Petua Mendekati Calon Mertua - Guesehat

Ketika dalam hubungan, terutama ketika hubungan itu akan diambil ke arah yang lebih serius, ia pasti akan membuat anda bahagia. Namun, membina hubungan ke tahap yang lebih serius, ini bukan hanya masalah anda dengannya. Tetapi juga dengan seluruh keluarganya, terutama ibu bapanya yang akan menjadi mertua.

Sebabnya, kunci utama hubungan cinta adalah restu kedua ibu bapa. Hubungan yang harmoni juga harus seimbang dengan hubungan yang harmoni dengan keluarga pasangan. Oleh itu, sangat penting untuk mendekati calon mertua.

Menariknya, sering ada pasangan yang masih kekok untuk bergaul dengan calon mertua. Sebilangan besar bingung bagaimana bertindak kerana ketakutan akan calon mertua sebenarnya tidak menyukai usaha anda untuk semakin dekat.

Baca juga: Perbezaan Umur Antara Pasangan Cukup Jauh? Ini Bukan Masalah!

Petua Mendekati Calon Mertua

Nah, bagi Geng Sihat yang berada dalam dilema seperti itu, tidak perlu risau. Berikut adalah petua hebat untuk berjaya mendekati bakal mertua anda. Ingin tahu? Teruskan membaca hingga akhir, kawan-kawan!

1. Berpakaian secara sederhana

"Dari mata ke hati", peribahasa ini boleh dikatakan benar, anda tahu, geng. Memang, tidak baik menilai seseorang berdasarkan penampilannya sahaja. Walau bagaimanapun, penampilan adalah perwakilan watak. Oleh itu, ketika berkunjung ke rumah ibu bapa pasangan, berpakaian dengan betul.

Berpakaian dengan sederhana tetapi kemas, tidak berlebihan tetapi menarik. Berikan penampilan terbaik yang dapat menggambarkan watak anda yang membolehkan ibu bapa anda menyukainya sehingga memudahkan anda melancarkan pendekatan untuk mendekati calon mertua di masa depan.

2. Bina Perbualan Menarik Yang Santai Namun Masih Sopan

Untuk meringankan suasana, anda boleh memulakan sembang dengan bakal mertua anda mengenai topik ringan. Tanyakan kepadanya mengenai aktiviti yang mereka lakukan akhir-akhir ini atau anda boleh membuka sembang mengenai hobi kegemaran.

Kadang-kadang, diselingi dengan sembang atau jenaka. Menjalankan perbualan dengan gaya ini sangat penting untuk dilakukan agar anda berjaya mendekati mertua anda.

Baca juga: Petua bercinta jika anda tinggal bersama ibu bapa anda

3. Bersikap Semulajadi tetapi Elegan

Sebagai calon menantu, adakah anda mahu bakal menantu anda memberi perhatian khusus? Meski begitu, itu tidak bermakna anda harus bertindak berlebihan seperti caper dengan gaya ucapan atau sikap yang dibuat-buat. Apa yang harus dilakukan adalah bertindak semudah mungkin. Jadilah diri anda sambil menjaga adab dan norma.

4. Jangan tampil di depan calon ibu mertua

Perkara ini boleh dikatakan suci, anda tahu, geng! jangan pernah menunjukkan cinta dengan keinginan yang berlebihan di sekitar rumah calon mertua. Sikap ramah biasanya memberikan kesan lebay dan menjengkelkan. Perkara yang paling berbahaya adalah jika calon mertua anda cukup konservatif, tentu mereka akan segera tidak menyukai anda dan yang paling teruk ialah mereka tidak akan menyetujui hubungan anda. Jangan gagal mendekati calon mertua anda hanya kerana masalah ini.

5. Tangan Ringan

Jangan teragak-agak untuk membantu. Walaupun anda mungkin tidak pernah melakukannya, jangan sesekali enggan berusaha menolong. Ringkasnya, membersihkan meja makan setelah makan, kemudian basuh pinggan yang biasa anda makan.

Itu mudah, tetapi ini menunjukkan bahawa anda adalah orang yang berwaspada dan dapat menjaga anak-anak mereka di masa hadapan. Kepercayaan yang sedikit seperti ini adalah kunci untuk mendekati bakal mertua anda.

Baca juga: Perbezaan Umur Antara Pasangan Cukup Jauh? Ini Bukan Masalah!

6. Jangan Bercakap Tentang Perkara Sensitif

Anda dan pasangan anda sering membincangkan perkara sensitif yang berlaku di antara keluarga masing-masing. Walaupun anda sudah tahu, jangan pernah bertanya kepada bakal mertua anda. Ketahuilah bahawa tidak semua perkara dapat dijadikan perbualan dan anda tidak boleh memasuki alam itu. Jangan memberi gambaran bahawa anda tahu-semua-dan mengganggu.

7. Elakkan Bersendirian Semasa Melawat

Semasa mengunjungi rumah pasangan anda, ada kalanya anda ditinggalkan oleh pasangan anda untuk beberapa tujuan. Pada masa seperti itu, cubalah untuk tidak bersendirian. Sekiranya ada ibu bapa, dekatilah dan buat perbualan. Atau anda boleh mendekati ahli keluarga lain seperti kakak, nenek, atau juga keponakan dan keponakan. Biasakan ini, ia akan mengagumkan anda sebagai seseorang yang ramah.

Baca juga: 4 Petua Bersosial untuk Introvert

8. Jujur Seolah-olah

Selain bersifat semula jadi, kata-kata anda juga harus sebanding dengannya. Sejak awal, jujurlah mengenai kehidupan anda, apa latar belakang dan keluarga anda, bahkan mengenai budaya keluarga anda. Elakkan kesan bahawa tujuannya adalah untuk membesar-besarkan agar kelihatan hebat. Ingatlah bahawa kejujuran adalah modal utama untuk memasuki pintu perkahwinan.

9. Tunjukkan Anda Mahir Mengurus Kewangan

Perkara ini berkaitan dengan titik ke-8, iaitu kejujuran. Dengan bersikap terbuka mengenai latar belakang keluarga, pendidikan, dan pekerjaan, bakal mertua anda akan mengetahui berapa julat pendapatan anda. Tidak perlu malu dan rendah diri mengenainya.

Tetapi, tunjukkan kepada mereka bahawa dengan pendapatan semasa anda dapat menabung. Bukan bermaksud bersikap materialistik, tetapi ibu bapa pasti mahu anak-anak mereka mendapatkan teman yang dapat menyelamatkan dan menjaga anak-anak mereka.

10. Pertimbangkan Ibu Bapa Sendiri

Inilah kuncinya. Memperlakukan calon mertua seperti ibu bapa mereka sendiri bermaksud mengasihi mereka dengan seikhlas mungkin dan melakukan segalanya tanpa mementingkan diri sendiri. Percayalah bahawa apa sahaja yang dilakukan dengan sepenuh hati akan memberikan hasil yang terbaik. Jadi, semoga berjaya, geng!

Baca juga: Doktor Gia Pratama: Perkahwinan ibu bapa adalah inspirasi untuk kisah cinta sejati

Rujukan:

Jezebel.com. Cara berjumpa ibu bapa dengan jayanya.

Rujukan. Etika untuk mesyuarat masa depan dalam undang-undang.

Bridestory. Cara pasti untuk menarik perhatian bakal mertua.