Ciri-ciri cecair amniotik pecah | Saya sihat

Pecahnya air ketuban adalah ciri paling umum yang menunjukkan bahawa buruh sudah dekat. Terdapat wanita hamil yang mengalami kontraksi terlebih dahulu, kemudian merasakan pecahnya air ketuban setelah dirawat di klinik atau hospital. Namun, ada juga yang mengalami cairan ketuban pecah ketika masih di rumah. Ayuh, ketahui ciri dan maklumat penting mengenai cecair ketuban. Lihat penjelasan penuh, Moms!

Definisi cecair amniotik

Cecair amniotik adalah cecair amniotik, yang dihasilkan oleh membran amniotik dan hasil pembentukan beberapa sel amniotik. Cecair ini berperanan melindungi janin di kantung rahim atau membran ketuban semasa mengandung.

Selain membiarkan bayi bergerak bebas di dalam kantung rahim sebelum kelahiran, cairan amniotik juga berfungsi untuk mengawal suhu di dalam kantung rahim sehingga janin tetap selesa.

Kebaikan cecair ketuban

Secara amnya, cairan ketuban berguna untuk melindungi janin daripada dijangkiti orang luar. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai faedah cecair ketuban.

 • Memberi perlindungan kepada janin di dalam rahim. Berkat cairan ketuban, janin di dalam rahim tidak mudah dijangkiti, pelbagai jenis masalah, atau trauma dari luar rahim.
 • Melindungi kestabilan suhu janin di dalam rahim. Janin tidak akan berasa sejuk atau panas. Itulah sebabnya jika cairan ketuban pecah, janin mesti diusir secepat mungkin kerana tidak ada yang dapat mengekalkan kestabilan suhu tubuhnya.
 • Memudahkan janin bergerak bebas. Walaupun janin dalam rahim sangat bebas untuk menukar posisi, terlalu banyak cairan amniotik boleh membahayakannya. Apabila janin telah memasuki pelvis sebelum waktu kelahiran, lebihan isipadu cairan amniotik sebenarnya boleh mencetuskan kedudukan bayi menjadi breech.
 • Membuat paru-paru bayi berkembang dengan baik.
 • Membantu perkembangan tulang janin.
 • Merangsang perkembangan telinga bayi dan sistem pendengaran.

Ciri-ciri cecair amniotik

Cecair ketuban mempunyai warna yang berbeza dari air kencing. Sekiranya air kencing berwarna kekuningan dan jernih, cairan ketuban sebenarnya mempunyai warna yang sedikit mendung. Bau cairan ketuban juga tidak sama dengan air kencing. Sekiranya air kencing berbau seperti air kencing, bau cairan amniotik cenderung sedikit mencurigakan. Secara umum, tekstur cecair amniotik juga lebih halus daripada air kencing.

Pada kehamilan 36 minggu, tahap cecair amniotik memang akan berkurang. Pada akhir rahim, tubuh wanita hamil sedang bersiap sedia untuk kelahiran bayi. Jadi, sudah tentu, cecair amniotik meresap sedikit.

Namun, jika rembesan yang keluar terlalu banyak dan berlaku secara berterusan, keadaan ini boleh membahayakan janin. Ini adalah keadaan yang disebut pecah pramatang membran atau Pecahnya membran pramatang (PROM).

Baca juga: Ibu, berhati-hati dengan cecair amniotik yang tidak normal!

Berisiko jika air pecah terlalu awal

Pengurangan cecair ketuban dalam kuantiti yang banyak akan menimbulkan risiko maut bagi Ibu dan janin di dalam rahim. Sekiranya cairan ketuban bocor pada trimester pertama dan kedua, ia boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti keguguran, kecacatan kelahiran, kelahiran pramatang, dan kematian bayi.

Sementara itu, kehilangan sejumlah besar cecair amniotik pada trimester ketiga akan menyebabkan kesukaran semasa proses kelahiran. Dalam keadaan kekurangan cairan ketuban, tali pusat dapat melilit tubuh janin, mengakibatkan aliran oksigen berkurang ke janin. Kebocoran cairan amniotik dalam jumlah yang banyak juga dapat meningkatkan risiko kelahiran caesar dan risiko pertumbuhan bayi yang lambat.

Faktor-faktor yang meningkatkan pecahnya air ketuban pramatang

Ramai wanita hamil mengalami pecahnya cairan ketuban pada usia kehamilan lebih dari 37 minggu. Walaupun begitu, keadaan ini juga boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan. Berikut adalah beberapa perkara yang meningkatkan risiko pecahnya air ketuban pramatang:

 • Kelahiran pramatang pada kelahiran sebelumnya.
 • Jangkitan, seperti radang paru-paru, penyakit kelamin, dan sebagainya.
 • Pembedahan pada serviks atau omniosentesis.
 • Bentuk rahim yang tidak normal atau serviks pendek.
 • Pendarahan faraj pada trimester kedua dan ketiga.
 • Pemakanan ibu yang lemah.
 • Mengambil minuman beralkohol dan merokok.

Sekiranya air pecah sebelum waktunya, anda boleh segera berjumpa dengan bidan atau pakar obstetrik anda. Ibu akan mendapat rawatan yang tepat untuk gejala yang dialami.

Secara amnya, anda akan diminta untuk berehat sepenuhnya dan mengambil antibiotik untuk mengelakkan jangkitan. Perhatikan setiap gejala yang dialami selama kehamilan, sehingga Anda dapat mengantisipasi semua risiko dan situasi yang terjadi. (AS)

Baca juga: Mengenal embolisme cairan ketuban, bahaya yang mensasarkan ibu ketika melahirkan