Perbezaan Antara Serangan Panik dan Serangan Kecemasan

Ramai orang berpendapat bahawa serangan panik dan serangan kecemasan adalah perkara yang sama. Sebenarnya, kedua-duanya adalah keadaan yang berbeza. Geng Sihat mesti mengetahui perbezaan antara serangan panik dan serangan kegelisahan.

Serangan panik biasanya berlaku secara tiba-tiba dan menyebabkan seseorang berasa sangat takut dan kuat. Serangan panik juga disertai dengan gejala fizikal, seperti peningkatan degupan jantung, sesak nafas, dan mual.

Serangan panik yang berlaku secara tiba-tiba biasanya berlaku tanpa sebab yang jelas. Sementara itu, kebanyakan serangan panik disebabkan oleh pencetus psikologi, seperti fobia.

Serangan panik boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Tetapi, jika ia berlaku beberapa kali, kemungkinan besar itu adalah tanda panik. Serangan panik dikenali di dalam Manual Diagnostik dan Statistik untuk Gangguan Mental (DSM). DSM adalah panduan untuk diagnosis gangguan mental. Sementara itu, serangan kecemasan tidak dikenali dalam DSM.

Walau bagaimanapun, DSM mendefinisikan kegelisahan sebagai gejala umum gangguan mental. Gejala kegelisahan adalah kebimbangan dan ketakutan. Kebimbangan juga biasanya dipicu oleh situasi atau pengalaman yang menyebabkan tekanan.

Kurangnya pengakuan dan penjelasan mengenai serangan kegelisahan bermaksud bahawa gejala dan tanda dapat ditafsirkan secara meluas. Itu bererti, seseorang mungkin mengaku mengalami serangan kecemasan dan mempunyai gejala yang tidak pernah dialami oleh orang lain yang tidak pernah mengalami serangan kecemasan.

Perkara di atas adalah perbezaan antara serangan panik dan serangan kecemasan biasa. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara serangan panik dan serangan kegelisahan, cuba fahami penjelasan di bawah!

Baca juga: Cerita Selebriti Hollywood Mengalami Gangguan Kecemasan

Perbezaan Antara Serangan Panik dan Serangan Kecemasan

Untuk mengetahui perbezaan antara serangan panik dan serangan kecemasan, anda mesti mengetahui simptom kedua-duanya:

Gejala Serangan Panik dan Serangan Kecemasan

Anda boleh mengalami serangan panik dan kegelisahan pada masa yang sama. Contohnya, anda mungkin mengalami kegelisahan apabila anda bimbang tentang keadaan yang tertekan, seperti persembahan di depan umum.

Apabila anda sudah berada dalam keadaan tertekan, kegelisahan yang anda alami dapat berkembang menjadi serangan panik. Berikut adalah perbezaan antara serangan panik dan serangan kecemasan dari segi gejala mereka:

Gejala EmosiSerangan KecemasanSerangan panik
risau
sengsara
kegelisahan
takut
takut mati atau hilang kawalan
depersonalisasi
Gejala FizikalSerangan KecemasanSerangan panik
peningkatan kadar jantung
sakit dada
sukar bernafas
mulut kering
berpeluh
menggigil atau menggigil
loya
pening
menggigil

Adalah sukar untuk mengetahui apakah anda mengalami serangan panik atau serangan kecemasan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan:

Kebimbangan adalah keadaan yang berkaitan dengan keadaan yang menyebabkan tekanan atau menimbulkan ancaman. Sementara itu, serangan panik tidak selalu disebabkan oleh perkara yang mencetuskan tekanan. Sebenarnya, serangan panik sering menyerang secara tiba-tiba tanpa sebab.

Keresahan boleh menjadi ringan, sederhana, atau teruk. Contohnya, anda dapat merasakan kegelisahan di fikiran anda ketika melakukan aktiviti harian. Sementara itu, serangan panik secara amnya menyebabkan gejala yang teruk dan mengganggu.

Semasa mengalami serangan panik, balas pertarungan-atau-penerbangan mengawal badan. Gejala fizikal yang anda alami juga lebih teruk dan teruk daripada gejala kegelisahan. Gejala kebimbangan biasanya berkembang secara perlahan.

Sementara itu, serangan panik biasanya berlaku secara tiba-tiba. Serangan panik secara amnya mencetuskan kegelisahan dan ketakutan anda terhadap serangan seterusnya. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap sikap anda. Akibatnya, anda cenderung untuk selalu menghindari tempat dan situasi yang membahayakan anda untuk serangan panik.

Punca Serangan Panik dan Kecemasan

Serangan panik yang berlaku secara tiba-tiba tidak mempunyai pencetus yang jelas. Sementara itu, serangan panik yang disebabkan oleh kebimbangan biasanya disebabkan oleh pelbagai perkara. Beberapa pencetus biasa adalah:

 • Kerja yang tertekan
 • Pandu
 • Keadaan sosial
 • Fobia
 • Kenangan pengalaman traumatik
 • Penyakit kronik, seperti penyakit jantung, diabetes, atau asma
 • Kesakitan kronik
 • Kafein
 • Makanan tambahan dan ubat
 • Gangguan tiroid
Baca juga: Selena Gomez Mengalami Serangan Panik, Waspadalah terhadap Gejala!

