7 Fakta mengenai Dadah TB - guesehat.com

Pada bulan Mac ini, GueSehat mengajak kita untuk mengetahui lebih banyak mengenai salah satu penyakit berjangkit dengan kejadian tinggi di Indonesia, iaitu tuberkulosis atau TB. Tuberkulosis adalah penyakit yang menyerang saluran pernafasan, yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis. Penyakit ini menular, terutama melalui udara, dengan gejala batuk yang tidak hilang dalam dua minggu, batuk darah, kelemahan, sesak nafas, dan nafsu makan menurun.

Sebagai penyakit berjangkit, pengambilan ubat adalah rawatan utama untuk TB. Sebagai ahli farmasi, saya melihat banyak pesakit yang mengambil ubat TB. Dadah yang biasa digunakan untuk rawatan tuberkulosis termasuk rifampin, isoniazid, ethambutol, dan pyrazinamide. Dalam beberapa kes, ubat lain, seperti antibiotik streptomisin dan quinolone, seperti ofloxacin atau levofloxacin juga digunakan.

Tahukah Geng Sihat bahawa terdapat banyak fakta menarik mengenai ubat TB? Bermula dari cara menggunakannya hingga kesan sampingan yang sering muncul. Apakah fakta menarik ini? Ayuh, mari kita lihat!

1. Rawatan TB dijalankan sekurang-kurangnya 6 bulan

Bakteria penyebab TB adalah salah satu bakteria yang ‘tahan’. Sekiranya tidak musnah sepenuhnya, kemungkinan TB akan berulang walaupun simptomnya sudah reda. Oleh itu, rawatan dijalankan untuk jangka masa yang panjang, sehingga bakteria TB di dalam tubuh dapat melawan sepenuhnya dan tidak akan menyerang lagi!

Rawatan TB dua bulan pertama disebut fasa intensif. Pada fasa ini, terdapat empat jenis ubat yang digunakan, iaitu rifampin, isoniazid, pyrazinamide, dan etambutol. Empat bulan berikutnya disebut fasa penerusan, menggunakan dua jenis ubat, iaitu rifampin dan isoniazid.

2. Rifampicin menyebabkan cecair badan menjadi merah dan ini normal!

Salah satu perkara penting yang selalu saya buat semasa memberi maklumat ubat kepada pesakit TB ialah rifampin, salah satu ubat TB, boleh menyebabkan cairan tubuh berubah menjadi merah-oren. Cecair tubuh yang dimaksudkan termasuk air kencing, air kencing, keringat, air mata, dan air liur. Ini adalah perkara biasa dan bukan kesan sampingan yang berbahaya. Maklumat ini harus selalu diberikan kepada pesakit, agar mereka tidak terkejut dan meneruskan terapi ketika mengalaminya.

3. Rifampicin lebih baik diambil semasa perut kosong

Masih berkaitan dengan rifampin, ubat TB ini disyorkan untuk diminum pada waktu kosong, kira-kira 1 jam sebelum makan atau 2 jam setelah makan. Ini bertujuan untuk mengoptimumkan penyerapan rifampin dari saluran gastrointestinal ke dalam peredaran darah. Kerana makanan akan mengurangkan penyerapan rifampin, sehingga dapat mengurangi keberkesanannya dalam membunuh bakteria.

4. Isoniazid sering digabungkan dengan vitamin B6 untuk mengurangkan kesan sampingan

Isoniazid, salah satu komponen dalam rawatan tuberkulosis, boleh menyebabkan kesan sampingan neuropati periferal. Biasanya ini dicirikan oleh penampilan sensasi kesemutan atau rasa terbakar di kaki. Pyridoxine atau vitamin B6 pada dos 100 mg sekali sehari boleh diambil untuk mengatasi kesan sampingan ini. Oleh itu, ubat tablet isoniazid di pasaran biasanya digabungkan dengan vitamin B6.

5. Fungsi hati mesti diperiksa secara berkala semasa mengambil ubat TB

Pemantauan fungsi hati akan dilakukan secara rutin oleh doktor sementara pesakit sedang menggunakan ubat TB. Pemantauan yang dilakukan termasuk memeriksa kadar transaminase serum atau SGPT dan SGOT, dengan mengambil darah pesakit dan memeriksanya di makmal.

Sekiranya disyaki kesan sampingan hepatitis akibat ubat, doktor akan melakukan beberapa pilihan, termasuk penyesuaian dos, penghentian ubat sementara, atau perubahan rejimen ubat. Yang jelas adalah bahawa pemeriksaan mendalam harus dilakukan agar bakteria TB dapat dibasmi. Tetapi pada masa yang sama, kesan sampingan juga dapat dikurangkan!

6. Ubat TB masih boleh diminum oleh wanita yang sedang hamil dan menyusu

Menurut Pedoman Diagnosis dan Pengendalian Tuberkulosis di Indonesia yang dikeluarkan oleh Persatuan Dokter Paru Indonesia, ubat TB tetap harus diambil walaupun seorang wanita yang menderita TB hamil. Pengecualian adalah untuk ubat streptomisin, kerana boleh menyebabkan gangguan pendengaran pada janin.

Sementara pada wanita yang sedang menyusui, garis panduan yang sama juga mengesyorkan agar ubat tersebut harus diteruskan. Memang ubat TB yang dimakan akan mempengaruhi susu ibu, tetapi kepekatannya sangat kecil. Jadi, tidak akan menyebabkan kesan berbahaya bagi bayi yang disusui.

7. Ubat TB tidak boleh diambil bersama dengan kontraseptif hormon

Pesakit TB wanita pada usia subur tidak disarankan untuk menggunakan alat kontraseptif hormon semasa mengambil ubat TB. Ini disebabkan oleh interaksi ubat antara ubat TB dan ubat kontraseptif hormon, yang mengakibatkan penurunan keberkesanan ubat kontraseptif dalam mencegah kehamilan. Oleh itu, disyorkan untuk menggunakan kaedah kontrasepsi lain.

Nah, geng, itulah 7 fakta di sebalik ubat TB yang harus anda ketahui. Mengambil ubat yang betul akan sangat membantu dalam memerangi tuberkulosis. Jangan biarkan kekurangan maklumat menyebabkan penghentian rawatan TB. Mari sama-sama melawan TB! (AS)