Tanda-tanda Sperma Sihat - GueSehat.com

Bagi mereka yang sudah berkahwin, mempunyai anak tentu menjadi impian. Malah, ada juga yang mengikuti program kehamilan. Walau bagaimanapun, bersiap untuk kehamilan bukan hanya pekerjaan wanita, anda tahu. Lelaki juga mempunyai peranan penting di dalamnya.

Kehamilan boleh berlaku apabila sel sperma dari lelaki berjaya menyuburkan telur wanita. Adakah anda tahu bahawa sperma mesti melalui cabaran sukar untuk berjaya melakukannya?

Persekitaran yang berasid di dalam vagina menjadikan sperma tidak dapat bertahan lama di dalam vagina. Begitu juga, lendir serviks tidak mudah menembusi. Oleh itu, keadaan sperma mesti sihat dari segi kualiti dan kuantiti.

Sperma hidup dalam air mani (air mani). Kedua-duanya dihasilkan dan dilepaskan secara serentak ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi. Lelaki dapat mengenali keadaan sperma dengan mudah melalui warna, bau, tekstur, dan jumlah air mani.

 • Warna. Lihatlah warna air mani Ayah. Sekiranya berwarna putih atau kelabu putih, kemungkinan sperma itu sihat dan sempurna. Anda harus berhati-hati jika air mani berwarna kemerahan, coklat, atau hijau kerana mungkin terdapat pendarahan atau jangkitan pada organ kelamin. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami masalah ini.
 • Bau. Perhatikan bau ketika ejakulasi. Bau sperma yang sihat seperti klorin atau peluntur. Aroma boleh berbeza-beza kerana dipengaruhi oleh makanan yang dimakan. Sekiranya berbau busuk, jangan tunggu lagi berjumpa doktor. Kerana selain menjadi tanda gangguan, ini juga dapat membuat pasangan anda tidak selesa ketika melakukan hubungan seksual.
 • Tekstur Air mani seperti gel yang tebal menunjukkan bahawa sperma berada dalam keadaan sihat. Tekstur ini juga dapat menunjukkan keadaan badan anda, anda tahu. Sekiranya tekstur air mani menjadi berair, ini mungkin bermakna anda berada dalam keadaan keletihan. Oleh itu, stamina perlu dijaga semasa merancang kehamilan.
 • Ciri seterusnya dapat dilihat ketika sperma dilepaskan. Sekiranya jumlah air mani yang dikeluarkan besar, anda tidak perlu risau kerana sperma sihat. Untuk mengukur jumlahnya, anda boleh mengukurnya menggunakan ukuran satu sudu teh. Tahap yang dianggap normal adalah 1-2 sendok teh sperma dalam satu ejakulasi (sekitar 2-5 mL). Air mani dengan jumlah ini dianggarkan mengandungi 40-600 juta sperma. Melakukan ejakulasi juga perlu dipertimbangkan kerana kekerapannya sebenarnya dapat menjadikan jumlah air mani menjadi sedikit. Sebaliknya, jika sudah lama tidak dikeluarkan, jumlah air mani terlalu banyak.

Sekarang anda tahu bagaimana mengenali keadaan sperma yang sihat, bukan? Perkara yang tidak kurang pentingnya adalah bagaimana menjaga keadaannya agar tetap sihat.

Kualiti dan kuantiti sperma dapat menurun seiring bertambahnya usia. Berdasarkan kajian, penurunan keadaan sperma bermula pada usia 30 tahun. Bukan hanya itu, tabiat harian boleh mempengaruhi keadaan sperma.

Kebiasaan menyimpan telefon bimbit di saku seluar, meletakkan komputer riba di pangkuan anda, mandi air panas, merokok, dan minum kopi dan alkohol secara berlebihan dapat mengurangkan kualiti dan kuantiti sperma. Keadaan kurang tidur dan tekanan berlebihan juga dapat mengurangkan jumlah sperma, anda tahu!

Tabiat Yang Boleh Merosakkan Sperma - GueSehat.com

Namun, anda tidak perlu risau. Ayah masih dapat mengekalkan keadaan kesihatan sperma. Sekiranya keadaannya tidak optimum, ia dapat diperbaiki. Inilah formula pasti yang boleh anda lakukan:

 • Diet yang seimbang dan berkala, banyakkan makanan yang kaya dengan antioksidan.
 • Ambil makanan tambahan jika diperlukan (Zink dan Vitamin C).
 • Cukup tidur sekurang-kurangnya 6 jam sehari.
 • Pengurusan tekanan.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Bersenam secara berkala.
 • Setia kepada satu pasangan.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya anda menemui masalah dengan sperma.

Tinggalkan tabiat:

 • Letakkan telefon bimbit anda di dalam poket seluar atau komputer riba di pangkuan anda.
 • Pakai seluar ketat.
 • Mandi air panas yang kerap dan terlalu lama.
 • Pengambilan kopi dan alkohol secara berlebihan.
 • Ejakulasi terlalu kerap.
 • Menggunakan pelincir semasa hubungan seks.

Ayah, tidak sukar untuk menjaga keadaan sperma agar tetap sihat selagi ia konsisten. Jaga semangat anda. Sekiranya diaplikasikan, maka kemungkinan hamil akan meningkat. Ayah dan Ibu berharap mempunyai anak dapat dicapai.

Rujukan:

 1. Jamik Esko. Apa yang menyebabkan air mani berair, dan adakah ia mempengaruhi kesuburan? Berita Perubatan Hari Ini. 2019.
 2. Sharma. et al. Faktor gaya hidup dan kesihatan pembiakan: mengawal kesuburan anda. Reprod Biol Endokrinol. 2013; Jilid 11:66 hlm.1 - 15.
 3. Kumar Naina dan Sigh A. Trend ketidaksuburan faktor lelaki, penyebab kemandulan penting: Kajian literatur. J Hum Reprod Sci. 2015. Vol. 8 (4). hlm.191–196.
 4. Allerhand R. Apa yang dikatakan air mani anda mengenai kesihatan anda. 2019