maksud diet mayo - guesehat.com

Mungkin anda pernah membaca atau mendengar mengenai diet mayo. Saya sendiri biasa dengan diet mayo sekitar Ogos 2015.

Dan ternyata ...

ada fakta mengejutkan mengenai diet mayo yang popular di Indonesia? Lihatlah, diet ini kini popular di kalangan masyarakat Indonesia. Kerana popularitinya, saat ini banyak pelayan membuka perkhidmatan untuk menyediakan makanan untuk diet mayo.

Apa itu Diet Mayo?

Sejak itu saya memutuskan untuk menyiasatnya. Saya memulakan temu ramah dengan ahli diet mayo dan mencari literatur mengenainya, dan ... akhirnya menjumpainya! Bagi anda yang tidak tahu, saya akan memberitahu anda.

Diet mayo adalah diet dengan jangka masa 13 hari dengan pengambilan makanan tanpa garam, rendah kalori, dan tidak boleh minum ais. Diet mayo juga memerlukan minum 8 gelas sehari. Sekiranya anda gagal sebelum hari ke-13, anda harus memulakannya semula dari hari pertama. Ketat juga ya ... hmm. Diet ini mendakwa boleh menurunkan berat badan sehingga 5 kilogram / minggu. Sudah tentu, hasil setiap orang akan berbeza-beza. Namun, ada sesuatu yang pelik. Semasa saya menemu ramah, banyak subjek mengatakan bahawa mereka pening, lemah, dan mual. Cuba bayangkan, KAnda makan tetapi masih merasa lemah, pening, dan mual. Pelik kan?

Ketika saya melihat menu, saya merasakan menu tersebut kekurangan nutrisi. Sebenarnya, ada yang membataskannya hanya 800 kalori! Apa?! asdfghjkl. Saya akhirnya ingin tahu untuk mengetahui latar belakang diet ini. Dan, saya menemui fakta yang mengejutkan!

Nampaknya, diet mayo yang popular di Indonesia jauh dari versi asalnya!

Bagaimana saya boleh mengatakan seperti itu? Baiklah, saya akan memberitahu anda mengapa. Di Amerika Syarikat, ada klinik yang dipanggil Klinik Mayo. Klinik ini sangat terkenal, kerana mempunyai banyak pakar kesihatan, seperti pemakanan, endokrinologi, urologi, pulmologi, dan lain-lain. Cuba periksa www.mayoclinic.org. Sebenarnya, untuk beberapa kategori, Mayo Clinic adalah rujukan nombor 1.

Nah, sekitar tahun 2010, mereka mempopularkan nama "Diet Klinik Mayo ". Sayangnya, pelaksanaannya di Indonesia sangat menyimpang. Macam mana boleh jadi? Diet mayo yang popular memerlukan seseorang untuk mengikutinya selama 13 hari, tidak makan garam, jangan minum ais, makan makanan tertentu, dan hadkan kalori hanya 800 kalori. Fokus adalah penurunan berat badan. Sementara itu, dalam "The Mayo Clinic Diet", tidak ada peraturan seperti diet mayo. "Diet Klinik Mayo" memfokuskan pada diet, gaya hidup, dan pola senaman yang dapat digunakan seumur hidup, bukan hanya 13 hari. Sebenarnya, disyorkan untuk mengambil 2,300 mg garam.

Kita boleh memilih makanan, yang penting menurut Piramid "Diet Klinik Mayo"

Cuba periksa laman web Mayo Clinic di www.mayoclinic.org, anda pasti akan menemui siaran seperti ini:

"Diet Klinik Mayo adalah diet rasmi yang dikembangkan oleh Klinik Mayo, berdasarkan penyelidikan dan pengalaman klinikal dan diperincikan dalam buku dengan nama yang sama, yang diterbitkan pada tahun 2010. Anda mungkin telah mencuba apa yang anda fikirkan sebagai diet Mayo Clinic - sesuatu yang anda lihat di Internet atau yang disebarkan oleh rakan - tetapi ia mungkin palsu. "

Ini bermakna ia seperti ini ...

"Diet Klinik Mayo adalah diet rasmi yang dikembangkan oleh Klinik Mayo, berdasarkan pengalaman penyelidikan dan klinikal dan terperinci dalam buku dengan nama yang sama, yang diterbitkan pada tahun 2010. Anda mungkin telah mencuba apa yang anda fikirkan sebagai diet Mayo Clinic - sesuatu yang anda lihat di internet atau yang disampaikan oleh rakan - tetapi mungkin palsu. "

Hah? Salah?

Sebenarnya, diet mayo palsu yang popular di Indonesia hari ini, ternyata menjadi diet yang popular sejak tahun 1930-an. Pada masa lalu, terdapat banyak nama, salah satunya adalah DIET HOLLYWOOD. Diet ini tidak diketahui siapa penciptanya dan tidak pernah ada kajian klinikal sehingga tidak dijamin keselamatan dan kesihatan. Eh, itu menakutkan. Mungkin ada yang berkata. "Sis, buktinya ialah saya dapat menurunkan berat badan dengan diet mayo". Baiklah, inilah yang ingin saya jelaskan. Sebenarnya, badan anda terdiri daripada 70% cecair. Apabila anda mengikuti diet mayo, anda terpaksa tidak makan garam, sementara garam adalah "air yang mengikat". Jadi, berat badan yang hilang sebenarnya adalah air. Saya tidak mempercayainya pada mulanya, sehingga akhirnya saya membuktikannya kepada pelanggan saya yang bernama Cik V (amalkan diet mayo).

