru terbentuk. Oleh itu, kanak-kanak yang menjalani kateterisasi jantung biasanya akan diberi aspirin dosis rendah selama 6 bulan selepas prosedur. Namun, lama-kelamaan, tisu baru akan tumbuh dengan normal dan aspirin tidak diperlukan lagi.

2. Pembedahan jantung

Dalam kes ASD dengan lubang yang sangat besar atau dekat dengan dinding jantung, pembedahan jantung biasanya diperlukan untuk menutup lubang tersebut. Pembedahan jantung dilakukan dengan membuat sayatan di dada, maka doktor akan menutup lubang di septum atrium atau menjahit bahan pembedahan tiruan (seperti Gore-Tex) di atasnya. Kemudian, tisu jantung akan tumbuh di atas tambalan atau jahitan.

Mum, ini adalah beberapa perkara mengenai ASD yang perlu anda ketahui. Semoga dapat menambahkan pengetahuan Mums, ya! (AS)

Baca juga: Ibu, Waspadalah terhadap Penyakit Jantung Kongenital pada Kanak-kanak

Rujukan

CDC. "Fakta-fakta mengenai Atrial Septal Defect".

Klinik Cleveland. "Atrial Septal Defect (ASD)".

Kesihatan Kanak-kanak. "Atrial Septal Defect (ASD)".

Klinik Mayo. "Kecacatan septum atrium (ASD)".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found