Faktor risiko

Serangan panik dan serangan kecemasan mempunyai faktor risiko yang serupa. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Mengalami trauma atau menyaksikan kejadian traumatik, sama ada semasa kanak-kanak atau dewasa
 • Mengalami situasi tertekan, seperti kematian orang yang disayangi atau perceraian
 • Mengalami tekanan dan kebimbangan jangka panjang, seperti tanggungjawab kerja, konflik keluarga, atau masalah kewangan
 • Mempunyai keadaan kesihatan yang kronik atau penyakit yang mengancam nyawa
 • Mempunyai keperibadian tanpa kerisauan
 • Mengalami gangguan mental, seperti kemurungan
 • Mempunyai ahli keluarga terdekat yang juga mengalami gangguan panik atau kecemasan
 • Ketagihan dadah atau alkohol

Orang yang mengalami kegelisahan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami serangan panik. Namun, kegelisahan tidak semestinya anda akan mengalami serangan panik.

Mendiagnosis Serangan Panik atau Serangan Kecemasan

Doktor tidak dapat mendiagnosis serangan kecemasan. Walau bagaimanapun, doktor dapat mendiagnosis:

 • Gejala kegelisahan
 • Gangguan kegelisahan
 • Serangan panik

Doktor akan menanyakan beberapa soalan mengenai gejala yang anda alami. Dia juga akan melakukan sejumlah ujian fizikal dengan gejala yang serupa, seperti penyakit jantung atau masalah tiroid.

Untuk membuat diagnosis, doktor akan melakukan:

 • Pemeriksaan fizikal
 • ujian darah
 • Ujian jantung, seperti elektrokardiogram
 • Penilaian psikologi

Rawatan Serangan Panik dan Kecemasan

Anda harus berjumpa doktor atau psikologi untuk menentukan cara mencegah dan merawat gejala kegelisahan dan gangguan panik. Mempunyai rancangan rawatan dapat mengawal keadaan ketika anda mengalami serangan berikutnya.

Sekiranya anda merasa serangan panik atau serangan kecemasan sudah dekat, cuba lakukan perkara berikut:

Tarik nafas dalam-dalam dan perlahan: apabila anda merasakan kecepatan nafas anda meningkat, fokuskan perhatian anda pada setiap penyedutan dan pernafasan. Cuba rasakan bagaimana perut anda terisi dengan udara semasa anda menyedut. Tahan nafas selama kira-kira 4 saat, kemudian hembuskan perlahan.

Akui dan terima apa yang anda lalui: Anda mungkin merasa takut jika anda pernah mengalami serangan panik atau serangan kecemasan. Ingatkan diri anda bahawa gejala akan berlalu dan anda akan baik-baik saja.

Lakukan latihan kesedaran: teknik kesedaran digunakan untuk merawat gangguan kecemasan dan gangguan panik. Teknik ini dapat membantu mengawal minda.

Amalkan teknik relaksasi: teknik ini merangkumi kelonggaran otot, aromaterapi, dan lain-lain. Sekiranya anda mengalami gejala kegelisahan atau serangan panik, cubalah melakukan perkara yang menenangkan anda.

Selain perkara di atas, anda juga boleh membuat perubahan gaya hidup. Beberapa perubahan gaya hidup di bawah dapat membantu mencegah kegelisahan dan serangan panik, serta melegakan gejala ketika serangan terjadi:

 • Kurangkan dan kawal sumber tekanan dalam hidup anda
 • Belajar mengenal pasti dan menghentikan pemikiran negatif
 • Lakukan senaman ringan secara berkala
 • Lakukan meditasi atau yoga
 • Makan makanan yang seimbang
 • Hadkan pengambilan alkohol dan kafein.

Juga, berbincang dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan untuk gangguan kecemasan dan serangan panik. Beberapa rawatan biasa yang biasanya disyorkan adalah psikoterapi atau pengambilan ubat, seperti:

 • Antidepresan
 • Ubat anti-kegelisahan
 • Benzodiazepin

Doktor juga akan sering mengesyorkan gabungan ubat-ubatan.

Baca juga: Tanda-tanda di Tubuh Apabila Anda Mengalami Panik

Jadi, jelas perbezaan antara serangan panik dan serangan kegelisahan. Walaupun keduanya sering dikaitkan, hanya serangan panik yang dikenali di DSM.

Namun, walaupun perbezaan antara serangan panik dan serangan kecemasan jelas, mereka berdua mempunyai simptom, penyebab, dan faktor risiko yang serupa. Dapatkan nasihat doktor sekiranya Gang Sihat mengalami gejala serangan panik dan kegelisahan. (UH)

Tanda-Tanda Tekanan -GueSehat.com

Sumber:

Garis Kesihatan. Apa Perbezaan Antara Serangan Panik dan Serangan Kecemasan ?. November 2017.