Mengenal Perjalanan Diabetes - mesehat

Diabetes diabetes jenis 2 adalah penyakit kronik yang tidak datang secara tiba-tiba. Seperti penyakit tidak berjangkit lain seperti penyakit jantung, strok, atau darah tinggi, perjalanan diabetes jenis 2 agak lama. Ia bermula dengan keadaan yang disebut resistensi insulin, berkembang menjadi prediabetes dan akhirnya menjadi diabetes jenis 2.

Mengetahui proses diabetes sejak awal adalah sangat penting, terutama bagi orang yang berisiko, iaitu orang yang menghidap diabetes dalam keluarganya, gemuk dan menjalani gaya hidup yang tidak sihat. Kenapa? Kerana diabetes jenis 2 sangat dicegah, selagi anda mengetahui perjalanan penyakit ini,

Biasanya proses perkembangan dari prediabetes hingga diabetes mellitus jenis 2 bermula dengan ketidaktahuan pesakit. Mereka tidak menyedari ketika badan sudah mengalami ketahanan insulin. Ini kerana ketahanan insulin tidak simptomatik, sehingga sering diabaikan dan terus menjalani gaya hidup yang tidak sihat, tidak pernah bersenam, masih suka makanan ringan, suka makan manis dan lain-lain.

Baca juga: Kenaikan Gula Darah Tidak Bererti Diabetes

Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai tahap diabetes:

1. Daya tahan insulin

Insulin adalah hormon yang membawa glukosa ke dinding sel badan. Insulin adalah seperti kunci yang membolehkan gula memasuki sel-sel badan. Di dinding sel badan, ada pintu yang membolehkan insulin masuk, yang disebut reseptor insulin.

Sekiranya seseorang mempunyai ketahanan terhadap insulin, ini bermaksud bahawa pintu masuk tidak sensitif atau sensitif terhadap kedatangan insulin. Gula tidak dapat memasuki sel dan terkumpul dalam darah sehingga menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah.

Punca ketahanan insulin:

Penyebab utama ketahanan insulin adalah lemak. Pada orang yang berlebihan berat badan, lemak badan menghasilkan hormon yang menentang tindakan insulin yang disebut adipositokin. Sel lemak yang menghasilkan lebih banyak hormon adipositokin adalah simpanan lemak di perut dan pinggang. Oleh itu, lilitan pinggang pada masa ini merupakan faktor risiko tinggi untuk menentang insulin.

Baca juga: Bilakah Insulin Mula Memberi?

2. Prediabetes

Setelah bertahun-tahun menentang insulin, keadaannya menjadi prediabetes, iaitu diabetes "pra-diagnosis". Anda boleh menyebutnya sebagai tanda amaran, penggera, atau tanda bahaya kehadiran diabetes dalam 5-10 tahun ke depan. Seseorang dipanggil prediabetes jika tahap gula darahnya lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak cukup tinggi untuk dianggap diabetes.

Prediabetes adalah petunjuk kuat bahawa anda akan menghidap diabetes jenis 2 jika anda tidak mengubah gaya hidup anda. Pada peringkat prediabetes ini, toleransi glukosa terganggu (Impered Glucose Tolerence / IGT) telah dijumpai, yang dapat dikesan dengan dua ujian:

  • Ujian gula puasa.

Ujian ini dilakukan selepas puasa lapan jam, biasanya pada waktu pagi. Sekiranya tahap gula dalam darah anda antara 100 dan 125 mg / dL, anda mempunyai prediabetes. Doktor boleh menggunakan istilah "glukosa puasa terganggu" yang merupakan istilah lain untuk prediabetes ketika didiagnosis dengan ujian glukosa puasa. Sekiranya tahap gula puasa anda melebihi 126 mg / dL, anda akan segera didiagnosis menghidap diabetes.

  • Ujian toleransi glukosa oral (OGTT), yang merupakan ujian lain yang digunakan untuk mendiagnosis prediabetes. Doktor akan memberi arahan bagaimana membuat persediaan sebelum ujian, iaitu tidak memakan apa-apa selama lapan jam sebelumnya, sama seperti ujian gula darah puasa.

Diabetes

Ini adalah akhir perjalanan menghidap diabetes. Anda dinyatakan Diabetes setelah terbukti, dengan memeriksa tahap gula darah anda ketika berada dalam lingkungan> 200 mg / dL, atau 126 mg / dL untuk kadar gula darah puasa, dan tahap gula darah anda 2 jam setelah minum 75 gram larutan glukosa berada dalam lingkungan 200 mg / dL.

Sekiranya hasilnya seperti itu, anda pasti dapat menghidap diabetes. Sekiranya tahap gula semasa anda berada dalam lingkungan 140-199 mg / dL, anda masih mengalami gangguan toleransi glukosa.

Baca juga: Lebih daripada separuh pesakit dengan kegagalan buah pinggang disebabkan oleh diabetes

Ketika diabetes didiagnosis, tidak ada yang dapat dilakukan untuk mencegahnya, atau bahkan untuk membalikkannya menjadi normal. Nasi sudah menjadi bubur. Apa yang boleh anda lakukan adalah mengawal gula darah agar tetap normal dengan segala usaha, termasuk minum ubat, diet, bersenam, dan lain-lain. Dengan cara itu, anda tidak akan mengalami komplikasi berbahaya seperti penyakit jantung, kebutaan, atau amputasi akibat kecederaan pada kaki.

Dengan mengetahui tahap-tahap perjalanan diabetes jenis 2, anda boleh melakukan pencegahan lebih awal. Prediabetes sangat dicegah daripada berkembang menjadi diabetes. Cukup untuk menurunkan berat badan, mengurangkan makanan yang tinggi gula dan kalori, aktif dalam sukan, dan memeriksa gula darah secara berkala jika terdapat sejarah diabetes dalam keluarga anda. (AY)