Naluri Bersarang semasa Kehamilan | Saya sihat

Memasuki trimester ketiga, iaitu tempoh menunggu, Ibu semakin bersemangat menyambut kehadiran Bayi. Selain tanda-tanda fizikal, Ibu juga mula merasakan naluri keibuan muncul, iaitu naluri bersarang.

Adakah anda sudah mula menyusun semula almari, rajin membersihkan rak, dan mencuci semula pakaian bayi? Itu dipanggil naluri bersarang. Sebilangan daripada anda mungkin berpendapat bahawa aktiviti ini hanyalah pengisi masa atau kebosanan.

Apa itu naluri bersarang?

Naluri bersarang atau naluri bersarang adalah naluri keibuan yang muncul pada wanita hamil menjelang waktu melahirkan. Naluri ini adalah tanda semula jadi bahawa anda bersedia menyambut bayi. Apa yang disebut bersarang di sini adalah bahawa Ibu mula menyiapkan rumah untuk kedatangan Si Kecil.

Naluri bersarang ibu hamil sama dengan burung induk yang menyediakan sarang untuk bertelur kelak. Bukan hanya burung, naluri ini juga berlaku pada mamalia lain. Sama seperti haiwan ini, Ibu mempunyai keinginan untuk menyiapkan 'sarang' yang selesa untuk bayi yang bakal dilahirkan.

Menariknya, tahap hormon kehamilan estrogen, yang memuncak pada trimester ketiga, boleh menjadi faktor dalam munculnya naluri ini. Berdasarkan maklumat di Jurnal Evolusi & Tingkah Laku Manusia, wanita hamil juga akan lebih memilih pekerjaan mereka di pejabat dan lebih suka meluangkan masa dengan orang yang mereka percayai.

Naluri bersarang yang muncul akan membuat Ibu membersihkan setiap sudut rumah, bahkan berulang kali. Bermula dari menyusun semula bilik bayi dan isi almari, mencuci semula pakaian anak kecil anda, hingga menyiapkan beg untuk dibawa semasa bersalin. Bukan itu sahaja, anda mungkin juga membersihkan dapur, garaj, peti sejuk, menyikat bilik mandi, dan sebagainya.

Sebenarnya, ini adalah dorongan emosional bagi seorang ibu untuk melakukan yang terbaik untuk menyediakan persekitaran yang selamat untuk bayinya. Naluri ini juga berkaitan dengan ikatan dalaman antara Ibu dan janin di dalam rahim.

Baca juga: Kehamilan Yang Baik Menurut dr. Budak Abidin

Adakah semua wanita hamil merasakan naluri ini?

Naluri bersarang biasanya mula memuncak pada trimester ketiga kehamilan anda. Namun, keinginan untuk membersihkan, melakukan pelbagai persiapan, dan menyusun semula isi rumah biasanya bermula seawal bulan kelima kehamilan anda.

Sekiranya anda tidak merasakan naluri atau naluri ini, jangan risau Ibu! Ini wajar kerana tidak semua wanita hamil akan melalui tahap ini. Tinjauan dilakukan oleh Pusat Bayi menunjukkan bahawa 27% wanita hamil yang mengambil bahagian dalam tinjauan tidak merasakan naluri bersarang, sementara 73% sisanya mengatakan demikian. Sekiranya anda mengalami naluri bersarang pada kehamilan pertama anda, anda cenderung melakukan perkara yang sama sekali lagi pada kehamilan anda yang seterusnya.

Walau bagaimanapun, elakkan berlebihan untuk mengelakkan tekanan dan kecederaan fizikal dan emosi. Anda tidak boleh lupa bahawa anda hamil dan memerlukan rehat yang mencukupi. Semasa membersihkan, tetapkan penggera atau pemasa untuk memberi amaran kepada anda untuk berehat atau tiba masanya untuk berhenti.

Elakkan juga mengangkat barang yang terlalu berat kerana akan mengakibatkan kecederaan. Dan jika anda ingin membersihkan perabot rumah tangga menggunakan bahan kimia, selalu gunakan sarung tangan dan topeng, dan perhatikan apakah peredaran udara di dalam bilik itu baik.

Wow, aktiviti yang anda lakukan hasil daripada naluri bersarang anda mempunyai faedah tersendiri, bukan! Kerana selepas anak kecil dilahirkan, tentu saja, anda tidak akan mempunyai banyak peluang untuk membersihkan rumah.

Tetapi anda juga perlu ingat untuk menjaga pengambilan makanan anda dan berhenti sebentar untuk berehat semasa membersihkan, ya. Jangan lupa untuk menjimatkan tenaga dan stamina untuk proses penghantaran kemudian, serta membuat persiapan buruh yang lain! (Saya Sihat / Amerika Syarikat)

Baca juga: Idea Masa 10 Saya untuk Kurang dari 2 Jam untuk Wanita

Rujukan

Garis Kesihatan: Naluri Bersarang Semasa Hamil: Inilah Artinya

Apa yang Harapkan: Naluri Bersarang Semasa Kehamilan