Perubahan Kulit Semasa Kehamilan | saya sihat

Ketika seorang wanita hamil, terdapat pelbagai perubahan dalam sistem metabolik, sistem imun, jantung dan saluran darah, dan tentu saja berat badan. Di samping itu, tahap hormon dalam badan juga berubah untuk mempersiapkan proses sebelum, semasa dan selepas melahirkan.

Perubahan yang berlaku memberi kesan pada kulit dan tisu penyokong kulit yang mendasari. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan mengenai gangguan kulit pada kehamilan yang sering terjadi, agar anda tidak keliru dan bimbang dengan perubahan kulit yang terjadi.

Perubahan yang berlaku pada kulit dapat dikelaskan kepada:

  • Perubahan kulit normal
  • Penambahbaikan penyakit kulit yang sudah ada
  • Penyakit kulit yang tidak berkaitan dengan kehamilan
  • Penyakit kulit yang berkaitan dengan kehamilan
Baca juga: Masalah Kulit Wanita Hamil Semasa Pandemik dan Cara Mengatasinya

Perubahan Kulit Semasa Kehamilan

Menurut penyelidikan, terdapat 4 jenis penyakit kulit yang paling sering terjadi pada wanita hamil, iaitu:

1. Letusan kehamilan atopik (AEP)

Kes ini berlaku pada ibu yang mempunyai riwayat alergi yang jelas, tetapi gejala dapat muncul untuk pertama kalinya pada kehamilan. Lesi kulit kemerahan muncul pada awal kehamilan (sebelum trimester 3) dan mempengaruhi wajah, tapak tangan dan tapak kaki. Rawatan AEP adalah sama dengan rawatan pada pesakit yang tidak hamil, iaitu pemberian krim steroid dan ubat mengikut gejala.

2. Letusan kehamilan polimorfik (PEP)

PEP lebih kerap berlaku pada kehamilan pertama, tetapi tidak menolak kehamilan berikutnya. Di samping itu, PEP sering berlaku pada wanita hamil dengan peregangan perut maksimum, seperti pada kehamilan kembar atau peningkatan berat badan ibu. Meregangkan perut menyebabkan kulit dinding perut menarik dan merosakkan tisu kulit dan menyebabkan reaksi keradangan.

Gejala muncul lewat kehamilan atau selepas bersalin. Lesi yang muncul dalam bentuk kemerahan yang menonjol, terutama di kawasan perut hingga ke paha. Lesi ini juga boleh berlaku pada telapak tangan dan kaki, tetapi tidak menjejaskan kawasan, rambut dan kuku.

Penyakit ini tidak menyerang ibu atau anak. Rawatan PEP dengan krim steroid dan pelembap, jika berlaku gatal boleh diberikan mengikut gejala. Lesi sembuh dengan cepat, biasanya dalam masa 3 minggu.

Baca juga: Menggaru Perut Gatal Semasa Kehamilan Menyebabkan Tanda Regangan, anda tahu!

3. Pemphigoid gestationis (PG)

PG berlaku pada pesakit dengan riwayat penyakit kulit autoimun. Gejala yang muncul berbeza-beza, mulai dari penampilan lemas dengan pangkal kemerahan di perut dan sekitar umbilikus, hingga kaki dan telapak tangan dan kaki. Lesi muncul pada trimester kedua atau ketiga, dan cenderung berulang pada kehamilan berikutnya. Ia juga disertai dengan gejala luka kulit yang sangat gatal.

Rawatan PG dengan memberi krim steroid, sementara gejala gatal diberikan ubat mengikut keluhan. Peningkatan berlaku pada kehamilan lewat.

4. Kolestasis intrahepatik Kehamilan (ICP)

ICP adalah gangguan ekskresi empedu, yang mengakibatkan lesi kulit. Gejala termasuk gatal yang cukup menjengkelkan tanpa lesi kulit yang biasa. Gatal pada mulanya di satu kawasan dan kemudian merebak. Kerana intensiti gatal yang teruk ini, tanda calar biasanya muncul. ICP muncul pada trimester terakhir kehamilan.

Rawatan dilakukan dengan mengubati gangguan hempedu, dengan ubat asam ursodeoxycholic, dengan tujuan membantu pengeluaran hempedu dan mengawal gatal pada ibu. ICP berisiko kelahiran pramatang / berat lahir rendah / tekanan janin kerana mengganggu aliran oksigen ke janin.

Dari empat jenis penyakit kulit yang sering dihidapi oleh wanita hamil, ICP mempunyai kesan terbesar terhadap kesihatan ibu dan janin, jadi jika aduan ini terjadi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan maksimum.

Baca juga: Kulit Kering Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya!