Cara Mengetatkan Payudara Kendur Dengan Berkesan -GueSehat.com

Banyak yang berlaku pada tubuh wanita. Tidak menghairankan bahawa bentuk dan saiz payudara akan dipengaruhi olehnya. Namun, itu tidak bermakna masalah payudara kendur hanya dapat diratapi, Ibu. Ayuh, ketahui punca payudara kendur dan bagaimana mengencangkan payudara kendur di bawah.

Apa yang Menyebabkan Payudara Kendur?

Punca payudara kendur tidak dapat dipisahkan dari banyak kejadian yang berlaku di dalam badan. Namun, mari kita mengulas sebentar betapa pendeknya perjalanan payudara wanita.

Semasa kelahiran, bayi sudah mempunyai tisu puting, areola, dan payudara awal. Walau bagaimanapun, perkembangan payudara baru akan bermula dalam dua tempoh penting dalam kehidupan setiap wanita, iaitu baligh dan kehamilan.

Perkembangan payudara adalah bahagian penting dari proses seorang gadis menuju akil baligh. Menariknya, dari kelas mamalia yang mempunyai kelenjar susu untuk menyusukan anak-anaknya, hanya manusia yang mengalami perkembangan payudara jauh sebelum mereka diperlukan untuk menyusui mereka yang masih muda.

Seiring usia wanita, setiap wanita akan mengalami fasa yang berbeza dalam hidupnya. Itulah sebabnya, wajar bahawa payudara juga berubah. Payudara akan membesar semasa mengandung dan menyusu. Kulit dan otot di sekitar payudara akan meregang dan membesar ketika berat badan anda turun.

Oh ya, graviti atau tarikan Bumi juga mempengaruhi bentuk payudara anda, anda tahu. Payudara sentiasa melawan tarikan ini. Terutama jika payudara membesar kerana mengandung dan menyusu, sudah tentu mereka cenderung "ditarik" ke bawah.

Kesimpulannya, terdapat dua penyebab payudara kendur yang paling biasa, iaitu masa dan graviti, kerana kedua-duanya akan menyebabkan kulit menjadi lebih lemah dan kurang anjal.

Namun, wanita muda mungkin masih mengalami payudara yang kendur. Terlepas dari peredaran masa, ada beberapa alasan tambahan mengapa payudara kendur dapat terjadi. Penyebab payudara kendur adalah:

 • Kehamilan berganda (mengandungi lebih dari satu janin) menyebabkan ligamen yang menyokong payudara meregang dan jatuh, kerana menjadi lebih sukar dan sukar untuk menyokong bayi.
 • Merokok, kerana menyebabkan kulit kehilangan keanjalan dan kekuatannya.
 • saiz payu dara. Semakin besar ukurannya, semakin berat payudara dan kendur dari masa ke masa.
 • Penurunan berat badan yang melampau, kerana secara drastik mengubah bentuk dada dan penampilan payudara.
 • Berat badan berlebihan, kerana menyebabkan tisu kulit dan payudara meregang dan kendur.
 • Pendedahan sinar matahari yang berlebihan memecah kolagen dan elastin.
 • Menopaus menyebabkan perubahan hormon dan pastinya mempengaruhi keanjalan kulit.
 • Senaman berat dan intensiti tinggi kerana boleh menyebabkan tisu penghubung yang rosak.
 • Penyakit tertentu, seperti barah payudara dan tuberkulosis, boleh melemahkan tisu dan sokongan payudara.
Baca juga: Inilah 6 Kelebihan Mengalami Payudara Kecil!

Cara Mengetatkan Payudara Kendur

Memang, kita tidak akan dapat menghentikan proses penuaan dan melawan graviti, namun, masih ada tabiat sihat yang boleh anda lakukan secara teratur sebagai cara untuk menegangkan payudara yang kendur. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut:

 • Bersenam

Bersenam secara teratur boleh menjadi cara untuk menegangkan payudara yang kendur yang harus anda cuba buat pertama kalinya. Kerana, dengan latihan yang memfokuskan pada bahagian dada, anda dapat menguatkan otot dada bersama dengan otot punggung, bahu, dan inti.

Sekiranya dilakukan secara teratur dengan diet yang baik, ini dapat membantu mengurangkan penampilan payudara yang kendur dan memperbaiki postur keseluruhan. Bersenam secara teratur juga dapat membantu anda menjaga berat badan yang sihat dan konsisten, yang dapat mencegah perubahan payudara yang berkaitan dengan kenaikan dan penurunan berat badan yang melampau.

Namun, ingat bahawa senaman tidak akan memberi kesan langsung pada mengatasi payudara yang kendur. Dada manusia terdiri daripada otot utama pectoralis. Otot ini dilihat lebih jelas pada lelaki, sementara pada wanita tidak begitu jelas kerana terletak di belakang payudara.

Otot utama pectoralis berbentuk seperti kipas yang melekat pada sternum (tulang dada), klavikula (tulang rusuk), dan satu hujungnya melekat pada humerus (tulang lengan atas). Otot ini berfungsi untuk menggerakkan lengan atas dan membuat pergerakan bulat di lengan.