Saya cuba mengimbas komposisi badan Mbak V dengan alat Bio Impedance Analysis. Dan ternyata, hasilnya betul! Dia kehilangan banyak air, malah kehilangan sedikit otot. Oh tidak! Tubuh kita terdiri dari banyak komponen, seperti otot, tulang, lemak dan air. Makanan, jika anda menumpukan pada berat badan, mungkin anda kehilangan otot atau hanya air. Oleh itu, fokus pada penurunan lemak, bukan penurunan berat badan. Timbangan biasa tidak boleh "semak" komposisi badan anda. Apabila anda ingin memeriksa komposisi badan anda, anda boleh pergi ke pusat kecergasan.

Dalam "Diet Klinik Mayo" (diet asli), fokus sebenarnya adalah membentuk tabiat dengan prinsip sihat. Anda juga boleh memilih makanan yang anda makan mengikut Piramid "Diet Klinik Mayo". Dengan menggunakan "The Mayo Clinic Diet", anda diarahkan untuk memohon 5 tabiat sihat, itu dia:

 1. Sarapan yang sihat, tetapi tidak terlalu banyak.
 2. Penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 3. Ambil "Biji-bijian Utuh".
 4. Pengambilan Lemak yang Sihat.
 5. Bersenam secara berkala.

... pergi jauh 5 tabiat buruk, itu dia:

 1. Elakkan menonton TV semasa makan (atau aktiviti lain).
 2. Elakkan mengambil gula, terutama dari makanan ringan kilang.
 3. Elakkan memakan makanan ringan selain buah dan sayur.
 4. Pengambilan daging dan buku harian rendah lemak secara sederhana.
 5. Elakkan makan di restoran, kecuali jika menu mengikut piramid "The Mayo Clinic Diet".

... dan pakai 5 tabiat bonus, itu dia:

 1. Mempunyai jurnal latihan dan aktiviti.
 2. Mempunyai jurnal makanan.
 3. Lebih banyak aktiviti dan senaman selama 60 minit.
 4. Makan "makanan sebenar".
 5. Tulis matlamat harian.

Dalam panduan "Diet Klinik Mayo", sangat sedikit yang dijelaskan mengenai menu, kerana yang paling penting ialah anda memahami prinsipnya, itu saja.

"Diet Klinik Mayo" juga mempunyai 2 fasa, iaitu:

Hilangkan

Fasa 2 minggu yang akan memfokuskan anda untuk membentuk tabiat baik, dengan menerapkan 5 tabiat baik, menghindari 5 tabiat buruk, dan menerapkan 5 tabiat bonus. Fasa ini juga merangkumi latihan selama 30 minit setiap hari.

... dan

Hiduplah!

Fasa pendekatan jangka panjang untuk pengurusan diet dan kesihatan. Anda akan lebih fokus pada pemilihan makanan, ukuran porsi, perancangan menu, dan pembentukan tabiat sihat.

Yang sering disalahpahami adalah fasa Hilangkan! , jadi diet mayo palsu hanya diet selama 13 hari. Sebenarnya, "Diet Klinik Mayo" (Diet yang asli) boleh digunakan seumur hidup. Jadi apa kaitan air ais dengan berat badan? Sebenarnya secara ilmiah dan terbukti dengan penyelidikan, air ais sebenarnya membantu membakar kalori. Ini kerana apabila badan menjadi sejuk, badan anda akan menghabiskan kalori untuk mengekalkan suhu. Lalu, apa alasannya jika anda gagal sebelum hari ke-13 anda harus kembali ke hari pertama? Saya menganggap ini hanya urusan perniagaan. Kerana, jika anda gagal, anda akan membeli katering lagi, bukan?

Sekarang persoalannya, apa bahaya diet mayo (diet palsu) yang mana sangat popular?

YA! Bahaya adalah:

 1. Lonjakan gula darah
 2. Kerosakan buah pinggang
 3. Dehidrasi, disebabkan oleh kehilangan elektrolit

Sejujurnya, banyak yang mengundang saya untuk perniagaan katering diet mayo. Kerana, bayangkan untuk menu seperti itu, ia dapat dijual dengan harga rata-rata Rp 750 ribu - 1,5 juta. Sangat bertuah!

Kesimpulannya!

Pada dasarnya, diet bukanlah alat, yang suatu hari anda dapat 'gunakan' atau 'tidak gunakan', seperti diet mayo (palsu) yang beredar sekarang. Pada mulanya saya ingin sihat, tetapi malah boleh menambah penyakit. Diet sebenarnya adalah kebiasaan yang akan bertahan seumur hidup dan disesuaikan dengan setiap orang. Anda dan saya mesti mempunyai diet yang berbeza. Oleh itu, jangan sekali-kali makan makanan orang lain. Sesuaikan dengan keperluan kita sendiri.

Periksa semula jika seseorang mengajar diet tertentu atau tawaran produk pelangsingan tertentu. Jangan hanya percaya. Sebilangan besar produk pelangsingan tubuh merosakkan metabolisme anda. Setiap kali ada penyesuaian, yang penting adalah anda menerapkan tabiat yang baik, dan menghindari tabiat buruk. Itu sahaja.

Oleh itu, apabila anda merasakan kelebihan artikel ini, sila kongsi atau berkongsi kepada rakan anda. Saya tidak tahu berapa banyak orang di luar sana yang salah diet. bayangkan, risiko buruk yang boleh dialami sekiranya diet yang salah. Dan, mereka mungkin dibantu kerana anda berkongsi Penulisan ini. Semoga kebaikan mengalir untuk anda juga.