Petua Mengatasi Banyak Fikiran - Guesehat

Adakah anda sedang memikirkan banyak perkara, geng? Sekiranya anda telah memikirkan banyak perkara, mungkin pemikiran ini mengganggu aktiviti harian anda. Anda juga sukar menumpukan perhatian pada satu perkara. Lalu, bagaimana menanganinya agar anda tetap fokus dan tidak tertekan di kemudian hari?

Banyak pemikiran atau juga disebut pemikiran bercabang adalah corak pemikiran yang muncul dengan cepat, satu demi satu, dan sering berulang hingga menjadi berlebihan. Pemikiran ini, seperti dipetik dari MedicalNewsToday, boleh merangkumi perkara yang sama atau banyak perkara yang tidak berkaitan. Fikiran ini dapat mengambil alih fikiran seseorang, sehingga sukar untuk fokus pada perkara lain.

Apabila anda banyak berfikir, anda mungkin merasakan tanda seperti:

  • Fikiran tidak dapat berhenti dan anda tidak dapat berehat sepenuhnya.
  • Sukar untuk menumpukan perhatian pada perkara lain.
  • Anda memikirkan perkara itu secara berterusan walaupun ketika
  • Anda telah berusaha menghilangkan pemikiran itu.
  • Anda memikirkan perkara yang paling teruk.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengawal pemikiran dan memastikan anda tetap fokus. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan masa dan latihan untuk menumpukan perhatian apabila anda mempunyai banyak fikiran. Lalu, bagaimana?

1. Fokus hanya pada masa kini, bukan masa depan atau masa lalu

Perkara yang anda fikirkan mungkin berasal dari sesuatu yang tidak pernah berlaku atau mungkin tidak berlaku. Ada juga yang memikirkan perkara di masa lalu walaupun tidak dapat diubah. Apabila anda memikirkan perkara-perkara ini, cubalah fokus pada masa sekarang dan beritahu diri anda bahawa anda tidak bimbang tentang masa lalu atau masa depan. Mulailah menanamkan dalam diri anda bahawa anda akan memberi tumpuan kepada apa yang boleh anda lakukan atau kendalikan sekarang.

2.Tarik nafas dalam-dalam

Anda mungkin mengalami pernafasan dan degupan jantung yang cepat ketika anda panik. Ini adalah tindak balas semula jadi dari badan dan mungkin berlaku ketika fikiran anda mula berlumba. Nafas yang lebih perlahan dan dalam dapat mengurangkan tindak balas tekanan badan, serta meningkatkan perasaan tenang, yang dapat mengurangkan atau menghentikan perpecahan pemikiran. Nafas dalam-dalam dapat dilakukan pada bila-bila masa tanpa perlu melakukan latihan khas. Cara mudah yang boleh dilakukan adalah dengan hanya bernafas selama 3 saat dan menghembuskan nafas selama 5 hingga 10 saat.

3. Ucapkan ayat mantera

Mantera adalah kumpulan kata atau frasa mudah yang dapat diulang untuk menenangkan fikiran. Anda boleh menjadi sangat berguna pada masa panik dan menimbulkan pemikiran. Kalimat seperti, "Saya dapat menyelesaikannya," atau "Tidak apa-apa," dapat membantu. Mantra membolehkan minda memusatkan perhatian pada satu pemikiran sederhana yang positif dan mengalihkan perhatian.

4. Cuba perkara baru untuk mengisi masa lapang

Melakukan perkara yang anda gemari dan nikmati dapat menenangkan fikiran dan menolong anda fokus pada satu tujuan. Buku mewarna adalah pilihan yang sering digunakan untuk mengurangkan tekanan dan dapat menenangkan. Melukis, berkebun, memasak, atau bermain alat muzik juga boleh menjadi pilihan lain.

5. Sukan

Bersenam secara teratur dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan mental dan berguna untuk menenangkan anda yang mempunyai banyak pemikiran. Banyak kajian menunjukkan bahawa senaman dapat meningkatkan mood. Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Tingkah Laku Sukan juga menyebut bahawa aktiviti fizikal selama 15 minit dapat meningkatkan dan meningkatkan mood pelajar. Sekiranya anda mula berfikir banyak, cubalah berjalan-jalan santai, berjoging, atau aktiviti serupa yang dapat menenangkan fikiran anda.

6.Menghirup minyak pati lavender

Lavender mempunyai faedah penenang dan beberapa kajian menyokong manfaat ini. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Perubatan Thailand mendapati bahawa menyedut minyak pati lavender dapat menenangkan fikiran dan menenangkan aktiviti otak.

Walau bagaimanapun, beberapa keadaan kesihatan mental boleh menyebabkan bifurcation. Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas tetapi tidak membantu anda memberi tumpuan atau bahkan menimbulkan lebih banyak fikiran, segera pergi ke ahli psikologi untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat, kumpulan. (TI / AY)