Mual Selepas Seks - Saya Sihat

Geng Sihat pernah berasa mual selepas melakukan hubungan seks? Mual selepas hubungan seks tidak ada kaitan dengan kepuasan yang dicapai semasa hubungan seksual. Jadi apa penyebabnya?

Mual selepas hubungan seks tidak biasa, tetapi juga tidak biasa. Keadaan ini sebenarnya tidak berbahaya. Perkara yang paling negatif mengenai keadaan ini, selain mual itu sendiri, adalah keprihatinan mengenai penyebabnya.

Baca juga: Zakar Terlalu Besar, Bagaimana Mengatasinya?

Punca Mual Selepas Hubungan Seks

Nah, untuk menjawab masalah Gang Sihat, berikut adalah 6 penyebab mual selepas hubungan seks:

1. Penembusan terlalu dalam

Salah satu penyebab mual yang paling biasa selepas hubungan seks adalah penembusan yang mendalam. Penembusan yang terlalu dalam dapat mempengaruhi organ di rongga pelvis seperti rahim dan serviks. Ini boleh mencetuskan tindak balas faraj, yang seterusnya menyebabkan mual.

Tindak balas vagal adalah tindak balas semula jadi dalam badan yang berlaku kerana rangsangan saraf vagus. Saraf vagus sendiri menghubungkan otak dengan beberapa bahagian badan.

Sebagai tindak balas kepada penembusan yang mendalam, tekanan darah dan degupan jantung turun secara drastik dan tiba-tiba. Keadaan ini dapat dikesan oleh doktor melalui pemeriksaan pelvis dan pap smear.

Jadi, loya selepas hubungan seks seperti isyarat bahawa tubuh tidak menyukai penembusan yang mendalam.

2. Terlalu kuat dan banyak pergerakan semasa melakukan hubungan seks

Sekiranya tidak untuk penembusan yang mendalam, penyebab lain loya selepas hubungan seks adalah kerana anda terlalu bertenaga dan banyak bergerak ketika melakukan aktiviti ini.

Keadaan ini menyebabkan penyakit bergerak. Jadi, sebenarnya anda boleh mengalami mabuk bukan hanya semasa anda menaiki kenderaan, tetapi juga kerana anda terlalu banyak bergerak ketika melakukan hubungan seks.

Sekiranya semasa seks anda bergerak terlalu banyak ke atas dan ke bawah, ke depan dan ke belakang, atau ke kiri dan kanan, maka jangan terkejut jika anda mengalami loya selepas melakukan hubungan seks.

3. Orgasme

Mencapai orgasme adalah impian setiap wanita ketika berhubungan seks. Tetapi nampaknya, orgasme boleh menyebabkan mual selepas hubungan seks, anda tahu.

Kerana rahim berkontrak semasa orgasme, ia boleh menyebabkan tindak balas viseral yang membuat anda merasa mual. Bagi sesetengah wanita, kontraksi boleh menyakitkan dan menyebabkan pening. Keadaan ini agak biasa dialami oleh wanita yang mengalami orgasme.

Baca juga: Bahaya di Sebalik Romantik Seks di Hot Tub!

4. Fibroid atau sista rahim

Sekiranya loya selepas hubungan seks yang anda rasakan tidak disebabkan oleh tiga perkara di atas, kemungkinan penyebabnya mungkin lebih serius. Seks boleh merengsakan sista rahim atau fibroid sentuhan.

Ini boleh menyebabkan gangguan pada organ pelvis, serta penembusan mendalam, yang menyebabkan mual selepas hubungan seks.

5. Tindak balas emosi

Sekiranya anda berada dalam hubungan yang tidak sihat atau ganas, maka anda mungkin merasa mual setelah melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Atau mungkin, loya selepas hubungan seks yang anda rasakan disebabkan oleh trauma emosi dari hubungan yang lalu.

6. Pengaruh alkohol

Sekiranya anda melakukan hubungan seks setelah minum alkohol, anda mungkin akan berasa mual selepas itu. Menurut para pakar, alkohol memang boleh menjadi penyebab mual selepas berhubungan seks. Oleh itu, jangan minum alkohol terlalu banyak.

Baca juga: 6 Jenis Sukan untuk Seks yang Lebih Memuaskan!

Oleh itu, jika Gang Sihat mengalami loya selepas hubungan seks, maka kemungkinan itu adalah salah satu daripada enam sebab di atas. Walau bagaimanapun, jika loya yang anda alami berpanjangan dan disertai dengan gejala lain, anda harus berjumpa doktor. (UH / AY)

Sumber:

Kesihatan Wanita Magz. Sebab Anda Mual Selepas Seks. April 2019.