faedah berfikir positif - guesehat.com

Tidak semua orang boleh berfikiran positif dengan mudah. Tetapi nampaknya, ada banyak alasan yang dapat membuat anda ingin mula rajin berfikir secara positif. Pemikiran positif biasanya akan mendorong seseorang untuk bersikap optimis. Kemudian sikap optimis menjadi sebahagian daripada kawalan tekanan.

Kawalan tekanan akan menjadikan seseorang lebih sihat. Pandangan anda dalam melihat semuanya ternyata mempengaruhi keadaan kesihatan badan anda. Jadi, jika GengS adalah watak optimis atau pesimis? Lihat ulasan mengenai pemikiran positif yang dipetik dari MayoKlinik berikut, mari.

Baca juga: Kurangkan Tekanan dengan Meletakkan Tanaman di Bilik Anda

Faedah Berfikir Positif

  • Jangka hayat meningkat. Penyelidik mendapati bahawa pemikiran positif akan membuat anda hidup lebih lama.
  • Mengurangkan tahap kemurungan. Pesimisme adalah salah satu penyebabnya kemurungan. Sebaliknya, pemikiran positif sebenarnya boleh menjadi rawatan kemurungan. Berfikir positif akan menjauhkan anda dari pemikiran negatif, menjadi optimis, dan berkurang kegelisahan dan tekanan.
  • Lebih tahan selesema. Menurut kajian tahun 2003, apabila anda berfikir secara negatif, itu berlaku aktiviti elektrik besar di bahagian otak yang dapat melemahkan tindak balas imun badan terhadap selesema. Kesimpulannya, dengan berfikir secara positif, sistem imun anda dapat meningkat, anda akan menjauhkan diri dari selsema dan selesema.
  • Lebih mudah untuk mengatasi masalah kehidupan seharian. Berfikir positif akan menjadikan anda lebih baik dalam menghadapi masa dan kesukaran yang sukar. Orang yang positif juga cenderung lebih berdaya tahan.
  • Kesihatan psikologi dan fizikal yang lebih baik. Dengan berfikiran positif, anda akan merasa lebih tenang, damai, sejahtera dan yakin. Kegelisahan, kebimbangan, dan kebencian yang timbul akibat pemikiran negatif hanya akan membuat tubuh mengalami masalah kesihatan, seperti: gangguan tidur, keletihan, dan otot yang tegang.
  • Mengalahkan pelbagai penyakit. Bukan hanya mempunyai sistem imun yang lebih baik, orang yang berfikiran positif akan mempunyai kesihatan jantung yang lebih baik. Selain itu, pemikiran positif juga dapat membuat anda pulih lebih cepat selepas pembedahan dan dapat mengatasi penyakit serius dengan lebih baik.
  • Mengapa orang yang berfikiran positif menjadi lebih sihat? Jawapannya ialah mereka yang positif dan optimis cenderung menjalani gaya hidup yang lebih sihat, lebih banyak melakukan aktiviti fizikal, mengikuti diet yang sihat, dan tidak merokok atau merokok. minum alkohol secara berlebihan. Sekiranya fikiran anda penuh dengan negatif, anda cenderung menjadi pesimis dan itu dapat meningkatkan tekanan dan membuat anda mudah sakit.

Baca juga: 5 Selebriti Ini Mengalami Kemurungan

Petua!

Sudah tahu faedahnya jika anda berfikir secara positif? Berikut adalah beberapa cara untuk menjadi lebih optimis dan positif. Ia tidak mudah, memerlukan masa dan proses untuk menjadi kebiasaan baru.

Fokus pada satu kawasan terlebih dahulu untuk berubah. Anda boleh berusaha untuk menjadi lebih positif dalam satu bahagian kehidupan anda terlebih dahulu, seperti kerja atau hubungan anda.

kelakar. Jangan lupa untuk tersenyum atau ketawa terutamanya jika anda menghadapi masalah. Ketawa akan mengurangkan tekanan anda.

Ikuti gaya hidup sihat. Jangan lupa meluangkan masa untuk bersenam sebanyak 30 minit sehari dan makan makanan yang sihat dan seimbang. Latihan mempunyai kesan yang baik untuk meningkatkan mood dan mengurangkan tekanan.

Kelilingi diri anda dalam persekitaran positif. Orang yang mempunyai pemikiran negatif juga akan mempengaruhi tahap tekanan anda. Sekiranya anda bersama orang yang berfikiran positif, mereka boleh memberi anda nasihat berguna.

Berlatih bercakap dengan diri sendiri. Galakkan diri anda untuk tidak berfikir negatif. Sekiranya anda mula berfikir perkara negatif, buat penilaian semula, buat penegasan kepada diri sendiri. Cuba berfikir secara rasional dan bersyukur dengan perkara baik yang telah berlaku dalam hidup anda.

Bersyukurlah. Jangan fokus pada perkara yang tidak anda miliki. Cuba ingat perkara baik yang menjadi milik anda. Bersyukur seumur hidup dan menghargai apa yang anda miliki adalah peraturan pertama yang selalu berfikiran positif.

Pilih rakan yang menyokong. Kadang kala, pemikiran negatif juga boleh menular. Untuk itu, jangan meletakkan diri anda di tengah-tengah pengadu. Lebih baik, pilih rakan yang sentiasa menyokong, bersemangat, dan berfikiran positif setiap hari. Cepat atau lambat, anda akan merasakan tenaga mereka mempengaruhi semangat.

Tukar 'tidak' menjadi 'boleh'. Ini mungkin memerlukan beberapa latihan, tetapi ia pasti berkesan sekiranya anda mematuhinya. Cuba ubah struktur ayat, dari negatif menjadi positif. Contohnya: "Mengapa kerja saya menjadi huru-hara?" menjadi "Kerja saya kali ini tidak memuaskan. Tetapi lain kali saya pasti dapat melakukannya dengan lebih baik." Sekiranya terus diterapkan, ia dapat mengubah persepsi anda.

Melakukan kebaikan. Melakukan kebaikan kepada orang lain boleh memberi kesan besar kepada anda. Ingat ketika menolong orang lain memberi anda rasa bahagia dan puas? Perasaan itu dapat membuat anda merasa lebih positif.

Selalunya jika kita berfikir secara positif mengenai suatu keadaan, maka hasilnya akan sangat positif. Kerana apa yang kita fikirkan adalah apa yang akan kita rasakan. Berfikir positif akan membantu anda dalam menguruskan tekanan. Berfikir positif juga dapat meningkatkan kesihatan tubuh anda. Oleh itu, mari kita mulai dari jauh dari pemikiran negatif dan menjadikan diri anda lebih optimis.

Baca juga: Meditasi untuk Mengawal Minda dan Kualiti Hidup yang Lebih Baik