Prosedur Angioplasti - Saya Sihat

Angioplasti adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk membuka penyumbatan atau penyempitan arteri jantung. Prosedur angioplasti kini menjadi rawatan standard untuk penyumbatan atau penyempitan arteri jantung, menggantikan pembedahan pintasan atau pembedahan konvensional yang lain.

Doktor juga biasanya merujuk kepada angioplasti sebagai campur tangan koronari perkutaneus atau PCI. Semasa prosedur angioplasti, bahan seperti kawat panjang dimasukkan ke dalam saluran darah ke tempat penyumbatan. Akses untuk memasukkan tiub atau wayar biasanya terdapat di pangkal paha atau pergelangan tangan.

Tiub panjang ini akan menyebabkan arteri tersumbat atau menyempit di sekitar jantung. Bukan dengan wayar ini penyumbatan dibuka, tetapi dia membawa stent, sejenis logam yang kelihatan seperti mata air yang akan membuka penyumbatan. Inilah penjelasan lengkap mengenai prosedur angioplasti, termasuk jenis, risiko, dan pemulihannya!

Baca juga: Pekerjaan yang Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung

Apakah Prosedur Angioplasti?

Istilah angioplasti berasal dari kata 'angio' yang bermaksud saluran darah, dan 'plasty' yang bermaksud untuk membuka. Angioplasti adalah rawatan konvensional untuk penyakit jantung koronari dan serangan jantung.

Kedua-duanya disebabkan oleh penyempitan saluran darah kerana penumpukan plak di dinding arteri. Semakin tebal plak, semakin tersekat aliran darah di arteri, malah dapat disekat 100%. Serangan jantung disebabkan oleh penyumbatan yang menyekat aliran darah ke jantung. Atau plak di dinding saluran darah pecah dan membentuk gumpalan darah yang menghentikan aliran darah.

Dalam prosedur angioplasti standard, doktor membuat sayatan kecil di pangkal paha atau pergelangan tangan, kemudian memasukkan wayar atau kateter ke dalam arteri. Ini dipanggil prosedur kateterisasi. Kateter diarahkan ke saluran darah yang tersumbat di sekitar jantung. Biasanya, di hujung kateter terdapat belon yang mengembang dan membuka penyumbatan.

Berbanding dengan pembedahan jantung, angioplasti adalah prosedur invasif minimum yang tidak memerlukan pembedahan terbuka yang cukup berisiko. Doktor biasanya mengesyorkan angioplasti untuk orang dengan sakit angina atau dada, yang merupakan gejala serangan jantung. Tujuannya adalah untuk meningkatkan aliran darah ke jantung dan meningkatkan bekalan darah ke otot jantung semasa atau selepas serangan jantung

Terdapat dua jenis prosedur angioplasti, iaitu:

Angioplasti belon, di mana belon digunakan untuk membuka arteri.

Penempatan stent. Ini dilakukan setelah balok dikembangkan, diikuti dengan memasang stent atau cincin yang terbuat dari wire mesh di lokasi penyumbatan. Diharapkan stent dapat bertahan untuk mencegah plak terbentuk kembali, walaupun sebilangan pesakit mengalami penyempitan semula walaupun terdapat stent. Tetapi memerlukan masa.

Penyediaan Prosedur Angioplasti

Angioplasti adalah prosedur invasif minimum, yang bermaksud ia bukan operasi besar dengan sayatan lebar. Walaupun begitu, pesakit masih harus mengikuti arahan doktor sebelum melakukan prosedur angioplasti untuk mengurangkan risiko dan meningkatkan kejayaan.

Biasanya pesakit diminta menghentikan ubat penipisan darah, atau ubat lain yang disyaki mempengaruhi operasi. Di samping itu, pesakit diminta untuk berpuasa selama beberapa jam sebelum prosedur angoplasti. Biasanya pesakit juga perlu menjalani ujian pemeriksaan buah pinggang sebelum prosedur angioplasti.

Baca juga: Kajian: Serangan Jantung pada Wanita Muda Meningkat

Bagaimana Prosedur Angioplasti Dilakukan?

Sebelum memulakan prosedur angioplasti, pegawai perubatan akan membersihkan bahagian badan di mana kateter dimasukkan (pangkal paha atau pergelangan tangan) sebelum memberi anestesia tempatan.

Kemudian, doktor akan memasukkan kateter dan mengarahkannya ke arteri koronari. Apabila kateter berada di kedudukan yang betul, doktor akan memasukkan cecair kontras ke dalam arteri, untuk membantu mengenal pasti lokasi penyumbatan di sekitar jantung.

Apabila lokasi penyumbatan dikesan, doktor akan memasukkan kateter kedua yang membawa belon. Di lokasi penyempitan, belon melambung, dan dapat dilanjutkan dengan memasukkan stent untuk menjaga pembukaan arteri.

Tanpa komplikasi, prosedur angioplasti hanya memakan masa sekitar 30 minit hingga beberapa jam. Pesakit kemungkinan besar juga perlu menginap satu malam di hospital.

Risiko Prosedur Angioplasti

Secara keseluruhan, prosedur angioplasti selamat dengan risiko komplikasi yang rendah. Walaupun prosedur angioplasti mempunyai risiko rendah, masih ada risiko komplikasi, seperti prosedur perubatan lain, seperti:

 • Pendarahan yang berpanjangan kerana penyisipan kateter
 • Kerosakan pada saluran darah, ginjal, atau arteri
 • Tindak balas alergi terhadap cecair kontras
 • Sakit dada
 • Aritmia
 • Penyumbatan yang memerlukan rawatan jalan pintas kecemasan
 • Pembekuan darah
 • strok
 • Serangan jantung
 • Kerosakan atau koyakan arteri
 • Kematian

Semakin tua usia, semakin tinggi risiko komplikasi angioplasti. Di samping itu, pesakit yang mempunyai penyakit ini juga mempunyai risiko komplikasi:

 • Penyakit jantung
 • Penyumbatan beberapa arteri
 • Penyakit buah pinggang yang kronik

Prosedur Angioplasti Pemulihan

Setelah menjalani prosedur angioplasti, doktor akan mengeluarkan kateter dan pembalut. Kesakitan, lebam, dan sedikit pendarahan di kawasan di mana kateter dimasukkan adalah keadaan biasa.

Biasanya, pesakit akan pulih di hospital selama beberapa jam atau satu malam sebelum pulang. Pesakit tidak boleh mengangkat objek selama kira-kira seminggu selepas itu.

Pesakit boleh kembali bekerja satu minggu setelah menjalani prosedur angioplasti, tetapi doktor biasanya akan memberi tahu tahap aktiviti, dan juga kapan hendak mula bekerja. (UH)

Baca juga: Menurut Penyelidikan, Perkahwinan Harmonis Meningkatkan Kesihatan Jantung

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Apa yang perlu diketahui mengenai angioplasti. November 2019.

Persatuan Jantung Amerika. Prosedur dan Pembedahan Jantung. Mac 2017.