Walaupun seorang wanita bekerja keras untuk melatih otot pectoralis ini dan berjaya membentuknya, bentuk atau struktur payudara itu sendiri tidak akan berubah. Sebabnya, payudara terdiri daripada tisu kelenjar atau lemak, bukan otot.

 • Pakai coli yang menyokong dengan baik

Penyusuan susu ibu sering disalah anggap sebagai penyebab utama payudara kendur. Sebenarnya, bukan penyusuan susu ibu sahaja yang menyebabkan payudara kendur. Payudara kendur berlaku akibat kehamilan dan pengaruh lain.

Seperti yang anda ketahui, payudara mengalami banyak perubahan semasa hamil dan menjadi lebih besar sebagai persediaan untuk penyusuan. Kemudian, setelah bayi dilahirkan, susu memenuhi payudara dan meregangkan kulit di sekitar payudara.

Selepas mengandung dan menyusu, payudara secara amnya akan kembali normal. Di sinilah penyusutan tisu payudara berlaku, tetapi kulit tetap tegang, sehingga membuat payudara kelihatan kendur. Ingat, perubahan payudara ini boleh berlaku walaupun anda memutuskan untuk tidak menyusu.

Walaupun begitu, penggunaan coli dengan struktur yang baik, dapat membantu menyokong payudara semasa dua fasa utama ini. Dengan memakai coli secara berkala dan ukuran yang betul, ligamen di kawasan payudara dapat disokong dengan baik kerana mereka semakin besar dan berat badan lebih banyak.

Baca juga: Berhati-hati dengan 8 Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Peningkatan Berat Badan
 • Kekalkan Berat Badan

Berat badan pasti akan meningkat semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, pastikan kenaikan berat badan berada dalam had yang munasabah dan ideal. Sebabnya, semakin banyak kenaikan berat badan yang berlaku semasa kehamilan dan penyusuan, payudara akan bertambah besar dan lebih rendah.

Kemudian, apabila anda ingin menurunkan berat badan, kulit yang longgar tidak akan kembali dengan sendirinya. Itulah sebabnya, menjaga diet yang sihat dan kekerapan bersenam secara teratur, perlu dilakukan sebagai cara menegangkan payudara yang kendur.

Oh ya, apa yang perlu anda ingat juga, cubalah menurunkan berat badan dengan perlahan. Kerana ketika anda menurunkan berat badan dengan cepat, kulit anda tidak berpeluang menyusut sepenuhnya. Kesannya, kulit kelihatan gantung dan kendur.

Lebih-lebih lagi, akan menjadi lebih sihat jika anda menurunkan berat badan secara perlahan. Tambahan, penurunan berat badan yang lebih perlahan memberi masa pada kulit untuk mengencangkan semula agar dapat menyesuaikan diri dengan perubahan tisu.

 • Gunakan Pelembap Kulit

Kulit yang sihat dan lembap dapat kembali lebih cepat daripada kulit kering. Oleh itu, jika anda sedang hamil atau menyusu, jangan melewatkan kawasan payudara untuk mendapatkan losyen pelembap. Terutama bagi ibu-ibu yang sedang menyusukan bayi, pastikan pelembap tidak terkena pada puting dan kawasan areola agar selamat untuk anak kecil anda menyusu.

 • Tukar Postur Berjalan dan Duduk

Postur badan yang lemah, seperti kerap membengkak, boleh menyebabkan payudara kendur. Kerana, payudara secara automatik akan "terkulai" mengikut berat payudara itu sendiri, memberi lebih banyak tekanan dan ketegangan pada tisu payudara, dan memburukkan lagi kendur.

Oleh itu, mari mulakan meluruskan punggung dan bawa bahu ke belakang. Biasakan postur ini ketika anda duduk, berdiri, dan berjalan. Dengan postur badan yang baik, berat badan anda akan merata dan payudara anda akan mengencangkan.

 • Tukar Kedudukan Tidur

Apakah kedudukan tidur kegemaran anda? Sekiranya ke sisi adalah posisi yang paling selesa, sayangnya ini adalah salah satu penyebab payudara kendur.

Kerana, dalam posisi menyamping, payudara akan menggantung ke bawah dan ligamen dapat meregang. Sementara itu, tidur dengan punggung ke bawah, menjadikan berat payudara disokong sepenuhnya di dada, sehingga membantu mengekalkan ketegasan dan tidak kendur lebih jauh.

Sekiranya anda tidak mengalami sakit belakang atau berdengkur, kaedah mengencangkan payudara yang kendur ini patut dicuba, anda tahu! Bonus lain, tidur di punggung dapat mencegah pembentukan keriput, yang sering terjadi ketika tidur di sisi anda dan kulit di wajah anda disapu pada bantal.

Baca juga: Payudara Besar atau Kecil, Mana Yang Lebih Berisiko Mendapatkan Kanser?

Sumber:

Kesihatan Kanak-kanak. Perkembangan Payudara.

Keluarga yang Sangat Baik. Penyebab Umum Payudara kendur.

Kesihatan. Cara Mengangkat Payudara Kendur.

Garis Kesihatan. Ubat untuk Mengendurkan Payudara.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found